Hírlevél – 2023. 02. 23.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. február 23.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Győz a nemzeti csapat, világraszóló sikert ér el a helyi cég, hősies munkát végez a szomszédunkban élő tűzoltó, nemzetközi médiában megjelenik városunk képzőművésze, a helyi kosárcsapat a világ legjobbjait fogadja a sportcsarnokban, vállalkozások együttműködésében új termék születik, világsztárok hordják a pécsi kesztyűt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vendéglátóhelyek italbeszerzéseinek elemzésére indított ágazati vizsgálatát. A nemzeti versenyhatóság több javaslattal is élt az ágazat szereplői számára, valamint jogszabályi könnyítést javasolt a nehéz helyzetben lévő vállalkozások érdekében.
A 2016. évi CLVI. törvény szerint 2023. július 1-jétől kötelező a vendéglátó üzleteknek, illetve a turisztikai attrakcióknak is az adatszolgáltatás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.
A kamara Humán Klubja idei első ülésének témája a rendszerállítás, szervezetállítás volt.
Várjuk jelentkezését mesterképzéseinkre!
Az energiaválság új megoldások felé tereli az épületgépészetet is, a szakemberek az új építésű épületeknél vagy a felújításoknál egyre inkább a megújuló energiát helyezik előtérbe. Bár mint Halmi Csaba, az épületgépészeti termékek kereskedelmével foglalkozó Gienger Hungária Kft. vezetője mondja, egyes technológiák már évek óta rendelkezésre állnak, ám most jött el az idő az alkalmazásukra. A Giengernél – a német tulajdonosnak és a cég 14 országban való jelenlétének köszönhetően – mindig tudják, hogy mire lesz igény a közeljövőben, így időben fel tudnak készülni ezek kiszolgálására.

A képzés célja: naprakész marketing alapismeretek közvetítése, eszközök, módszerek bemutatása és megismertetése, valamint a marketing gyakorlata terén alapszintű jártasságok kialakítása a tanfolyami résztvevőkben. A képzés olyan szintű tudásalapot biztosít a résztvevők számára, melynek segítségével a képzést követően önállóan is képesek ismereteiket bővíteni a témában.
A tavalyinál is többen, 630 gyerek 210 csapatban nevezett be idén az 5 ágazatban meghirdetett szakmaismereti versenyeinkre.
Várjuk jelentkezését mesterképzéseinkre!
Csakúgy, mint a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók is rendelkezhetnek adójuk 1%-ának felhasználásáról.
Az elmúlt évek nehéz gazdasági körülményei sem találtak fogást a pécsi MATRO Kft.-n, a forgácsolással előállított alkatrészek és szerszámgépekhez szerszámbefogó egységek, gépalkatrészek gyártását végző pécsi vállalkozás folyamatos fejlődésben van. Járműipari termékei Európa szinte összes személy- és haszongépjármű-márkájába beépülnek. Sikerük mögött kimagasló színvonalú géppark, magas technológiai minőség, folyamatos fejlesztés, elkötelezett és jól képzett munkatársak, több évtizedes tapasztalat áll, illetve az a német munkaadói szemlélet, amelyet Kleisz Zoltán tulajdonos-ügyvezető honosított meg.

PÁLYÁZATOK
Pécsi vagy baranyai vállalkozások 4 hónapig kedvezményes áron bérelhetnek üzlethelyiséget Pécsen, a belváros szívében, a Király utca 20-ban, de további támogatásokhoz és profi szakemberektől üzleti mentoráláshoz is juthatnak!

Magyar Kézműves Remek pályázat
A magyar hagyományos kézműves alkotók elismerésére szolgáló pályázat nem titkolt célja, hogy segítse a kézművesség pozíciójának megőrzését és erősítését, a minőségi kézműves termékek piacra jutását, a megújulás lehetőségeinek bemutatásával az innováció ösztönzését.

Ventures Thrive – saját tőke nélküli finanszírozás és növekedési program deeptech területen
A Ventures Thrive az egyik első páneurópai deeptech kockázati tőkebefektető, amely elkötelezett a startupok gyors fejlesztésének segítése mellett. Növelje vállalkozását, és foglalkozzon a világ legsürgetőbb klímatechnológiai problémáival mentorálás, vállalati kapcsolatok, adománygyűjtés és még sok más eszköz segítségével.

Pályázati kiírás turisztikai kis- és középvállalkozások támogatására
A Smarter AOE projekt keretében turisztikai vállalkozások pályázhatnak digitalizációs megoldásokra, személyre szabott képzéseken, tréningeken való részvételre és kapcsolatépítésre maximum 3000 EUR értékben.
Június végéig elérhető a UNESCO/PhosAgro/IUPAC partnerségének keretében meghirdetett, zöld kémia fókuszú pályázati csomagja, pályázatonként akár 30 ezer dollár összegű támogatással.

Megnyíltak a Virtuális Erőmű Program pályázatai
Már megnyíltak a 2023-es Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.

TECHHOUSE Elevator – gyorsító program
A TECHHOUSE Elevator egy hat hónapos, az EU és az FFG által finanszírozott gyorsító program, amely a startupokat támogatja a következő szint elérésében. A program egy intenzív fejlesztési fázist és egy ezt követő rezidens fázist biztosít a TECHHOUSE által kiválasztott, 7-10 támogatott startup számára, Grazban.
2023. január 20-án nyílik meg a „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” címre módosított felhívás regisztrációs felülete, melyen keresztül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások (TEÁOR 55-56) is nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Kreatív Európa MEDIA pályázatok 2023
6 új felhívás jelent meg a Creative Europe Programme (Kreatív Európa) keretében, melyek keretében a baranyai cégeknek is lehetőségük van pályázni többek között játékfilmek gyártására, közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatására is.
A Culture Moves Europe a Kreatív Európa programban részt vevő országok művészei, alkotói és kulturális szakemberei között teremt kapcsolatot. A mobilitási program különösen a feltörekvő művészekre összpontosít. A program az I-Portunus kísérleti szakaszának eredményeire épül, amely megelőzte a Culture Moves Europe 2018 és 2022 közötti időszakát.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Heti jogász 2023. 7. hét

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Svájci start-up cég fejlesztési és kereskedelmi partnereket keres, hogy egy Eurostars-projekt keretében orvostechnikai eszközét antimikrobiális eszköz-gyógyszer kombinációs termékké (gyógyszer-eszköz kombináció) fejlessze. További infromációt kérek >>>


Spanyol kereskedelmi ügynökség új fehérneműgyártókat és -szolgáltatókat keres termékeik kereskedelmi képviseletére kereskedelmi képviseleti/forgalmazási megállapodások keretében. További információt kérek >>>


Rozsdamentes acél tömlők és csatlakozók megmunkálására szakosodott francia vállalat 316L rozsdamentes acél végzáró sapkák gyártóit keresi kiszervezési megállapodás keretében. További információt kérek >>>


Lengyel cég energetikai berendezések gyártóit és beszállítóit keresi. További információt kérek >>>


Partnerkeresés a HORIZON-CL4-2023-SPACE-01-31 felhíváshoz: Az éghajlati változások megfigyelésére és kezelésére szolgáló rendszerek fejlesztése az űrinfrastruktúra felhasználásával, mint a szárazföldi és tengeri éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség javításának eszköze. További információt kérek >>>


Digitális töltési megoldást keres nagy német repülőtér-üzemeltető az elektromos járművek számára. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


IPEC 2023 – Energetika, ellátási lánc és logisztika, emberközpontú termelés –
2023. március 8-9., online
Az Enterprise Europe Network és a Nürnbergi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében online nemzetközi konferencia és üzletember találkozó kerül megrendezésre, melynek központi témája a fenntartható digitális üzleti modellek és az ipari termelés legújabb megoldásainak bemutatása.

RENDEZVÉNYEK


A munkavédelemről szóló törvény módosítása
február 28. 15:00 – 16:30
A Munkavédelmi Klub szervezésével Dr. H. Nagy Judit, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Műszaki Továbbképző Központ igazgatója tart előadást „A munkavédelemről szóló törvény 2022. december 21-én kihirdetett módosításai” címmel.

Cycling Europe 2023 – üzletember találkozó (online és személyes)
március 1. 08:00 – március 31.
Az Enterprise Europe Network közreműködésével kerül megszervezésre 2023 márciusában a Cycling Europe nemzetközi üzletember találkozó. A rendezvény célja, hogy összekapcsolja a kerékpár sport, az e-bicikli és mobilitás, a városi kerékpározás, a kerékpáros ruházat és az utazás területén tevékenykedő szakembereket, üzletembereket.
március 8.
Az Enterprise Europe Network szervezésében 15. alkalommal kerül megredenezésre a “Contact:Business meeting” nemzetközi üzletember találkozó az intec ideje alatt zajló társrendezvényként.


Budapesti Fesztiválzenekar
február 28. 19:00 – 22:00
Ritkán játszott zeneszerzők műveivel, február 28-án Takács-Nagy Gábor évek óta nagy sikerrel futó Haydn-Mozart sorozatával lép a Kodály Központ színpadára a Budapesti Fesztiválzenekar. Mozart, Haydn, Wieniawski és Spohr válogatott műveit hozzák el a pécsi klasszikus zene kedvelőinek. Az est szólistái Liptai Gabriella csellóművésznő, Kádár István és Gál-Tamási Mária hegedűművészek lesznek.

Ismerje meg a Kamarát – Ismerjük meg egymást!
március 7. 14:00 – 15:00
Kamaránk örömmel várja a legújabb regisztrált vállalkozásokat egy kötetlen tájékoztatóra, hogy részletesen megismerhessék az igénybe vehető kamarai szolgáltatásokat és együtt megtaláljuk azokat a területeket, ahol kölcsönösen egymás segítségére lehetünk!

InnoElectro 2023 Expo & hibrid B2B fórum
március 28. 09:00 – 18:00
Az InnoElectro 2023 kiállítás mellett rendezendő hibrid B2B üzletember találkozót az Enterprise Europe Network támogatja. Az esemény helyszíne Budapest, MOM Sportközpont, ahol a rendezvény az évente megrendezésre kerülő InnoElectro kiállítással párhuzamosan kerül megvalósításra. A B2B rendezvényre személyesen és online is be lehet csatlakozni az alábbi link segítségével.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain!
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas