„Össze kell tartanunk, és magunknak kell megoldanunk a problémáinkat”

A megyei építőipar fejlesztését, valamint a zömmel kkv-kból álló vállalkozások hatékonyabb működését segítő szükséges koordináció megteremtését vállalta fel Molnár Gábor, az IMG Építő Kft. ügyvezetője. A szakember a 2018-ban alapított és a kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter elnöke, jelentős szerepe van abban, hogy a klaszter tagcégei sikeresen együttműködnek és a szakképző iskolával közösen dolgoznak a megfelelő szakember-utánpótlás biztosításáért. Molnár Gábor munkáját a kamara Címzetes kamarai tanácsosi címmel ismerte el.

– Hiszek abban, hogy együtt többre megyünk, mint külön-külön, egyedül. Az építőipar számtalan problémája ma is megoldásra vár. Ezek közül abban az időszakban, amikor megalakult a klaszter, a legégetőbb a szakmai utánpótlás képzése volt, ezért hoztuk létre a Baranya Megyei Szakképzési Centrummal közösen a 2022 szeptemberétől induló ágazati képzőközpontot. Ezzel egy újfajta képzési program indulhat Baranyában, amelyben az építőipari klaszter és tagvállalatai biztosítják a képzési hátteret a jövő építőipari szakemberei számára. A tanulók a tagvállalatainknál töltik a gyakorlati idejüket, ez később megkönnyíti számukra a szakmában való elhelyezkedést. A képzőközpont létrehozásával lehetőséget kapunk arra, hogy úgy alakítsuk a gyakorlati képzés menetét, ami a valós igényekhez igazodik, ezáltal olyan tudást szereznek a fiatalok, amely a jelenleginél sokkal alkalmasabbá teszi őket a cégeknél a munkavégzésre.

– A klaszter működésének mi a legnagyobb látható eredménye?

– A most megnyíló ágazati képzőközpont, amely az országban egyedülálló. Emellett számos eredményt mondhatunk magunkénak, például hamarosan együttműködési megállapodást kötünk a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával, így a következő években az építőmérnökök gyakorlati képzését is segíthetik klasztervállalkozásaink. A jövőbeni legnagyobb célkitűzésünk egy tematikus program elindítása, amelyben a klaszter az önkormányzatokkal karöltve a települési épületek fejlesztését szolgáló projekteket készít elő. Szeretnénk a települési középületek megújítására egy innovációs fejlesztést, egy szabadalmaztatott terméket létrehozni.

– Miben áll a klaszter sikere?

– Hogy a klasztertagok nagyobb része aktívan részt vesz a munkában. Abban látjuk a jövőt, hogy össze kell tartanunk, és nekünk, magunknak kell megoldanunk a problémáinkat. Ehhez megvan a kellő elhivatottságunk is.

K.T.