Új tanuló érkezik nyári gyakorlatra?

Kizárólag Szakképzési munkaszerződéssel lehet őket oktatni és foglalkoztatni.

Több szakma (elsősorban technikus) képzésénél előfordulhat, hogy a szakirányú oktatás jelentős része a szakképző iskolában történik, és csak egy meghatározott tananyagtartalmát szervezik gazdálkodó szervezeteknél. (nyári vagy tömbösített gyakorlat)

Felhívjuk a figyelmüket, hogy ebben az esetben is előfeltétele a szerződéskötésnek, hogy a gazdálkodó szervezet szerepeljen a duális képzőhelyek nyilvántartásában.

A jelenlegi szabályozás úgy nevezett rövid ciklusú szakképzési munkaszerződések megkötését: évente egy alkalommal, legalább 4 és legfeljebb 12 hét egybefüggő időszakra teszi lehetővé.

Fontos, hogy a rövid ciklusú szerződésekre is a szakirányú oktatás egészére kötött szakképzési munkaszerződésre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni, tehát a feleket ebben az esetben is megilletik és terhelik az ebből fakadó jogok és kötelezettségek.

A szakképzési munkabér tehát nappali képzés esetén br. 100.000-168.000 Ft/hó (szocho és szja mentes).

A munkaidő a képzési program alapján meghatározott. A nyári összefüggő gyakorlatok kötelező óraszáma szakmánként eltérő, nappali tagozatos diákok esetén 50-200 óráig terjed. A szakképző intézménnyel a tananyagtartalmat, az óraszámot és az értékelést egyeztetni szükséges. Foglalkozási naplót is vezetni kell.

Mivel ez is munkaviszonynak számít, így a rövidebb időtartamra időarányosan jár a szabadság, ezzel a rövid ciklusú szakképzési szerződés alapján folyó szakirányú oktatási rész időbeli megtervezésénél is számolni kell. Ezt a 18 év alatti szakmát tanulók esetében az évi 45 napból, a 18 év felettieknél pedig az évi 30 napból kell visszaszámolni. Amennyiben a munkáltató duális képzőhely a rövid ciklusú szerződés ideje alatt nem tudja maradéktalanul kiadni az időarányos szabadságokat, a szakképzési munkaszerződés megszűnésekor azokat meg kell majd váltania.

Felnőttképzési jogviszonyban nem saját munkavállaló esetében a képzési idő arányában kell mind a munkabért, mind a szabadságot meghatározni.

A szakirányú képzésre elszámolható adókedvezmény mértéke és számítási módja szintén a főszabálynak megfelelően lehetséges, melyet a szociális hozzájárulási adóból lehet érvényesíteni. Más munkáltató munkavállalójával kötött szakképzési munkaszerződésre vonatkozóan az igénybe vehető adókedvezmény mértéke az arányosított önköltség 50 %-a.

 

Van olyan diákja is, akivel normál (képzés végéig tartó) Szakképzési munkaszerződést kötött? Nyári foglalkoztatásuk szabályairól itt olvashat.

További kérdés esetén keressék duális képzési tanácsadóinkat.