Vállalkozz Fentarthatóan! Céglátogatás a LAFARGE-nál

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozz Fenntarthatóan! alprogramjának keretében – amely az Országos Vállalkozói Mentorprogram része – a Mentorált cégek képviselői június hónapban céglátogatáson jártak a LAFARGE Cement Magyarország Kft. királyegyházi cementgyárában.

A LAFARGE több mint tíz éve működik a régióban, mostanra az ország egyik meghatározó építő-alapanyag gyártójává vált és mintegy 150 főt foglalkoztat a királyegyházi cementgyárban és a bükkösdi kőbányában együttesen. Mentori szerepet sem érdemtelenül vállalhatott a programban: a vállalat kiemelt stratégiai prioritása a fenntarthatóság és a zöld működés. A látogatás alkalmával a résztvevők a LAFARGE eddig elért eredményeit és a jövőbeli céljait ismerhették meg a fenntarthatóság kapcsán.

A céglátogatás első részében Hoffmann Tamás, a vállalat ügyvezető igazgatója ismertette a vállalat működését, a fenntarthatóság terén elért eredményeket, jövőbeli terveiket. Ezek közül kiemelendő, hogy a vállalat a 2011-es indulása óta 25%-kal csökkentette az 1 tonna cementre vonatkozó nettó CO2 kibocsátását, amit elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok együttégetésre szánt hulladékokkal történő kiváltásával ért el. (Az alternatív tüzelőanyagok hasznosításának mértéke mostanra eléri a 80%-t.) A jövőre nézve pedig nem kisebb célt tűzött ki a vállalat: 2050-re a Királyegyházi Cementgyár karbonsemleges működését kívánja elérni.

A körforgásos gazdaság – amelynek fenntartása rendkívül fontos a cementgyárnak – lényege a régióban keletkező lakossági és ipari hulladékok kezelésének környezetbarátabb és hatékonyabb megvalósítása. A vállalat jelenleg a cementgyártás során olyan együttégetésre szánt hulladékokat használ fel fosszilis tüzelőanyagok helyett, mint például a válogatott ipari és lakossági kommunális hulladék vagy az egész gumi. A hulladékok együttégetéssel történő kezelése, újrahasznosítása révén a cementgyártási folyamat CO2 kibocsátását is tovább tudja csökkenteni a vállalat, ezáltal pedig az energiahasznosítás mellett az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak is hatékonyabban tud megfelelni.

Emellett a LAFARGE alternatív nyersanyagokat is hasznosít a cementgyártás során. Például a folyami homokot a vasöntvények gyártása során keletkezett öntödei homokkal váltja ki. A jövőben pedig a Királyegyházi Cementgyárban is tervezik az építési és bontási hulladék hasznosítását ezzel kiváltva a természetes alapanyagot.

A fenntarthatóság nem csak a gyártást, technológiát tekintve van jelen, hanem az egész vállalati működést, így az irodai működést is áthatja. A vállalat az idei évben indította el a “Zöldebb iroda, gyár & bánya” programját, amelynek célja a fenntarthatósági szempontok minél szélesebb körben történő alkalmazása a mindennapi munka során, valamint a munkavállalói edukáció erősítése. Ennek keretében például a vállalat tervezi a PET palackok kivezetését, megújuló energiaforrások alkalmazását (pl.: napenergia) stb.

A látogatás második felében a résztvevők közelebbről is megnézhették a 105 méter magas hőcserélő tornyot, az alternatív hulladékok tárolására szolgáló csarnokot és ikerdokkolókat.

A Vállalkozz Fenntarthatóan! programra még mindig várjuk Mentoráltak jelentkezését. Várjuk mindazokat, akik szeretnének felzárkózni a jelenlegi trendekhez, szeretnék bővíteni ismereteiket a fenntarthatósággal kapcsolatban. Bővebb információ: https://www.vallalkozztudatosan.hu/?page_id=2356