Hírlevél – 2022. 10. 13.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2022. október 13.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Pár évtizede már felmerült, hogy egy ország teljesítményének mérését a GDP, ipari termelés, export-import aránya jellemzi-e megfelelően. Amennyiben a növekedést tekintjük a legfontosabb tényezőnek, úgy minden bizonnyal igen. Helyes, hogy a növekedés kultuszában szocializáljuk a társadalmat, gazdasági szereplőket és kormányokat? Az elmúlt 3 év talán bizonyítja, hogy nem.

Elkészült az MKIK II. negyedéves Gazdasági Tájékoztatója. A GDP, a külkereskedelmi termékforgalom mellett a gazdasági várakozásokról is olvashat a tájékoztatóban.
Kamaránk 2023 januári kezdéssel a megújult mesterképzési követelmények szerinti Kézápoló és körömkozmetikus mestervizsgára felkészítő tanfolyamot indít és mestervizsgát szervez.

Indul az MKIK GVI 2022. októberi konjunktúrafelvétele. A mostani adatfelvétel témakörei között az áremelkedés gazdasági hatásait vizsgálják kiemelten.
Kamaránk elkészítette a Magyar Államkincstártól és a Központi Statisztikai Hivataltól beszerzett adatok alapján a megyei jogú városok helyi iparűzési adójának elemzését.

PÁLYÁZATOK
Megjelent a pályázati felhívás feldolgozóipari mikro-, kis és középvállalkozások számára, 2022. október, november, december havi energiaköltségeik, valamint energiahatékonysági beruházásaik támogatására.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS IPAR 4.0 SZAKMAI ÉREM 2022 adományozására az Ipar 4.0 átállás területén elért teljesítmények, sikerek elismerésére.
Az Európai Bizottság H2020 programja keretében finanszírozott Better Factory kezdeményezés célja, hogy az európai gyártók versenyképesebbé váljanak a világpiacon azáltal, hogy akár 200 ezer eurónyi, részesedési feltétel nélküli támogatást biztosít a gyárakon belüli együttműködésen alapuló kísérletek kidolgozására és megvalósítására.
A Driving Urban Transitions (DUT) Partnerség a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, melynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptember 21-én 13:00-kor nyílt meg. A pályázás két lépcsős, az előpályázat (első kör) beadási határideje november 21. lesz.
Kamaránk pályázatot hirdet Mestervizsga Vizsgabizottsági Tagok névjegyzékébe való felvételre.
A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, melynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptember 14-én nyílik meg. Pályázni két lépcsőben lehet, az első körös beadási határidő 2022 novembere, majd várhatóan 2023 januárjában születik döntés arról, hogy mely pályázatok kerültek be a második körbe.
Korábban megjelent pályázatok

<style=”color: #79213a;”>RÖVID HÍREK

Részvétel az Európai Klaszterkonferencián Prágában

A szakképzésben sem lesz őszi szünet

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Nemzetközi konzorcium kísérleti kórházakat keres városokban a HORIZON-MISS-2022-CIT-01-01 felhívásra benyújtott, az Európai Bizottság általi értékelésre váró projekthez. További infromációt kérek >>>


Görögországból származó zselék, mártások, öntetek és szószok egy kis csavarral, kereskedelmi együttműködésre felajánlva. További információt kérek >>>


Finn dizájncég keresi bútor/fa alkatrészek gyártóit funkcionális irodai térmegoldásaihoz. További információt kérek >>>


Spanyol vállalat MIM (Metal Injection Moulding) eljárással gyártott fém alkatrészek gyártóit keresi. További információt kérek >>>


A lengyel vállalat kifejlesztett egy olyan technológiát, amely a városi papírhulladék felhasználására szolgál a vázszerkezetű házak cellulóz szigetelésére szolgáló panelek gyártásához. A vállalat K+F/ipari partnereket keres műszaki együttműködésre, további alkalmazási javaslatokkal. További információt kérek >>>


Egy környezetbarát francia kkv pamutbevonatú parafa, növényi rostok vagy cellulózszövetek külföldi beszállítóit keresi. Ezen anyagokból magas színvonalú vegán táskákat gyárt majd. További információt kérek >>>


Baszk (Észak-Spanyolország) vállalkozás nyílt innovációs platform keretében kihívást hirdet: hogyan lehet minimalizálni az éghajlatváltozással összefüggő, elektromos vezetékekre dőlő fák kockázatát? A vállalkozás egy globális smart grid innovációs központ tagjaként, kereskedelmi megállapodás keretében technikai segítségnyújtási megállapodásokkal rendelkező partnereket keres a környezetvédelmi kihívás megoldására. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis . Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:

Ez az online esemény egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy start-upokat, kkv-kat, nagyvállalatokat, egyetemi és kutatóközpontokat ismerjen meg, melyek új technológiákon és megoldásokon dolgoznak az úgynevezett “kettős” (zöld és digitális) átmenet megvalósítása érdekében. Fontos lehetőség arra is, hogy tájékozódjanak a legújabb technológiákról, az intézmények és önkormányzatok innovációs igényeiről, a kkv-k új alkalmazásairól és a nagyvállalatok technikai kihívásairól.

RENDEZVÉNYEK

október 17. – október 19.
A Meet in Italy For Life Sciences (MIT4LS) fő célja, hogy hálózatépítést, láthatóságot, együttműködést és üzleti lehetőségeket biztosítson az élettudományok valamennyi érdekeltje (vállalatok, startupok, kutatóközpontok, befektetők, klinikusok, állami szervezetek stb.) számára, elősegítve a nemzetközi szintű interakciót az összes szereplő között, valamint az élettudományok aktuális témáinak megvitatását.
október 20.
Tisztelettel meghívják Önt a PTE Műszaki és Informatikai Karon 2022. október 20-án megrendezésre kerülő MIK PARTNERS Szakmai Nap 2022 és Baranya Megyei Mérnöki Kamara 25. Jubileumi Mérnöknap rendezvényre.

Hatékony marketingmegoldások KKV-k számára képzés
október 25. 09:00 – október 27. 16:00
A képzés célja: naprakész marketing alapismeretek közvetítése, eszközök, módszerek bemutatása és megismertetése, valamint a marketing gyakorlata terén alapszintű jártasságok kialakítása a tanfolyami résztvevőkben.


Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás
 
október 19. 09:00 – 16:00
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által indított program keretében 2022. október 19-én személyes mentorálási rendezvényre kerül sor kamaránk székházában, a témakör ezúttal a levegő és egyéb témakör lesz.

Megújuló energia Uruguayban – online üzleti fórum és B2B
 
október 24. 09:00 – október 25. 13:00
A jelenlegi globális energiahelyzet jelentős kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. Az Európai Unió és Uruguay együttes célja, hogy közösen alakítsák át a jövőt a megújuló energián keresztül. Ezt a célt támogatva, az uruguayi és az európai vállalatok közötti kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében szervezik meg 2022. október 24-25-én a IV. európai befektetési fórumot és virtuális üzletember találkozót a megújuló energia szektorban.

EIT Health iDays 2022 az iCBEI konferencia keretében
 
október 25. – október 26.
A Pécsi Tudományegyetem (a Szentágothai János Kutatóközpontban) október 24-26. között ad otthont a Nemzetközi Biomedicinális Mérnöki és Innovációs Konferenciának. A 3 nap alatt számos hazai és nemzetközi szakértő tart előadást a legfrissebb fejlesztésekről és kutatási eredményekről. A konferencia alatt pedig a Transzdiszciplináris Kutatások Központja (ITD), amely tagja az EIT Health-nek, ismét megrendezi éves ötletversenyét, EIT Health iDays 2022 címmel.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas