Hírlevél – 2022. 01. 20.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Minden évben elkészül a megyék TOP100 vállalkozásainak rangsora, árbevétel alapján. A 2020-as évi TOP100 eredményeket elemezzük. Baranya megyét hasonlítjuk össze Csongrád, Borsod, Somogy, Bács-Kiskun, Fejér és Hajdú-Bihar megyékkel.
Kamarai tagunk, a Geochem Földtani és Környezetvédelmi Kutató, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. projektbemutató eseményt szervez január 28-án, a sikeresen megvalósított univerzális nagynyomású permeaméter kifejlesztése témában.
2022 tavaszán is megrendezésre kerülnek a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyek. Sőt idén hozunk egy újdonságot is, már 5 ágazatban tehetik próbára magukat a gyerekek!
A brexit következményeként a korábban az Egyesült Királyságban is használatban lévő CE, kötelező megfelelőségi jelölés megszűnik, illetve átalakul. A brexit megállapodás értelmében a CE jelölést felválja a UKCA és a UKNI jelölések használata, 2023. január 1-től.
A járvány okozta családi tragédiák kezelése sajnos folyamatosan aktuális. Az Akut Pécs Alapítvány, további céljai mellett elkötelezett a Pécsett és Pécs környékén élő rászorulók megsegítésén, különösen a CoVID-19 pandémia kapcsán.
PÁLYÁZATOK
A kis- és nagykereskedelemben is egyre inkább előtérbe kerülnek a helyi termékek, melynek nem kis lépése a SPAR programja, mely a helyi termelők számára teremti meg a lehetőséget regionális központjaikba való bekerülésben, ezáltal a fogyasztókhoz való eljutásban.
A BOWI projekt harmadik felhívásának keretében most 9 régióból – köztük Magyarországon kizárólag a Dél-Dunántúlról – pályázhatnak vállalkozások akár 60 ezer euró közvetlen támogatása (70%-os támogatási intenzitás), és akár 15 ezer euró értékű szakmai támogatásra (voucher formájában).
Az Európai Bizottság és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által támogatott Ideas Powered for Business Kkv-alap olyan, unió területén működő kis- és középvállalkozásoknak (kkv) szól, amelyek szellemitulajdon-jogi stratégiájukat kívánják fejleszteni, és szeretnék megvédeni szellemitulajdon-jogaikat nemzeti, regionális vagy EU-szinten. A támogatás 2022-ben is elérhető és azoknak a kkv-knak segít, amelyek a szellemitulajdon-jogaikat szeretnék érvényesíteni.
A technikumokban és szakképző iskolában már két évfolyam kap általános ösztöndíjat, a most futó tanév második felétől nagyobb összegű juttatásban is részesülhet mintegy kétezer diák. A havi 16-34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjakra a hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek pályázhatnak.
A támogatást olyan magyar KKV-k és nagyvállalatok vehetik igénybe, amelyek korábban már exportáltak a UK-be, de a Brexit hatására kimutathatóan veszteséget szenvedtek el a korábbi üzleti volumenhez képest.
Korábban megjelent pályázatok
RÖVID HÍREK

Ágazati és szakmai vizsgák 2021-ben

Tanulói juttatás féléves emelése tanulószerződéses tanulóknál

Tanulóképzés napi normatívái 2022-bent
Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Több vállalatot érintő, kísérleti jellegű gyorsító program nemzetközi start-up és scale-up vállalkozások számára az egészségügyi és biotechnológiai területen

Spanyol építészeti, belsőépítészeti és bútortervezéssel foglalkozó cég fenntartható, technológiai és egyedi termékek/szolgáltatások gyártóit és beszállítóit keresi. Megnézem >>>

Egy koreai KKV olyan partnervállalatokat keres, amelyek szakértelemmel rendelkeznek a vertikális mezőgazdasági rendszerek és mesterséges intelligencia technológiák terén, műszaki együttműködési, licenc- és vegyesvállalati megállapodások keretében. Megnézem >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


SIRHA Budapest 2022 – szakkiállítás és üzletember találkozó
2022. március 22-24. Budapest, HoReCa szakkiállítás és üzletember találkozó
RENDEZVÉNYEK

4. Life on chip – konferencia és B2B
2022. február 9-10.
Az Eureka ECS pályázati felhívásokhoz kapcsolódó online pályázati partnerkereső napok – csatlakozzon, keressen, találjon pályázati partnereket a Xecs és a KDT JU pályázati felhívásokhoz.
2022. március 1-31.
Az Enterprise Europe Network közreműködésével kerül megszervezésre 2022 márciusában a Cycling Europe nemzetközi üzletember találkozó. A rendezvény célja, hogy összekapcsolja a szakembereket, üzletembereket.
2022. február 14-18.
Az Európai Unió (EU) és az Afrikai Unió (AU) közös szervezésében, az EU-AU Csúcstalálkozó (EU-AU Summit 2022.feburár 17-18) kísérőrendezvényeként kerül megrendezésre a 7. EU-Afrika Üzleti Fórum (EABF: EU Africa Business Summit), amely az EU és az afrikai üzleti szféra kulcsfontosságú képviselőinek és szereplőinek a részvételével zajlik majd le.
2022. április 5-8.
2022. április 5-9. között kerül megrendezésre a 23. Mostari Nemzetközi Gazdasági Vásár, melynek partnerországa idén Magyarország lesz. A rendezvény a nyugat-balkáni régió egyik legjelentősebb üzleti eseményeként és közönségvásáraként ismert, melyhez kapcsolódóan magas szintű politikai találkozókra is sor kerül.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas