Kinek kell regisztrálnia a MOHU-ra?

A MOHU felületére két témában szükséges a cégeknek regisztrálnia: az egyik a hulladékkezelési témakör, a másik a kiterjesztett gyártói felelősségvállalás.

A MOHU Partner Portálon történő partner regisztrációval többféle szerepkörben is el tud járni egy gazdasági szereplő, a meglévő partner regisztrációja alatt többféle szerepkört is felvehet. (pl: Kiterjesztett gyártói felelősség rendszer (EPR), hulladékbirtokos gazdálkodó szervezet).

Hulladékkezelési témakör: az adatszolgáltatási kötelezettség minden adószámmal rendelkező hulladéktermelő céget, intézményt és egyéni vállalkozót érint, azonban a regisztráció a kommunális hulladékra nem vonatkozik. Leegyszerűsítve minden vállalkozásnak kötelező regisztrálnia, akik a kommunális hulladékon kívül más típusú, elkülönítetten kezelt hulladékot szállíttattak el és erre vonatkozóan külön szerződésük volt. A szerződő partner szerepét a MOHU veszi át, ezért szükséges a regisztráció és a szerződéskötés ezen a felületen: https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/gazdalkodo-szervezetek-es-intezmenyek-regisztracioja

Kiterjesztett gyártói felelősségvállalás (EPR): azoknak a cégeknek kötelező regisztrálniuk a MOHU felületén, akik 2023 július 1-től a következő körforgásos termékek gyártói és ezáltal vonatkozik rájuk a regisztrációs és díjfizetési kötelezettség:

 • csomagolóanyagok,
 • egyes egyszer használatos műanyag termékek,
 • elektromos és elektronikus berendezések,
 • elemek és akkumulátorok,
 • gépjárművek és alkatrészeik,
 • gumiabroncs,
 • reklámhordozó és irodai papír,
 • használt sütőolaj,
 • textil termékek,
 • fából készült bútorok.

A felület ugyanaz, a rendszeren belül kell majd megadni, milyen szerepkörben regisztrálták a vállalkozást (adott esetben mindkettőben).

Fontos azonban, hogy a gyártónak EPR miatt az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnál (https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/) is nyilvántartásba kell vetetnie magát, mivel a hatóság felé kell megtenni az előző negyedéves kibocsátásra vonatkozó mennyiségi adatszolgáltatást a jogszabály(tervezet)ben megadott körforgásos termékkód logika szerint, mely mennyiségi adatokat a MOHU a hatóságtól kapja meg (tehát nem a MOHU felé lesz negyedéves jelentési kötelezettsége). Az első adatszolgáltatás 2023 3. negyedévére 2023. október 15-ig esedékes a jogszabálytervezet szerint, majd minden negyedévet követő 20. napig.

A hatóság felé megadott mennyiségi adatszolgáltatást a MOHU a hatóságtól kapja meg. Figyelembe véve a miniszteri rendeletben az adott évre kihirdetett EPR díjakat, a MOHU kiállítja az adott gyártó részére az általa forgalomba hozott körforgásos termék kategóriákra és mennyiségekre vonatkozóan a számlát a negyedéves gyártói felelősségi díjról, melynek összegét a gyártó a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül fizeti meg a koncessziós társaság részére. A gyártótól a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat tehát a koncessziós társaság szedi be, és kezeli a kiterjesztett gyártói felelősségi díjjal kapcsolatban felmerülő kintlévőségeket.

A regisztrációhoz és a szerződéskötéshez kapcsolódó oktató videókat itt találja:

 1. Felhasználó regisztráció és partner regisztráció
 2. Szerződéskötés
 3. Megrendelés leadása
 4. Szerződésmódosítás