Hírlevél – 2022. 04. 28.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

(Ki)útkeresés?
Az elmúlt pár évben a gazdasági/üzleti élet szereplőinek nem kellett a változtatás vágyának újrateremtésén tűnődni. Olyan sebességgel és komplex módon változik a környezetünk, hogy aki nem változtatott, nem követte az állandóan változó folyamatokat az véglegesen lemaradt, versenyhátrányba került, kerül.

VII. Humánerőforrás konferencia
Vezetés és stratégia a VUCA világban. Az üzleti világba a globális pénzügyi válság után került be a kifejezés, a gazdasági környezet leírására. A VUCA modell erre a mai kihívásra keresi a választ. A megközelítés egyrészt leírja a jelenlegi környezet jellegzetességeit, amelyet változékonynak, uralhatatlannak, komplexnek és átláthatatlannak jellemez, majd vezetési modelljével egy lehetséges megoldást is kínál az innovatív kultúra megteremtésére. A konferenciára azokat a HR szakembereket és cégvezetőket várják a szervezők, akik maguk is érzékelik szervezeti működésükben a VUCA hatást a mindennapjaikban és azt is fontosnak tartják, hogy tudatos válaszaik és megoldásaik legyenek rá.

Augusztusban lesz a következő kamarai gyakorlati oktatói képzés
Várjuk az érdeklődők jelentkezését a kamarai gyakorlati oktatói képzésre.

Innováció az egészség és a környezet védelme érdekében
Mondja el véleményét! A hazai Enterprise Europe Network konzorcium részt vesz az Európai Bizottság REACH-rendelet felülvizsgálatáról szóló konzultációjának népszerűsítésében. A kkv-panel kérdőívének célja, hogy megismerje a kkv-k véleményét, hogy a felülvizsgált REACH-rendelet a kkv-k szempontjából jobban működhessen.

Vállalkozz fenntarthatóan
Az MKIK Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás programja a hazai kkv-k számára teszi lehetővé a fenntarthatóság mindennapi vállalati működésben alkalmazható gyakorlatának szakértők és mentorok bevonásával történő megismerését.

Adóztatási IBAN számlaszámok és adónemek
A nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó NAV IBAN számlaszámok érvényes jegyzéke az alábbiakban megtekinthető.

A vendéglátós házépítő: „nem szeretem feladni a dolgokat”
Az építőiparból érkezett a vendéglátásba Holczer Miklós, aki öt éve nyitotta meg a pécsiek és a külföldi (egyetemista) vendégek kedvelt éttermét és kulturális terét, a Király utcai Nana Bistrot. Bár eleinte hárman lettek volna tulajdonosok, köztük Miklós az úgynevezett csendestárs, végül egyedül maradt a megvalósítással. Akkor még távol állt tőle a vendéglátás, de „belerázódott”, bár az építőipari vállalkozását nem adta fel. Döntése helyessége a Covid alatt sokszorosan beigazolódott.
PÁLYÁZATOK

Pályázati lehetőséget nyújt a Better Factory a gyártó KKV-k digitális transzformációjának támogatására – 2022
Gyártó KKV-k igényeire alapozó digitális termék- és rendszerfejlesztést támogat a Better Factory projekt. Ennek keretében technológiai beszállítókkal és művészekkel alkothatnak konzorciumokat gyártócégek annak érdekében, hogy költséget, nyersanyagot és/vagy erőforrást takarítsanak meg.

Magyar Formatervezési Díj 2022 – Pályázati felhívás
A nyilvános pályázatot az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével hirdeti meg. A pályázat célja a kiemelkedő színvonalú formatervezési teljesítmény elismerése.

Pécs város tanulói és hallgatói díjai – pályázat
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése pályázatot hirdet a Pécs város tanulói és hallgatói díjainak elnyerésére.

Megnyíltak a Horizon Europe keretprogram Clean Aviation 2022-es felhívásai
A Clean Aviation programban tizennégy témában nyílt meg pályázat összesen 735 millió eurós támogatással. Az Európai Bizottság olyan projektötleteket vár, amelyek segítségével a klímasemleges légiközlekedés valósággá válik.

Megjelentek a Horizont Európa program Tiszta Hidrogén partnerségének első pályázati felhívásai
Márciusban közzétették a Clean Hydrogen Partnership első pályázati felhívását. A partnerség 2022-ben 300 millió eurót fordít olyan projektek támogatására, amelyek fellendítik a megújuló hidrogéntermelést, csökkentik annak költségeit, fejlesztik tárolási és elosztási megoldásait, és ösztönzik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén felhasználását.

DIGITbrain – Gyártó és IT kkv-k számára elérhető, újabb Horizon2020 pályázat
A DIGITbrain egy uniós innovációs program, amelynek célja, hogy a kkv-k könnyen hozzáférjenek a digitális ikrekhez. A digitális iker segítségével a vállalatok racionalizálhatják a gyártási folyamatot, előrejelzéseket készíthetnek a várható géphibákra vonatkozóan, és előre jelezhetik a karbantartási igényeket.
Korábban megjelent pályázatok
RÖVID HÍREK

Heti jogász 2022. 15 – 16. hét

Nemzetközi gazdasági hírek – 2022. 16. hét

2022 májusában alkalmazott üzemanyagárak

Elektromos autó gyártósor készítésében vett részt a CADSOL Kft.

Üzemlátogatáson a PTE MIK hallgatói a Kresz & Fiedler Kft.-nél
Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Brit székhelyű szépségápolási technológiai márka gyártási megállapodás keretében olyan gyártópartnert keres, amely szépségápolással kapcsolatos kis elektronikai eszközök fejlesztésére és szállítására szakosodott. Megnézem >>>

Élelmiszer kereskedelemre szakosodott brit vállalat beszállítói megállapodás keretében beszállítót keres. Megnézem >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


City for the Future 2022 Budapest: V4 Smart City Expo & B2B Forum.
Május 24. @ 10:00 – 16:00
Az Expo és B2B Fórum keretében a látogatók megismerkedhetnek az okos városok aktuális technológiai trendjeiről, és találkozhattak a V4 régió innovatív okos város szolgáltatóival. A rendezvény az Enterprise Europe Network támogatásával valósul meg.
RENDEZVÉNYEK

SME Resilience Days
május 3. – május 5.
Az SME Resilience Days célja, hogy segítse a KKV-kat felkészülni a jövőben esetlegesen bekövetkező vészhelyzetekre, és képesek legyenek rugalmasan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A konferencián lehetőség nyílik a kihívásokra adott válaszok, megoldások megismerésére.

Cosmofarma – gyógyszerészeti szakkiállítás
május 13. – május 15.
A Cosmofarma Európa egyik vezető gyógyszerészeti kiállítása, ami több mint 400 kiállítóval több ezer résztvevővel, valamint 80 szakmai előadással biztosít lehetőséget az iparág legújabb tendenciáinak, szabályozásainak, valamint lehetőségeinek megismerésére, üzletfejlesztésre, illetve kapcsolatépítésre.

Skandináv egészségügyi csúcstalálkozó – Japánban és Online
május 11. – május 13.
A Skandináv egészségügyi csúcstalálkozó egy háromnapos rendezvény, amely egy tokiói programnapot (hibrid) és 2 partnerkereső napot foglal magában, valamint egy online platformon keresztül 1:1 üzleti találkozót biztosít az északi és japán egészségügyi vállalatok között. A csúcstalálkozó célja, hogy lehetőséget biztosítson Önnek arra, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjen potenciális japán partnerekkel a piacra való terjeszkedés érdekében.

Mérőeszköz felügyelő képzés
május 17. – május 18.
A képzés célja kiemelten a kis- és középvállalkozások mérésüggyel, mérőeszközök nyilvántartásával, kalibrálásával foglalkozó munkatársainak fejlesztése azzal, hogy a képzés közérthetően, tömören összefoglalja a kalibrálással és hitelesítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és gyakorlati módszereket.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas