Fenntarthatóságban is az elsők között

Az MKIK szervezésében zajló Országos Vállalkozói Mentorprogram Vállalkozz Fenntarthatóan! alprogramjának keretein belül céglátogatáson járunk egyik mentorunknál, a pécsi székhelyű Matro Kft.-nél.

A Matro Kft. 1991-ben alakult, fő tevékenységük forgácsolással előállított alkatrészek és szerszámgépekhez szerszámbefogó egységek, gépalkatrészek gyártása. A vállalkozás Dél-Dunántúl egyik meghatározó autóipari beszállítója, gépipari termékeik Európa szinte összes személy- és haszongépjármű márkájába beépülnek. A vállalkozás 2021-es árbevétele közel 5 Mrd Ft volt, mindezt az eredményt közel 300 fős dolgozói létszámmal érték el.

A kft. az elmúlt 30 évben sokat fejlődött, folyamatosan növelték kapacitásaikat, új gépeket vásároltak, újabb, és újabb piacokat kerestek. A gazdasági fejlődésen túl mindig is fontos volt a cégnek a fenntarthatóság, a környezettudatos gondolkodás. Mára olyan környezetvédelmi tanúsítványokkal rendelkeznek, mint az EMAS, ISO14001, ISO50001. A Matro Kft. nem titkoltan azért vállalt mentor szerepet a programban, hogy jó gyakorlataival be tudja mutatni a város és a régió más vállalkozásainak, hogy szükség van a „zöld gondolkodásra”.

A Matro Kft. működésében az egyik legnagyobb megoldandó feladatot a tevékenységükből származó hulladékként visszamaradt emulzió és vágáshoz használt olajok megfelelő kezelése jelenti. Erre azért kell különösen nagy gondot fordítaniuk mert ezek a hulladékok veszélyes anyagnak minősülnek, ráadásul éves szinten nagy mennyiséget használnak fel belőlük. A vállalkozás gyártói kapacitását mutatja, hogy 2021-ben közel 17,5 millió alkatrészt gyártottak és adtak el, ehhez a mennyiséghez elhasználtak 11 tonna tömény emulziót. A hulladék kezeléséhez úgynevezett anyagmérleget használnak, ennek alapján optimalizálják a felhasználásra kerülő anyagokat. 2017-ben bevezettek egy emulzió visszaforgató rendszert, aminek lényege, hogy a keletkezett fémforgácsban megmaradt emulziót újrahasznosítják, és így az anyagnak csak töredéke végzi veszélyes hulladékként. Ennek a fejlesztésnek az eredményeképpen az elmúlt 5 éves időszakban 72 tonna csökkenést mérhettek a keletkező emulziós veszélyes hulladék mennyiségben a vállalatnál, az egységnyi alapanyag megmunkálásakor keletkező emulziós hulladék mennyisége szintén évről-évre csökken. Vágóolaj tekintetében a veszélyes hulladék közel 13,5 tonnával lett kevesebb az elmúlt 5 évben.

Hulladékkezelés szempontjából szintén nagy tétel a cégnél a hulladék fémforgács. A 2021-es adatok szerint ebben az évben közel 257 t fémforgács keletkezett. Ezeket a hulladékokat elkülönítve gyűjtik, azaz fajtánként (acél, alumínium, saválló acél) válogatva az erre a célra szolgáló tárolókban. A Matro Kft. tervezett beruházásai között szerepel egy olyan berendezés megvásárlása, ahol a gép előbb kicentrifugálja a fémforgácsot majd összetömöríti, így a keletkező hulladékanyag gyakorlatilag egy sajtolt „pogácsaként” végzi. A tömörítő eljárásnak köszönhetően sokkal kevesebb helyet foglal, ritkábban kell szállítani, tehát fuvar és rakodási költség tekintetében is költségcsökkentést és zöldebb megoldást eredményezne a beruházás.

Ezen túlmenően mind az üzemcsarnokokban, mind az irodákban szelektíven gyűjtik a különféle típusú szemetet (PET palack, alumínium italos doboz, karton doboz, irodai papír, használt elem, fénycső, stb…).

A céglátogatás kiemelt témája volt a Matro Kft. energiagazdálkodása is. Ahhoz, hogy a vállalatnál minél pontosabban tudjanak tervezni, úgynevezett energiamérleget használnak melyből kiderült, hogy 2021-ben a cég összes energiafogyasztása több mint 2,7 millió kWh volt. Ebbe beletartozik a villamos energia, hőenergia, targoncagáz, üzemanyag. A kft. jelentős lépéseket tett már eddig is az energiamegtakarítás és energiahatékonyság terén: többek között lecserélték a 400 w-os higanygőz lámpáikat energiatakarékos LED fényforrásokra, emellett – mivel az üzemben folyamatosan három műszakban folyik a termelés – csökkentették a berendezések üresjárati idejét, korszerű gépeket vásároltak, a régieket lecserélték. A kompresszorok energiafelhasználásának optimalizálása érdekében pedig csökkentették a szivárgásokat.

2021 decemberében indult el a nagyszabású naperőmű-park telepítése, melynek során 1db 175 kVA, és 1 db 275 kVA inverter kapacitású kiserőmű kerül kiépítésre. A rendelkezésre álló tetőfelületek nagysága kb. 3.000 m2, ennek a 90%-a kerül beépítésre, így a projekt végére összesen 1.327 db 400 W-os napelem táblát használnak fel. A cég csúcsfogyasztása 400 kW környékén alakul, így a napelempark ideális esetben az éves fogyasztás közel 30 %-át tudja fedezni. Ez a mai energiaárak mellett elég jelentős megtakarítás, arról nem is beszélve, hogy a beruházás viszonylag rövid idő alatt megtérül.

A vállaltnál bevezetett további energiamegtakarítási intézkedések többek között: ledesítés, mozgásérzékelő lámpák felszerelése, gyártásütemezés-optimális gépkihasználás, nem termelő gépek lekapcsolása, hulladékhővel való fűtés, klíma hőfok tartomány szabályozása, árnyékolás, energiatudatos beszerzés, dolgozói szemléletformálás (oktatás, bemutató videók készítése).

A látogatás programja egy rövid prezentációval indult, ahol a fenti két témakört – energiagazdálkodás, hulladékkezelés – alaposan bemutatták a résztvevőknek, majd az előadás után lehetőség volt megtekinteni a gyár több üzemcsarnokát. Elsőként azt a részleget, ahol a vágóolajos, korszerű robottechnikával felszerelt gépek dolgoznak, ezt követően a minőségellenőrök részlegén tettünk látogatást, ahol meghatározott folyamatok szerint történik a munkavégzés. A következő állomás a cég egyik új beruházásaként épült magasraktár volt. Ezt követően egy másik csarnok részben bemutatták a résztvevőknek az alkatrészek tisztításához használt berendezéseket melyekkel ultrahangos és vegyi tisztítást végeznek. Lehetőség volt megtekinteni a kft. CNC megmunkáló központjait is, ahol a bonyolultabb alkatrészek gyártását végzik. A céglátogatás utolsó állomásaként pedig az udvarban felállított fémforgács gyűjtő konténereket tekintette meg a csapat.