Hírlevél – 2023. 01. 26.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. január 26.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Az üzleti szférával együttműködve alakítottuk ki #ajelenajövőd programot, amelynek kapcsán az elmúlt időszak akcióit, tevékenységeit olvashatja alább. Csatlakozzon Ön is! A városok és a vármegye műszaki arculatának fejlesztése csak rajtunk múlik.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2023. január 18-án a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) vendéglátás moduljához kapcsolódó szakmai konzultációt tartott. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiumának tagjai és a területi kamarák által feltett kérdésekre az alábbi válaszok érkeztek.
Februártól 700 milliárd forintos hitelkerettel elindul a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a hazai vállalatok számára. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak (BGH) köszönhetően hazánkban a valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram indul meg 2023. februártól.
A KKV szektor meghatározó szereplőinek mozgatórugói a cégek mögött álló tulajdonosok, ügyvezetők, akik jellemzően hosszú évek munkájával érték el üzleti sikereket és tették vállalkozásukat regionális vagy országos szinten jelentős szereplővé. De a folyamatos vállalatépítés rögös útján számos ponton kell a társaság és a tulajdonosok jövőjét alapjaiban meghatározó döntéseket meghozniuk, ilyen többek között a generációváltás kérdése, a jelentős többletforrásokat igénylő fejlesztések finanszírozása vagy döntés a társaság értékesítéséről. A NESTLAW által kamaránk közreműködésével szervezett konferencia ezen kérdéseket körüljárva igyekszik segíteni a cégtulajdonosoknak aktuális vagy jövőben felmerülő hasonló jellegű döntések meghozatalában.

Van kedve egy rövid játékhoz? Kíváncsi milyen általános műveltséggel kell rendelkeznie egy 11-13 éves gyereknek a gépek működéséről, villamosságról, elektronikáról, megújuló energiákról, vendéglátásról, az építőipari eszközökről, a járműgyártás szakmáiról?
62 szakmában / szakképesítésben indult január második hetében a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a nappali tagozaton végzős diákok számára. A verseny hangsúlyozottan gyakorlatorientált, az elméleti részeken is a versenyzők gyakorlatban alkalmazható tudását, teljesítményét méri.
Várjuk azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón kőfaragó; ápolás és gondozás; festő, díszítőfestő; valamint szépségápoló versenyszámokban.
Változik a napi támogatási összeg! Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy 2023-ban a munkanapok száma 251, ez befolyásolja a napi elszámolható összeget. Az adókedvezmény mértékének megállapításához segítségül ajánljuk a 2023-ban elszámolható napi összegekről szóló segédtáblázatainkat.
A Kormány 17,6 milliárd forintos kerettel újra elindította a “Vállalkozások munkaerő támogatását” és a munkatapasztalat szerzését elősegítő támogatásokat.

PÁLYÁZATOK
Az EU által finanszírozott AIPlan4EU projekt második és egyben utolsó nyílt felhívását indította el innovátorok számára, amely akár 90 000 eurós, saját tőke nélküli finanszírozást kínál az AI Planning technológia, a szoftverfejlesztés és a felhasználási esetek számára.
A TECHHOUSE Elevator egy hat hónapos, az EU és az FFG által finanszírozott gyorsító program, amely a startupokat támogatja a következő szint elérésében. A program egy intenzív fejlesztési fázist és egy ezt követő rezidens fázist biztosít a TECHHOUSE által kiválasztott, 7-10 támogatott startup számára, Grazban.

Hamarosan benyújthatók a szálláshelyek és az éttermek energiatámogatási igényei is!
2023. január 20-án nyílik meg a „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” címre módosított felhívás regisztrációs felülete, melyen keresztül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások (TEÁOR 55-56) is nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Inkubáció és pénzügyi támogatás adatvezérelt startupok és scaleupok számára
Február közepéig elérhető a REACH Inkubátor harmadik és egyben utolsó nyílt felhívása adatvezérelt startupok számára. A felhívás célja, hogy elősegítse az ipari és személyes adatokon alapuló megbízható és biztonságos innovatív megoldások kifejlesztését.

Magyar Innovációs Nagydíj 2022 felhívás
A Magyar Innovációs Szövetség – a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen – a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, immár 31. alkalommal hirdeti meg a 2022. évi MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.
Az Európai Bizottság felhívást tett közzé vállalatok, közigazgatási szervek és egyéb szervezetek számára, hogy nyújtsanak be javaslatokat innovatív kiberbiztonsági megoldásokra, és pályázzanak uniós finanszírozásra a Digitális Európa program keretében.

Kreatív Európa MEDIA pályázatok 2023
6 új felhívás jelent meg a Creative Europe Programme (Kreatív Európa) keretében, melyek keretében a baranyai cégeknek is lehetőségük van pályázni többek között játékfilmek gyártására, közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatására is.

Mobilitási pályázat művészeknek és kreatív ipari szakembereknek: Culture Moves Europe
A Culture Moves Europe a Kreatív Európa programban részt vevő országok művészei, alkotói és kulturális szakemberei között teremt kapcsolatot. A mobilitási program különösen a feltörekvő művészekre összpontosít. A program az I-Portunus kísérleti szakaszának eredményeire épül, amely megelőzte a Culture Moves Europe 2018 és 2022 közötti időszakát.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Munkába állt a klaszter

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Az Egyesült Királyságban működő ügynök kereskedelmi megállapodás révén új egészségügyi termékek, többek között növényi gyógyszerek és bioélelmiszerek forgalmazóinak képviseletére törekszik. További infromációt kérek >>>


Holland cég növényi alapú halalternatívákat keres, hogy bővítse termékválasztékát. További információt kérek >>>


Belga nagykereskedő UV-stabilizált polietilénből készült szőtt árnyékolószövet gyártó partnerét keresi. További információt kérek >>>


A jövőbeli mobilitási koncepciókban és más ágazatokban felhasználandó elektronikus vezérlőegységek új folyadékhűtési koncepciójának validálására keres elektronikai gyártót egy német autóipari beszállító. További információt kérek >>>


Román KKV GSM-kiegészítők európai gyártóit keresi, forgalmazási megállapodás keretében történő együttműködésre. További információt kérek >>>


Holland vállalkozás keres sütőálló, újrafelhasználható élelmiszer tárolóhoz innovatív anyagokat. További információt kérek >>>


Dán cég keres beszállítókat tenisz- és padel-labdák gumivá és textíliává történő szétválasztásához. További információt kérek >>>


Román vállalkozás lomb- és talajtágyákat, gombaölő, baktériumölő és rovarölő szereket keres a bio/ökológiai mezőgazdaság számára, a román piacon történő értékesítésre. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis . Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:

Idén a Brno Industry 4.0 nemzetközi konferencia központi témái és digitalizált termelés és intelligens technológiák az ipar számára. Mire számíthatnak a résztvevők? 2023. február 15.: (élő rendezvény) szakértők és cégképviselők (technológia, digitális sikertörténetek) részvételével zajló vitafórumok, előadások a legújabb technológiákról és azok gyakorlati megvalósításáról, délutáni helyszíni partnerkereső rendezvény (B2B találkozók), kapcsolatépítés. 2023. február 16.: online partnerkereső rendezvény (B2B találkozók).

RENDEZVÉNYEK


Olaszországi fémmegmunkálási projektlehetőségek – online tájékoztató
 
február 28. 14:00 – 15:30
Az olasz AIRCNC vállalat egy olyan online felületet biztosít fémmegmunkálásra szakosodott szereplők számára, ami összeköti a különböző alkatrészeket gyártatni, valamint azokat legyártani képes vállalkozásokat.

IPEC 2023 – Energetika, ellátási lánc és logisztika, emberközpontú termelés
március 8. – március 9.
Az Enterprise Europe Network és a Nürnbergi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében online nemzetközi konferencia és üzletember találkozó kerül megrendezésre, melynek központi témája a fenntartható digitális üzleti modellek és az ipari termelés legújabb megoldásainak bemutatása.

március 8.
Az Enterprise Europe Network szervezésében 15. alkalommal kerül megrendezésre a “Contact:Business meeting” nemzetközi üzletember találkozó az intec ideje alatt zajló társrendezvényként.

MBM Tourism Prague 2023 – személyes és online üzletember találkozó
március 16. 10:00 – március 17. 16:00
Az Enterprise Europe Network által szervezett nemzetközi üzletember találkozó a turizmusban, vendéglátásban dolgozó szereplők számára, ahol előre összehangolt személyes és virtuális üzleti tárgyalásokat bonyolíthatnak le a résztvevők.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas