Jelentkezők vannak, az elvárásoknak kevesen felelnek meg

A munkaerőhiány mind több ágazatban okoz problémát, ez különösen igaz az építőiparra. A pécsi székhelyű Vörös Bau Kft.-nél ugyan még minden megrendelésnek eleget tudnak tenni, azonban ma már csak  hosszabb várakozási időt követően.

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a pandémia miatt nem lett kevesebb a munkánk, most is sok van, azonban nem könnyű ezeknek eleget tenni, mert hiába keresünk új munkatársakat, nem találunk – mondja a cég ügyvezetője, Vörös György kőművesmester. – Jelentkezők ugyan vannak, de a mi elvárásainknak kevesen felelnek meg közülük, szinte lehetetlen új dolgozókat felvenni. A régiek közül néhányan, akik visszajönnek külföldről, ismét nálunk helyezkednek el, jelenleg ketten vannak.

Kitért arra is, hogy a megrendelőik között a megye számos önkormányzata megtalálható, a pécsinek is több mint egy évtizeden át dolgoztak. Elsősorban Baranyában, a Magyar Faluprogram keretében felújításokat végeznek az egyes településeken, valamint bölcsődét, óvodát, egészségügyi intézményeket építenek, de kulturális célokat szolgáló épületek is vannak közöttük.

– Ezeknek úgy tudunk eleget tenni, hogy már a kezdetek óta több alvállalkozóval építettünk ki partneri viszonyt – folytatja tovább beszélgetésünket. – Azonban, míg négy évvel ezelőtt egy egy-felkérésnek két héten belül eleget tudtunk tenni, jelenleg akár fél év is eltelhet, mire odaérünk. Azonban miután elégedettek a munkánkkal megvárnak bennünket, kivárják ezt az időt a megrendelőink.

A szakember-utánpótlásukra már a kezdetektől odafigyeltek, a cég megalakulása, 1998 óta foglalkoznak tanulóképzéssel.

– Eddig több mint 200 tanuló sajátította el nálunk a szakma alapjait – mondja hangjában nem kis büszkeséggel. – Közülük voltak, akik maradtak, mások az ország számos pontján helyezkedtek el, de van olyan is, aki jelenleg külföldön dolgozik. Minden évben volt közöttük olyan, aki részt vett a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, de idén először végzett az országos döntőben az első helyen. Jelenleg két tanulónk van az egyik idén végez, a másik jövőre.

Szólt arról is, nagyon büszke a tanulójára, a sikerére. Az utóbbi időben azzal, hogy fele, fele arányban van az elméleti és a gyakorlati képzés, sokat jelent a tanulók felkészítésében, a szakma alapjainak megtanításában.

Maga mindig is nagyon fontosnak tartotta, hogy a tanulóik a mindennapi munkában vegyenek részt, valamint, hogy a lehetőségekhez mérten megismerkedjenek a legújabb eljárásokkal, alapanyagokkal. Az eddigi tanulóik között pedig mindig akadt, egy, egy, aki önálló munkavégzésre is alkalmassá vált egy idő után. Ők elsősorban azok közül kerültek ki, akik már kora gyerekkoruktól kezdve részesei voltak az építőipari munkáknak, édesapjuk, nagyapjuk, vagy valaki a közvetlen családtagok közül kőművesként dolgozott, s magával vitte, amikor lehetőség nyílt rá, ahogy ez Gráber Kristófra is igaz, aki idén országos első lett a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. Nekik ugyanis építőipari vállalkozásuk van, az édesapja rendszeresen magával vitte, amikor lehetősége volt rá. Szinte gyerekkorától kezdve megismerkedhetett e szakma szépségeivel, nehézségeivel egyaránt, miközben észrevétlenül elsajátította az egyes szakmai fogásokat is.

SZ.K.