Hírlevél – 2022. 07. 14.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

KATA változások
A hírlevél szerkesztésének időpontjában a Kisvállalkozások Tételes Adóját (KATA) érintő törvénymódosítás végleges szövege még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Amint elérhető lesz a módosító rendelet, tájékoztatjuk a részletekről a vállalkozásokat, valamint tájékoztató fórumot szervezünk a témában. Kamaránk az egyeztetések során nem a most megjelent szabályozást képviselte. Baranya megyében a mikrovállalkozások aránya nagyon magas, ezért azt javasoltuk, hogy amennyiben a KATA szabályait – a visszaélések okán – változtatják, akkor az érintett vállalkozói kör számára egy, a KATA-hoz hasonló, vagy annál még kedvezőbb költségű, az adminisztrációt minimális szinten megkövetelő adónem kerüljön kialakításra és bevezetésre. Kamaránk az előzetes szövegezés alapján folytatja a korábban megkezdett egyeztetéseket a baranyai adózási szakértőkkel és az érintett kisvállalkozókkal, valamint javaslatcsomagot készít a KATA szabályozás és a mikrovállalkozások, egyéni vállalkozások számára hatékony új adónem kialakítása érdekében.

Szakma Sztár Fesztivál 2022 – Parlamenti ünnepség
A Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny, valamint az Ipar 4.0 verseny díjazottjait július 6-án a Parlamentben köszöntötte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az elismerő okleveleket Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára és Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár adták át.

Elégedett a szakképzett munkavállalójával?
A kutatás célja, hogy segítsen átfogó képet adni a szakképzett munkavállalók kompetenciáiról, a vállalkozások szakképzettek foglalkoztatásával kapcsolatos tapasztalatairól. A kutatás része a szakképzés fejlesztését szolgáló stratégiai munkának, eredményeit a döntéshozókkal is megosztják.
PÁLYÁZATOK

Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás
A Díj, melyet évente általában heten nyerhetnek el, az innovációs folyamatban alkotó módon résztvevő, a határainkon belül vagy kívül élő, kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató magyar szakemberek fokozott erkölcsi elismerését szolgálja.

„Minőség-Innováció 2022” – hazai forduló
Magyarország 2013-ban kapcsolódott be az évente megrendezett „Minőség-Innováció” pályázatba, amely az innovációs teljesítmények nemzetközi megmérettetésére ad lehetőséget, elsődlegesen a vevői-fogyasztói igények szempontjait állítva fókuszba.

EIT Digital Challenge – 2022
Elindult az EIT Digital Challenge 9. kihívása, amely a digitális deep tech scaleup vezető páneurópai versenye. A 20 legjobb jelentkező meghívást kap egy exkluzív eseményre, amelyen szakértői zsűri előtt mutathatják be projektjüket, és részt vehetnek üzletember találkozón vállalatokkal és befektetőkkel.

Feltörekvő Női Innovátorok Európai Uniós Díja
Az EU Feltörekvő Női Innovátorok Díjat azoknak a nőknek ítélik oda, akik a legnagyobb hatást gyakorolták az EU innovációs ökoszisztémájára azáltal, hogy ötleteiket új és fejlett termékekké és szolgáltatásokká alakították át az emberek és a bolygó javára.

Tajvani Innovációs Díjpályázat
Idén október 13-15-e között rendezik meg a Taiwan Innotech Expo–t, melynek alkalmából innovatív külföldi vállalkozások is pályázhatnak a Tech Innovation Excellence díjra. A szervezők olyan startup vállalkozások, kutatóintézetek és jogi személyek jelentkezését várják, amelyek be kívánják mutatni innovációikat tajvani technológiai óriásoknak, és megragadni a lehetőséget a velük való együttműködésre.

Women TechEU második felhívás – 10 millió eurós költségvetéssel
Idén akár 130, nők által vezetett, deep-tech startup is nyerhet finanszírozást és vállalkozásgyorsító szolgáltatásokat, hogy a jövő női technológiai vezetőivé válhassanak.

LIFE 2022 – új zöld és körkörös pályázatok
A LIFE (Programme for the Environment and Climate Action) program az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze. A LIFE az egyetlen uniós forrás, amely dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai célkitűzéseket támogat, 2022-ben 34 pályázati felhívással.

ONTOCHAIN – open call 3
Részt vesz a következő területek valamelyikén a kutatás-fejlesztésben, és/vagy alkalmazásban: blockchain, szemantikus web, ontológiatervezés, szoftverfejlesztés, cloud, edge és fog computing, ökoszisztéma-gazdaság, okos alkalmazások, kriptográfia, szabványosítás, vagy hasonló területeken? Akkor az ONTOCHAIN felhívás Önnek szól!

TKP 2020: szabadalomvásárlásra hirdet pályázatot az NKE
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora a Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében pályázatot hirdet szabadalmi oltalom alatt álló műszaki megoldások, illetve a jövőben iparjogvédelmi oltalomban részesíthető alkotások megvásárlására.

Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Program
A támogatás többek között igényelhető közös beruházás megvalósítására, kísérleti fejlesztésre, kereskedelmi vásárokon való részvételre, egy új, vagy már meglévő terméknek egy másik tagállamban vagy harmadik országban lévő új piacra történő bevezetéséhez szükséges tanulmányok elkészítésére vagy tanácsadói szolgáltatások igénybe vételére, harmadik országban megvalósuló közös megjelenésre, illetve marketing tevékenység költségeire.

K+F+I fejlesztési képességek növelése a ZalaZONE szolgáltatásaival
A pályázat célja, hogy a KKV és startup szektor kutatás fejlesztési és innovációs képességeit növelje az Autóipari Próbapálya Zala Kft. szolgáltatásai révén.
Korábban megjelent pályázatok
RÖVID HÍREK

EXIM Zöld Finanszírozási Program
Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

A mikrofolyadékok területén világszerte tevékenykedő német fejlesztő és gyártó cég együttműködést keres startupokkal, hogy új alkalmazásokat és partnerségeket alakítson ki a biotechnológiai és élettudományi alkalmazások területén. További infromációt kérek >>>

Globális üzleti tevékenységet folytató német logisztikai vállalkozás startup cégeket keres, holisztikus döntéshozatali térkép létrehozására az ellátási láncok, az együttműködő partnerek és a szállítmányozási útvonalak globális nyomon követésére. További infromációt kérek >>>

Német vállalkozás, amely az autóipari ágazatban értékesítésre és mérnöki tevékenységre szakosodott, az OEM, az első és a második szintű beszállítók képviseletében értékesítési ügynökségként tevékenykedik. Az autóipar számára keresnek gyártókat és beszállítókat. További infromációt kérek >>>

Német kereskedelmi és tanácsadó cég induló vállalkozást keres az elektromos készülékipar számára egy automatizált platform kifejlesztéséhez. További infromációt kérek >>>

Német IT-szolgáltató adatplatformok számára keres szoftveres megoldást a hibajelentések szisztematikus klaszterezéséhez és az automatikus intézkedési javaslatokhoz. További infromációt kérek >>>

Spanyol cég mesterséges intelligencia-alapú eszközt keres Eurostars pályázati projektjéhez, melynek célja a városok faállományának automatikus leltárkészítése További infromációt kérek >>>

Egy német profi labdarúgóklub startup cégeket keres, hogy globális, érzelmi élményt teremtsenek a szurkolóknak világszerte. További infromációt kérek >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


Innovatív Mezőgazdaság és Turizmus – Nemzetközi hibrid üzletember találkozó.
2022. augusztus 23-25., Hibrid (Szlovénia+online)
A 60. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer Kiállítás kísérőrendezvényeként az Enterprise Europe Network szervezésében kerül megrendezésre az üzletember találkozó. Helyszín: Gornja Radgona – Szlovénia és online. Főbb témák: mezőgazdaság, agroturizmus, kerékpáros és aktív turizmus, digitalizáció a mezőgazdaságban és a turizmusban.
RENDEZVÉNYEK

Innovatív Mezőgazdaság és Turizmus – Nemzetközi hibrid üzletember találkozó
augusztus 23. – augusztus 25.
Az Enterprise Europe Network szervezésében kerül megrendezésre az alábbi üzletember találkozó a 60. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer Kiállítás kísérőrendezvényeként.

Workshop és személyes konzultációs lehetőség a 2022. őszén induló WORTH II. Projektről
szeptember 2.
Szeptember végétől ismét várja a pályázatokat a WORTH Partnership Project! Az Európai Bizottság által finanszírozott, vállalatok és KKV-k versenyképességét fejlesztő program (COSME) keretein belül meghirdetett partnerségi pályázat textil-, ruha-, bőr- és cipőipari pályázók mellett lakberendezés, bútor, ékszer és kiegészítő területekről is várják a jelentkezőket. Közel 200 projekt részesülhet 10-20 ezer eurós támogatásban!

Istanbul Fashion Connection – Célzott beszerzői kiutazással
augusztus 24. – augusztus 26.
A rendezvény célja a hosszú távú kapcsolatok kiépítése a török tervezőcégek, ügynökök és tervezőirodák, valamint a világ minden tájáról érkező vásárlók és márkák között.

INNOFORM®2022 – Nemzetközi konferencia és üzletember találkozó – hibrid rendezvény
szeptember 28. – szeptember 29.
Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a gyártók, forgalmazók és szakemberek számára lehetőség nyílik új, nemzetközi piacok megismerésére és potenciális üzleti partnerek megismerésére a fémipar, szerszámgyártás, gépgyártás, műanyag-feldolgozó ipar, elektronika és villamosenergetika, autóipar, logisztika, háztartási készülékek, csomagolás, a gyártás automatizálása és robotizálása, IT-megoldások az ipari ágazat számára, valamint az újrahasznosításhoz kapcsolódó minden területről.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas