Tanulóik a napi munkában vesznek részt

Tanulóképzéssel egy évtizede foglalkoznak a pécsi Gépész-Tér Kft.-nél és, mint gyakorlati képzőhely egyaránt részt vesznek a középiskolai tanulók és felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók szakmai oktatásában. A Baranya Megyei Szakképzési Díjjal elismert cég ügyvezetője, Lakos Tivadar elkötelezett abban, hogy a szakemberutánpótlás egyik legfontosabb eszköze a tanulóképzés. Ennek jegyében a tanulóik valós munkakörülmények között sajátítják el az épületgépész szakma alapjait, melynek során olyan készségekkel, képességekkel vértezik fel őket, amelyekkel a megszerzett elméleti tudásukat kiegészítve sikerrel vehetik az akadályokat a mindennapi életben a végzést követően.

 

Az épületgépészetre szakosodott cég, 2008-ban jött létre, mint a KŐHáz Zrt. legfontosabb partnere, elsődlegesen az általuk elvállalt munkák épületgépészeti részét végezték. Az évek alatt folyamatosan fejlődtek, egyre többen lettek. Jelenleg a munkáik alig egynegyedét teszik ki a KŐHáz Zrt. tevékenységégéhez kapcsolódó megrendelések. Pécs és harminc kilométeres körzetében dolgoznak, a megrendelőik elsődlegesen közintézmények – posta, egészségügyi intézmények -, de családi házak épületgépészeti rendszereinek kialakítását is vállalják.

– A KŐHáz Zrt. által végzett munkák a mai napig a biztos hátteret jelentik, azonban mostanra a megrendeléseink jelentős részt a saját céges munkáink teszik ki – mondja Lakos Tivadar, a Gépész-Tér Kft. ügyvezetője. – A cégünk elsődlegesen épületgépészettel, víz- és gázszereléssel, valamint fűtési rendszerek kiépítésével foglalkozik. Tevékenységünkben azonban egyre nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiák, többek között a hőszivattyúk telepítése. Az épületgépészet szépsége, hogy nemcsak kézügyesség kell hozzá, hanem egyfajta kreativitás is. A megújuló, alternatív rendszerek pedig komoly logikai képességet is igényelnek, hogy miként lehet a hőenergiát nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is felhasználni, miként lehet minél költséghatékonyabban működtetni egy közintézményt, vagy akár egy lakóházat is.

Mint mondja, mindehhez fontos, hogy folyamatosan újabb munkatársakat vegyenek fel. A bővítés egyik eszköze a tanulóképzés, nemcsak a középszintű, hanem szerepet vállalnak a felsőfokú képzésben is, és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Kar hallgatóinak diploma munkáinak elkészítéséhez is segítséget nyújtanak.

– A cégnél jelenleg ketten vannak, akik technikusi vizsgára készülnek, de vannak szakképző iskolás tanulóink is. Az egyetemről pedig egy hallgató, aki nálunk töltötte a nyári szakmai gyakorlatát, s jelenleg, mint utolsó évest, részmunkaidőben is foglalkoztatjuk – folytatja tovább beszélgetésünket. – A terveink szerint a végzést követően őt alkalmazzuk is. A munkatársaink között négyen vannak olyanok, akik korábban nálunk voltak tanulók, bízom benne, hogy a mostaniak között is lesz olyan, aki nálunk marad. Egyre nehezebb új munkatársakat találni, ezért a munkák egy részét alvállalkozók bevonásával oldjuk meg. Szeretnénk, ha a jövőben is sokan keresnének meg bennünket, mert megbízhatónak tartanak minket. A megrendelőink között ugyanis már vannak olyanok, akiknek már korábban is dolgoztunk, de olyanok is, akinek már az unokája keresett meg bennünket. A rendszerek megtervezésén kívül mindent végzünk, az igény felmérésétől, a hálózat kiépítésén, üzembe helyezésén át, egészen a karbantartásig.

Kitért arra is, hogy Baranya Vármegyei SzC Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolával az eltelt évek alatt jó kapcsolatot alakítottak ki. Tőlük érkeznek hozzájuk a diákok, akik a 10. osztály után a nyári gyakorlatot is már nálunk töltik. Ez lehetőséget teremt arra, hogy kicsit megismerjék őket, azonban mielőtt szerződést kötnének, igyekeznek a szüleiket is megismerni.

Szólt arról is, hogy a tanulóik a tényleges, mindennapi munkában vesznek részt, vezetőszerelők irányítása mellett dolgoznak. A munkanapjuk a raktárban indul, ahol a szükséges anyagokat kiválasztják, a munkahelyen pedig az előzetes megbeszélés alapján dolgoznak, folyamatos szakmai felügyelet mellett. Jelenleg két tanulójuk van, akik víz- és gázszerelők lesznek a végzést követően.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megismerjük egy kicsit a családi hátterüket is, azonban a legfontosabb, hogy érdeklődjenek a szakma iránt, betartsák az általunk felállított szabályokat. A szakképzésben bekövetkezett változások – az adminisztráció jelentős mértékű növekedése – miatt már ugyanis azt is fontolóra vettük, hogy a szakember-utánpótlásunkat más módon oldjuk meg. Az építőiparban tapasztalható piaci változások, a megrendelések csökkenése miatt egyre több, korábban egyéni vállalkozóként tevékenykedő épületgépész adja vissza a vállalkozását, közülük többen, a hozzánk hasonló cégeknél helyezkednek el. Ők jelenthetnek megoldást a szakember utánpótlás megteremtésére. Ugyan ők az idősebb korosztályból kerülnek ki, a fiatalok, inkább külföldre mennek dolgozni. A tanulóképzéssel nem szívesen hagynánk fel, mert ők jelentik azt a szakember hátteret, akik azonnal munkába tudnak állni a végzést követően, mert ők már ismerik a cég működését, tisztában vannak az elvárásainkkal – zárja beszélgetésünket.

Sz. K.