Hírlevél – 2022. 11. 24.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2022. november 24.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Pécs és fejlesztése
Pécs város tervezi a 2023-as és a következő éveket. Rövid és hosszú távú programjavaslatainkat megküldtük, a kamarai bevezetés/előszó a blogban olvasható.


Kiterjesztik a KKV-k energia-támogatását
A kormány a drasztikus energiaár-emelkedés okozta nehézségek mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása érdekében célzott támogatási programot indított a „Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022” néven. A jelenlegi gazdasági helyzetben a kormány 11 pontos akciótervet dolgozott ki, amelynek része a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program is. Ennek keretein belül a kormány az energiaintenzív kkv-k támogatási programjának könnyítéséről döntött.

Hatályba lépnek az online platformokra vonatkozó uniós szabályok
A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabállyal a biztonságosabb és elszámoltathatóbb online környezet megteremtését célzó, mérföldkőnek számító új uniós szabályrendszer lépett hatályba. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály minden olyan digitális szolgáltatásra vonatkozik, amely a fogyasztókat árukkal, szolgáltatásokkal vagy tartalmakkal kapcsolja össze.

Eurochambres Gazdasági Felmérés 2023
Az Európai Kamarák Szövetsége (Eurochambres / ECH) az elmúlt héten publikálta éves legnagyobb felmérésének, a Gazdasági Felmérés 2023 (Eurochambres Economic Survey 2023) eredményeit, amelyek az európai kamarai hálózat 25 országában található közel 42.000 vállalkozás válaszain alapulnak.


Pályaválasztás egyéni tanácsadással
Idén korán elkezdődtek a középiskolai nyílt napok, sok iskola októberben megtartotta a pályaorientációs napját. Kamaránk munkatársai önismereti foglalkozásokkal, céglátogatásokkal, szülői értekezletekkel és pályaválasztási osztályfőnöki órákkal segítik, hogy minél szélesebb körben kaphassák meg az érintettek a pályaválasztáshoz elengedhetetlen mennyiségű és minőségű információt.

Egy nehéz döntés első lépései
Novemberben a pécsi és környékbeli általános iskolások a Mi a pálya?, a középiskolások pedig a Hovatovább pályaorientációs rendezvényeken ismerkedhettek meg a szakmákkal és a képzési lehetőségekkel. Kamaránk #ajelenajövőd programja, a Pályaválasztás Baranyában, valamint a kamaránk által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter és az Építőipari Technológiai Klaszter is aktívan részt vett a programokon.

Hatpontos intézkedéscsomaggal segíti a turizmust a kormány
A 2022. november 16-i Kormányinfón bejelentett turisztikai akcióterv hat pontját ismerteti a turizmus.com-hoz eljuttatott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) üdvözli az intézkedéscsomagot.

PÁLYÁZATOK

Nemzetközi üzleti lehetőségek Japánban – kiállítói lehetőség a tokiói Decarbonisation Expo-n!
Várják a baranyai „zöld” cégek jelentkezését is kiállítói megjelenéssel egybekötött tanulmányi útra a 2023. március 14-17. között Tokióban megrendezésre kerülő Decarbonisation Expo keretein belül.

Új finanszírozási felhívások a Digitális Európa program keretében a kiberbiztonság növelésére
Az Európai Bizottság felhívást tett közzé vállalatok, közigazgatási szervek és egyéb szervezetek számára, hogy nyújtsanak be javaslatokat innovatív kiberbiztonsági megoldásokra, és pályázzanak uniós finanszírozásra a Digitális Európa program keretében.

“Ideas Powered for business kkv‑alap” a szellemi tulajdon védelmére
Az “Ideas Powered for business kkv‑alap” egy olyan támogatási program, amelynek célja az európai uniós kis- és középvállalkozások (kkv-k) szellemitulajdon-jogainak támogatása. A kkv‑alap egy európai bizottsági kezdeményezés, amelyet az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) hajt végre, és amely 2022. január 10-től 2022. december 16-ig tart.

Kreatív Európa MEDIA pályázatok 2023
6 új felhívás jelent meg a Creative Europe Programme (Kreatív Európa) keretében, melyek keretében a baranyai cégeknek is lehetőségük van pályázni többek között játékfilmek gyártására, közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatására is.

Mobilitási pályázat művészeknek és kreatív ipari szakembereknek: Culture Moves Europe
A Culture Moves Europe a Kreatív Európa programban részt vevő országok művészei, alkotói és kulturális szakemberei között teremt kapcsolatot. A mobilitási program különösen a feltörekvő művészekre összpontosít. A program az I-Portunus kísérleti szakaszának eredményeire épül, amely megelőzte a Culture Moves Europe 2018 és 2022 közötti időszakát.

Megjelent a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program
Megjelent a pályázati felhívás feldolgozóipari mikro-, kis és középvállalkozások számára, 2022. október, november, december havi energiaköltségeik, valamint energiahatékonysági beruházásaik támogatására.

IPAR 4.0 szakmai érem – 2022
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS IPAR 4.0 SZAKMAI ÉREM 2022 adományozására az Ipar 4.0 átállás területén elért teljesítmények, sikerek elismerésére.
Korábban megjelent pályázatok

<style=”color: #79213a;”>RÖVID HÍREK

Heti jogász 2022. 46. hét

Mesteri szerelések

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Holland vállalkozás fenntartható alternatívát keres műanyaggal reakcióba lépő gyógyszerhatóanyag (=API) csomagolásához. További infromációt kérek >>>


Kézzel készített jégkrém gyártására szakosodott romániai vállalat nyersanyag- és berendezés-beszállítókat keres, beszállítói partnerségi megállapodás megkötése céljából. További információt kérek >>>


Az ipari szektorban tevékenykedő lengyel vállalat forgalmazási szolgáltatásokat kínál a lengyel piacra belépni kívánó európai gyártóknak. További információt kérek >>>


Klasszikus ajtókat és ablakokat előállító dán cég gyártókat keres faablakaihoz. További információt kérek >>>


Holland cég olyan megoldást keres, amellyel UX/UI designjaikat működő nyílt forráskódú weboldalakká alakíthatják át. További információt kérek >>>


Digitális nyomtatók felújítására specializálódott francia cég partnereket keres közép- vagy hosszú távú beszállítói megállapodás keretében. További információt kérek >>>


Egy német önkormányzati vállalat, amely a közforgalmi infrastruktúrák karbantartásáért felelős, digitális megoldást keres a teherautók és kerékpárok közötti balesetek elkerülésére. További információt kérek >>>


Egy német műszaki egyetem szervetlen műtrágyagyártót keres egy szervetlen szennyvízáramból származó algaüzemanyagokkal kapcsolatos projektjavaslathoz való csatlakozásra. (TOPIC ID: HORIZON-CL5-2022-D3-03-07/ Nem biológiai eredetű algás és megújuló üzemanyagok fejlesztése) A partnernek a szervetlen műtrágyából származó szennyvízáramokra vonatkozó szakértelmet, adatokat és mintákat kell biztosítania. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


Tájékoztató a közvetlen uniós alapokról –
Pécs, 2022. december 6. 10:00 – 12:00
A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével tájékoztatót tart a közvetlen uniós alapokról 2022. december 6-án Pécsett. A közvetlen alapok jelentős finanszírozási lehetőséget jelentenek és a 2021–2027-es uniós költségvetésben összesen mintegy 377 milliárd EUR-t tesznek ki. A 24 különböző alap számos kiemelt iparágat (pl. energia, mezőgazdaság, egészségügy) és számos fontos fejlesztési irányt (pl. digitalizáció, innováció, külső piaci hozzáférés) céloz meg, továbbá a zöldítés és az éghajlatvédelem is prioritásként szerepel.

RENDEZVÉNYEK


Hogyan szerezd vissza az adód? – K+F nap nem csak vállalkozásoknak
 
november 29. 10:00 – 15:00
Több tízmillió forintos adókedvezményhez juthatnak azok a vállalkozások, amelyek kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak és tisztában vannak az őket megillető kedvezményekkel. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által végzett K+F minősítés megszerzésének fontosságára, az elérhető adókedvezmények mértékére hívja fel a figyelmet egy online követhető, ingyenes webinárium november 29-én.

Magyar-Német Üzleti Workshop
december 6. 14:00 – 16:00
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozata 2022. december 6-án a tagozat éves közgyűlésével egybekötött Magyar-Német Üzleti Workshopot szervez. A rendezvény célja, hogy tájékoztassa a hazai kis- és középvállalkozásokat a német gazdaság aktualitásairól, a német-magyar bilaterális kapcsolatokról, az energiakrízis kezeléséről a Magyarországon jelenlévő német vállalatoknál és bemutasson egy, a német piacon sikeres hazai vállalatot.


„Az oktatás hatékonyságának növelése a szakképzésben” – szakmai konferencia
november 29. 10:00 – 15:00
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai konferenciát szervez. A rendezvény célja, hogy a duális képzőhelyek és az iskolák információkat kapjanak a szakképzésben történő módszertani változásokról, valamint a duális képzőhelyi és iskolai oktatók megismerkedjenek a munkájuk során hasznosítható tanulást/tanítást elősegítő elemekkel.

Knowledge to Money klubnap
 
december 13. 14:00 – 17:00
A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciumvezető partnereként tisztelettel meghívja Önt a Knowledge to Money Club napra. A hazai üzleti coach-okkal közösen szervezett rendezvénysorozat célja a magyar pályázók sikerességének javítása a Horizon Europe EIC Accelerator programban.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas