Magyarország legrégebbi sörgyárában jártunk

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által indított Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében céglátogatáson jártunk a Pécsi Sörfőzde Zrt.-nél. A cég mentorvállalatként vesz részt a Vállalkozz Fenntarthatóan! alprogramban, melynek célja, hogy a regisztrált KKV-nak bemutassák jógyakorlataikat a fenntarthatósággal kapcsolatban. Olyan példákat mutatnak be, amelyeket felhasználva más vállalkozások is „zöldíteni” tudják működésüket.

A céglátogatás első részében Varga Áron – kutató – prezentációját tekinthették meg résztvevők. A Pécsi Sörfőzde Zrt. Magyarország legrégebbi – jelenleg is üzemelő – sörfőzdéje, 1848-ban alapították. Az egyik legnevesebb sörük, a Szalon sör márkanév, 1911-ben került bejegyzésre. A sörfőzde, jogilag kisüzemi sörfőzdének minősül, évente megközelítőleg 150.000 hl sört gyártanak. Termékeiket tradicionális technológiával állítják elő, jellemzően a cseh-német vonal mutatkozik meg bennük. Jelenleg közel 120 fő dolgozik az üzemben és elsősorban a magyarországi piacon értékesítik a termékeiket.

Érdekesség, hogy a sörgyár Magyarországon az elsők között állított elő gluténmentes sört, továbbá nem használnak kukoricát a sörgyártás folyamán. Annak ellenére, hogy évente viszonylag kis mennyiséget állítanak elő, a gyár sörei számos hazai, és nemzetközi versenyen nyertek rangos díjakat. A gyár egyediségét mutatja, hogy bio, gluténmentes, sőt kóser söröket is gyártanak és természetesen rendelkeznek az ehhez szükséges tanúsítványokkal is.  Mindemellett rendelkeznek ISO 14001 és IFS minőségbiztosítási rendszerrel.

A söripari innovációs folyamatokban való aktív részvételét a vállalat az ökológiai lábnyom folyamatos csökkentése miatt tekinti a legfőbb célnak, amely során a víz- és energiafelhasználásnak is folyamatosan csökkennie kell.

Emellett előtérbe helyezik a bio alapanyagok használatát, igyekeznek minél rövidebb ellátási láncokat használni – lehetőség szerint magyarországi alapanyagokat használnak. Az üzem teljes területén biomassza alapú – „zöld energia” – távhőt használnak a helyiségek fűtésére. A gyártáshoz szükséges vizet saját kutakból nyerik: a Mecsekből származó karsztvizet használják erre a célra. Automatizálták a hűtőrendszerüket, aminek következtében jelentős mennyiségű villamos energiát tudnak megspórolni, illetve az üzem területén elektromos targoncákat működtetnek.

A csomagolás jelenti az egyik legnagyobb kihívást a termelés zöldítése során, de igyekeznek ezen a területen is fejlődni. Ezen téren a legjobb megoldás az alumínium dobozok használata, hiszen ha azokat összegyűjtik, gyakorlatilag végtelenszer újra lehet hasznosítani a csomagolást. Jó megoldás továbbá az üvegpalackok használata is, itt azonban több a járulékos költség a válogatás, tisztítás és az újrafelhasználáshoz szükséges egyéb munkafolyamatok miatt.

A sörfőzde egyik nagy fenntarthatósági projektje 2021-ben zárult le, melynek keretében pályázati forrásból egy 780 db-ból álló napelem parkot létesítettek, ahol a panelek egyenkénti teljesítménye 500 Wp, a napelempark teljes teljesítménye pedig 358 kVA. A villamos energiát e módon csak saját felhasználásra állítják elő, ebből nem táplálnak vissza a villamos hálózatba.

A sörfőzde egyik fontos feladatának tekinti a söripari melléktermékek gazdaságos, értéknövelő felhasználását. A cég 2019-óta vezeti a HUN-BIO konzorciumot, amely a biológiai alapú sörfőzési technológiák fejlesztését és az ilyen sörök előállítása során keletkező melléktermékek hasznosítását kívánja megoldani. A prezentációból megtudhattuk, hogy ez a fajta technológia átültethető az élelmiszeripar más ágazataira is.

Gyártás során olyan melléktermékek keletkeznek, mint a sörtörköly, sörélesztő vagy a kovaföld. A sörtörkölyt jelenleg állati takarmánynak értékesítik, amely tápanyagban igen gazdag, nagy a nedvességtartalma, jelenleg évente 2000 t keletkezik belőle a gyárban. A sörtörkölynek olyan összetevői vannak, hogy akár élelmiszeripari alapanyagként is tudnák hasznosítani, de jelenleg ez még nem működik a gyakorlatban.

Sörélesztőt, amely sör erjesztéséhez szükséges és éves szinten 250 t keletkezik a gyártás során, szintén állati takarmánynak értékesítik. A tükrösítő szűrésnél használt, évente 100 t kovaföldet pedig a termőföldeken hasznosítják.

A céglátogatás második részében látogatást tettünk a gyár különböző egységeiben, így megtekinthettük többek között a sörvíz-kezelő helyiséget, ahol a saját kútból nyert vizet különböző fizikai, és kémiai eljárásokkal kezelik és teszik alkalmassá a sörgyártáshoz; az erjesztő kádakat, ahol a sörléhez adagolják az élesztőt; valamint az erjesztő tartályokat, ahol a sör fő-, illetve utóerjedése történik, a túra végén pedig a doboz- és üvegfejtő gépsort is volt lehetőségünk megtekinteni.

Köszönjük a lehetőséget Mentorunknak, a Pécsi Sörfőzde Zrt.-nek!