Világbajnokok nyernek a díjhajtó szerszámaikban

2009 óta a magyar kettes és négyes fogathajtó válogatott a Cserneczky Péter és vállalkozása által készített lószerszámokat használja. A 2019-es németországi világbajnokságon nemcsak a magyar válogatott, hanem más nemzetek hajtói is az általuk készített szerszámokban versenyeztek. Az állatfelszerelési bőrcikkek gyártásával foglalkozó vállalkozás kézzel varrott bőrtermékei kiváló minőségűek, eszközeik nagy részét folyamatosan fejlesztik. A kamara Cserneczky Pétert munkájának elismeréseként Az Év Kézművese Díjjal tüntette ki.

– Minek köszönhető, hogy világszerte keresettek a termékeik?

– Számos fogathajtó versenyre, világbajnokságra készítettünk díjhajtó szerszámokat, amelyek a sportolók sikeréhez is hozzájárultak. Amikor egy háromnapos versenyen 0,5 hibaponton múlik egy világbajnoki cím, akkor ott a szerszámoknak is nagy jelentőségük van. Sok állami cégnek dolgozunk itthon és külföldön is. Mindig igyekszünk a legjobban kielégíteni a megrendelő igényét. Ezért májustól októberig járom az európai fogathajtó versenyeket, ahol a hajtókkal, versenyzőkkel egyeztetem a kéréseiket, javaslataikat, amelyeket aztán megvalósítunk, létrehozva egy-egy új, egyedi terméket. Az alapanyagok tekintetében mindig a legjobbakra igyekszünk szert tenni, és folyamatosan fejlesztünk. Tavasszal új telephelyre költöztünk, ez új lehetőségeket is hordoz magában. Nálunk egyetlen főszabály van: a minőségre helyezzük a hangsúlyt! Minden alkatrészt olyan alapanyagból készítünk el, amit az megkíván. Autószerelő szakmám is van és műszaki érdeklődésemet, tudásomat jól tudom kamatoztatni munkám során: az egyedi termékek megvalósításában, az eszközök folyamatos fejlesztésében, karbantartásában ez nagyon hasznosnak bizonyult.

– Hogyan érte el ezt a kimagasló szakmai színvonalat?

– A nagyapám is szíjgyártó volt, egészen kiskoromtól érdekelt ez a mesterség. Halála után édesapám tanárként foglalkoztatta a bedolgozóit és én is sokat segítettem a családi vállalkozásban. Rendszeresen jártunk állatvásárokra, ott értékesítettük a termékeinket. Már akkor láttam, hogy a vásározás hanyatlik, kerestem a lehetőségeket, hogy mibe érdemes belevágni. Így jutottam el a sporthoz. Szerencsém volt, hogy a cég létrehozásakor már sok tapasztalatom volt és a család neve ismert volt a lovasok között. Világszerte kevesen űzzük ezt a szakmát, de annyian igen, hogy meglegyen a versenyszellem. Rám ez doppingként hat, és tudom, hogy folyamatosan fejlődnünk kell. Mindig lehetünk jobbak!

K.T.