„Az visz előre, hogy mi magunk is szerves részei vagyunk a vállalkozásnak”

 A fémiparban és a mérnöki területeken szerzett több évtizedes tapasztalatra alapozva működik új építésű, modern, a precíziós munkavégzés minden feltételének megfelelő üzemcsarnokban a komlói BRW Metal Zrt. A folyamatosan bővülő géppark versenyképes, magas hozzáadott értékű műszaki színvonalat képvisel. Gyártási folyamataikat a hatékonyság és a minőség növelése érdekében tapasztalt és jól képzett kollégáikkal együttműködve fejlesztik. A BRW Metal Zrt. tevékenységét Jánosi Engel Adolf Díjjal ismerte el a kamara.

– Édesapám 1991-ben alapított egy saját szabadalom alapján gyártó üzemet, így 31 éve üzemeltetjük ezt a vállalkozást Komlón. Présgépekkel lemezalkatrészeket állítunk elő, amelyek aztán autóipari termékekbe kerülnek. A legnagyobb megrendelőnk egy fűnyírógépgyártó cég volt, számos alkatrészt gyártottunk számukra. Ezekhez szerszámra volt szükségünk, amelyet egy másik vállalkozástól szereztünk be. Mintegy öt évvel ezelőtt jött az a gondolat, hogy a hosszú várakozási időt egy saját szerszámüzem létrehozásával csökkentsük, így rugalmasabbak tudunk lenni a piacon. Gépeket vásároltunk, majd gyártócsarnokot, így jött létre a kisszériás, egyedi alkatrészeket, lemezalkatrészeket, illetve szerszámokat gyártó BRW Metál Zrt. – foglalja össze röviden a cég történetét Bernhardt Kornél vezérigazgató.

– A működésükhöz milyen hátteret ad Komló gazdasága?

– A megrendeléseink az ország különböző területeiről és külföldről jönnek, tehát a piacunk nem Komlón van. Igyekszünk együttműködni helyi vállalkozásokkal, ez a logisztika és egyéb szempontokból is előnyös. Emellett elsődleges célunk, hogy helyben élő szakembereket foglalkoztassuk, és próbáljunk esélyt adni a valami miatt hátrányos helyzetben lévőknek is.

– Mi a vállalkozás sikerének titka, illetve a fejlődés záloga?

– Elsősorban a szakmai tapasztalatot említhetem, és azt gondolom, hogy elengedhetetlen a szakmához való alázat. Ketten vezetjük a vállalkozást, az üzlettársam a cég pénzügyi koordinátora, én pedig a szakmai vonalért felelek. Rengeteget számít a családi vállalkozás 30 éves tapasztalata, és az viszi előre a BRW-t, hogy mi magunk is szerves részei vagyunk a vállalkozásnak. A jövőben szeretnénk stabilizálni a működésünket és tovább bővülni. Újabb gépek beszerzését tervezzük, mint ahogy a gyártóterület bővítését is, hiszen mára kinőttük a jelenlegi csarnokunkat. Olyan munkakörnyezetet kívánunk létrehozni, ahol szívesen dolgoznak a munkatársaink.

K.T.