Hírlevél – 2022. 08. 11.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Adózással kapcsolatok könnyítések (régi KATA, EKHO, TAO)
Megjelent a kormányrendelet (297/2022.), amely több adótörvényt is módosít.


Hatósági ár vagy piaci ár a benzinkúton
Kérdésként merült fel, hogy melyik árat kell alkalmazni, ha a gépjármű üzemben tartója természetes személy, aki az üzemanyagot benzinkártyával fizeti, vagy a vásárlásról számlát kér a pénztárnál.

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Magánszálláshely Kisokos címmel kiadványt állított össze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.


Új bértámogatási program indul augusztus 15-én
Tízezer álláskereső elhelyezkedését támogathatja a kormány a vidéki régiókban az augusztus 15-től induló “Vállalkozások regionális munkaerő támogatása” programban.

Kutatás a KKV-k szervezeti klímájáról
Együttműködő partnerünk, a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének igazgatója, Dr. Sík Attila kutatói kérdőívének kitöltésére kérjük a KKV-kat, illetve a munkatársakat. A kérdőív célja, hogy egy PhD tanulmány keretében felmérje a KKV-k szervezeti klímáját (a dolgozók személyes hozzáállása a munkahelyhez). A kutatásvezető (Dr. Sík Attila), aki egyben a PhD hallgató is, neurobiológus.

PÁLYÁZATOK

Pályázat GYOK Vizsgabizottsági Elnökök és Tagok részére
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2022. július 28-i egységes megjelentetési dátummal pályázatot hirdet a Kamarai Gyakorlati Oktatói Vizsgabizottsági Elnökök és Tagok Országos Névjegyzékébe történő felvételre, illetve a Névjegyzékben szereplés meghosszabbítására.

Nemzetközi és hazai kutatási infrastruktúrák használatának támogatása
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett felhívás célja, hogy a kutatási infrastruktúrák (KI) által nyújtott kutatási és mérési lehetőségek igénybe vételét támogassa a kutatók (felsőoktatási intézmény, egyéb költségvetési kutatóhely, Vállalkozói kutatóhely, Vállalkozás (nem kutató jellegű), Nonprofit kutatóhely, ELKH kutatóintézetei) számára.

Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás
A Díj, melyet évente általában heten nyerhetnek el, az innovációs folyamatban alkotó módon résztvevő, a határainkon belül vagy kívül élő, kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató magyar szakemberek fokozott erkölcsi elismerését szolgálja.

„Minőség-Innováció 2022” – hazai forduló
Magyarország 2013-ban kapcsolódott be az évente megrendezett „Minőség-Innováció” pályázatba, amely az innovációs teljesítmények nemzetközi megmérettetésére ad lehetőséget, elsődlegesen a vevői-fogyasztói igények szempontjait állítva fókuszba.

EIT Digital Challenge – 2022
Elindult az EIT Digital Challenge 9. kihívása, amely a digitális deep tech scaleup vezető páneurópai versenye. A 20 legjobb jelentkező meghívást kap egy exkluzív eseményre, amelyen szakértői zsűri előtt mutathatják be projektjüket, és részt vehetnek üzletember találkozón vállalatokkal és befektetőkkel.

Feltörekvő Női Innovátorok Európai Uniós Díja
Az EU Feltörekvő Női Innovátorok Díjat azoknak a nőknek ítélik oda, akik a legnagyobb hatást gyakorolták az EU innovációs ökoszisztémájára azáltal, hogy ötleteiket új és fejlett termékekké és szolgáltatásokká alakították át az emberek és a bolygó javára.

Women TechEU második felhívás – 10 millió eurós költségvetéssel
Idén akár 130, nők által vezetett, deep-tech startup is nyerhet finanszírozást és vállalkozásgyorsító szolgáltatásokat, hogy a jövő női technológiai vezetőivé válhassanak.

LIFE 2022 – új zöld és körkörös pályázatok
A LIFE (Programme for the Environment and Climate Action) program az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze. A LIFE az egyetlen uniós forrás, amely dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai célkitűzéseket támogat, 2022-ben 34 pályázati felhívással.

K+F+I fejlesztési képességek növelése a ZalaZONE szolgáltatásaival
A pályázat célja, hogy a KKV és startup szektor kutatás fejlesztési és innovációs képességeit növelje az Autóipari Próbapálya Zala Kft. szolgáltatásai révén.
Korábban megjelent pályázatok

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Egy spanyolországi kutatócsoport Parkinson-kór innovatív gyógyszeres kezelésén dolgozik. Ipari partnerségeket keresnek a gyógyszeripari ágazatból technikai együttműködési és licencszerződések keretében. További infromációt kérek >>>


Hidegen sajtolt bio olajokat gyártó bolgár cég keres különböző bio magvakat és dióféléket termelő beszállítói partnert, illetve forgalmazót termékeinek értékesítéséhez. További infromációt kérek >>>


Litván cég műanyaghulladékot szeretne vásárolni. További infromációt kérek >>>


Német vállalat alvállalkozó partnert keres fémszűrő alkatrészek gyártásához Kelet-Európában vagy a balti államokban. További infromációt kérek >>>


Holland vízügyi hatóság bioalapú és körkörös alternatív technológiákat keres a csatornák és árkok partjainak védelmére. További infromációt kérek >>>


Mobilalkalmazásokat fejlesztő romániai vállalat olyan partnereket keres, akik a beszédfelismeréshez és a kiejtésre vonatkozó visszajelzéshez gépi tanulási algoritmust tudnak biztosítani kereskedelmi megállapodás keretében, technikai segítségnyújtási vagy K+F együttműködési megállapodással. További infromációt kérek >>>


Energiahatékonyság területén működő olasz vállalat felajánlja forgalmazási és kereskedelmi szolgáltatásait potenciális beszállítók számára. További infromációt kérek >>>


Lengyel vállalat külföldi partnereket keres kereskedelmi képviseletre (különösen az egészséges élelmiszerek, a szabadidős textíliák vagy a sportfelszerelések ágazatában). További infromációt kérek >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


Kanadai üzleti szeminárium Pécsen – „Doing Business with Canada, the CETA information seminar”.
Szeptember 21. 14:00 – 17:00
Kanada Nagykövetsége és a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara (CCCH), a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével, üzleti szemináriumot szervez „Doing Business with Canada, the CETA information seminar” névvel.

RENDEZVÉNYEK


Bevezetés a 3D technológiákba – képzés
augusztus 22. – augusztus 26.
A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ tanfolyamot hirdet gyerekek (alsó korhatár 12 év) és szüleik számára. A fókusz a 3D nyomtatás megismerésén, és mindazon alapoknak az elsajátításán lesz, amelynek birtokában bátran belevághatnak a kísérletezésbe: nyomtatás, tervezés, képalkotás és még felsorolni is nehéz mi minden más érdekesség várja a résztvevőket.

Magyar-Afrika Hét
szeptember 12. – szeptember 18.
Az Afrikáért Alapítvány szeptember 12-18 között rendezi a Magyar-Afrika Hét elnevezésű rendezvénysorozatát, melyen a gazdasági, kulturális, gasztronómiai, oktatási, tudományos és nemzetközi fejlesztési témák egyszerre jelennek meg.


Workshop és személyes konzultációs lehetőség a 2022. őszén induló WORTH II. Projektről
szeptember 2.
Szeptember végétől ismét várja a pályázatokat a WORTH Partnership Project! Az Európai Bizottság által finanszírozott, vállalatok és KKV-k versenyképességét fejlesztő program (COSME) keretein belül meghirdetett partnerségi pályázat textil-, ruha-, bőr- és cipőipari pályázók mellett lakberendezés, bútor, ékszer és kiegészítő területekről is várják a jelentkezőket. Közel 200 projekt részesülhet 10-20 ezer eurós támogatásban!

7. Nemzetközi Együttműködési Fórum – Üzletember találkozó
november 4. 12:00 – 16:00
A fórum legfontosabb elemei a B2B tárgyalások lesznek, amelyeket a Trebinjei Kulturális Központban, személyes részvétellel rendeznek meg az érdeklődő vállalatok, klaszterek és intézmények számára.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas