Hírlevél – 2023. 04. 20.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. április 20.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Dél-dunántúli komplex gazdaságfejlesztési övezet
Folyamatos az egyeztetés a területfejlesztési minisztérium és a helyi döntéshozók között a térségfejlesztési stratégia és a konkrét komplex fejlesztési irányokról. A 3 éves munka során a kamara a gazdaság érdekeinek figyelembevételével fogalmazta és fogalmazza meg a szükséges és gyorsan elindítható és elindítandó fejlesztési ügyeket.


Gyors segítség a hatékonyabb marketinghez
A kamara május 23-24-25-én ismét megszervezi népszerű KKV marketing képzését, mely akár online formában, akár pályázati forrásból is elvégezhető! Ezzel a képzéssel szintet léphet a marketinged! Jelentkezz még ma, és hozd lendületbe a vállalkozásodat!

13 éve Gép-ésszel verseny!
A fémes szakmáké volt a főszerep az általános iskolásoknak szóló gépipari szakmaismereti verseny döntőjén. Idén 13. alkalommal szerveztük meg a Gép-Ésszel szakmaismereti versenyünket. 21 csapat 63 gyerek jelentkezett a versenyre. A verseny második fordulójában egy pneumatikus targoncát kellett összeszerelnie a versenyzőknek otthoni/iskolai körülmények között.

Villany-ász verseny – döntőben a legjobbak!
Gyakorlati feladatokon keresztül ismerkedtek az általános iskolások az elektronikával és a villamossággal a szakmaismereti verseny döntőjén. Idén már 7. alkalommal rendeztük meg a versenyt, melynek népszerűsége továbbra is töretlen. Az összes verseny közül ez a legnehezebb, hiszen a 6-7 osztályosok még nem csak érintőlegesen hallottak az iskolában, vagy otthon a villamosságról, elektronikáról.

Gazdasági Havi Tájékoztató – 2023. március
Elkészült az MKIK 2023. március havi Gazdasági Tájékoztatója.


Idén is lesz Szakma Sztár Fesztivál
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarákkal együttműködve XVI. alkalommal szervezi meg az országos szakmai versenyeket, melyek döntői 2023. április 24-25. között kerülnek megrendezésre Budapesten.

Önben megvan a DIH² Faktor? Robotikai start-up-ok, figyelem!
A DIH² hisz a robotika erejében, amely képes átalakítani a kis- és középvállalkozások (kkv-k) gyártásának agilitását és előmozdítani a gazdasági növekedést az egész Európai Unióban. Egyszerűen fogalmazva, célja, hogy a robotika segítségével felgyorsítsa a gyárak működését.

Fejezetek Pécs és Baranya gazdaság történetéből
Kamaránk mindig nagy gondot fordított arra, hogy a város és a megye gazdaságtörténetének kutatását előmozdítsa. Ebbe a munkába a legjelesebb kutatókat, de a feltörekvő fiatal tehetségeket is bevonja, akik legújabb kutatási eredményeiket a kamara székházában rendezett konferenciákon adják elő, hogy azután ezeket az előadásokat bővített, kiegészített formában, könyv alakban lássa viszont mind a történész társadalom, mind az érdeklődő közvélemény.

Igény szerint alakíthatja ki irodáját!
A Pécsi Kereskedelmi központ (7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.) földszintjén 190 m2 irodának alkalmas terület szeptembertől kiadó.

PÁLYÁZATOK

RE-CENTRE pályázati felhívás bútoripari, IT és zöld/körforgásos gazdasággal foglalkozó KKV-k számára
A RE-CENTRE nyílt felhívás általános célja, hogy pénzügyileg támogassa a digitális és/vagy környezetbarát innovációkat és/vagy technológiákat tartalmazó új együttműködési modelleket létrehozó/elfogadó kis, ágazatközi partnerségeket a bútorokkal és lakberendezéssel, informatikával, zöld/körforgásos gazdasággal foglalkozó kkv-k számára.

K+F pályázat kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzésre egészségügyi területen
A DYNAMO PCP projekt keretében a közbeszerzés célja K+F szolgáltatások beszerzése olyan eszközök formájában, amelyek támogatják az integrált egészségügyi és ellátási folyamatok modellezését és dinamikus értékelését, és fokozzák az egészségügyi rendszerek reagálási képességét.

Innovációs Alap – felhívás kisléptékű projektek számára
Az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) 2023. március 30-án közzétette az Innovációs Alap harmadik felhívását a kis léptékű projektek számára (InnovFund-2022-SSC), 100 millió eurós költségvetéssel, 2,5 -7,5 millió euró közötti összköltségű projektek számára. A felhívás 2023. szeptember 19-ig áll nyitva a pályázók előtt.

Design Terminal Mentorprogram
A Design Terminal Mentorprogramja évente két szemeszterrel indul. A világ minden tájáról várják a startupok jelentkezését a programra, melynek erőssége a sokrétű szakmai támogatás, a közösségépítés valamint a hazai és nemzetközi szakemberekből álló mentorcsapat. A program hasznos segítséget nyújt kezdő vállalkozóknak üzletük fejlesztésében.

Magyar Formatervezési Díj 2023 – Pályázati felhívás
A nyilvános pályázatot az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével hirdeti meg. A pályázat célja a kiemelkedő színvonalú formatervezési teljesítmény elismerése.

Rezsitámogatási pályázat: a legfontosabb tudnivalók és a jelentkezők tapasztalatai
Január második felében a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai számára is megnyíltak a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022–2023 forrásai. Hazai szállodaláncokat kérdeztünk a programmal kapcsolatos tapasztalataikról.

Támogatott kutatási lehetőség a zöld kémia területén
Június végéig elérhető a UNESCO/PhosAgro/IUPAC partnerségének keretében meghirdetett, zöld kémia fókuszú pályázati csomagja, pályázatonként akár 30 ezer dollár összegű támogatással.

Megnyíltak a Virtuális Erőmű Program pályázatai
Már megnyíltak a 2023-es Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.

Kreatív Európa MEDIA pályázatok 2023
6 új felhívás jelent meg a Creative Europe Programme (Kreatív Európa) keretében, melyek keretében a baranyai cégeknek is lehetőségük van pályázni többek között játékfilmek gyártására, közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatására is.

Mobilitási pályázat művészeknek és kreatív ipari szakembereknek: Culture Moves Europe
A Culture Moves Europe a Kreatív Európa programban részt vevő országok művészei, alkotói és kulturális szakemberei között teremt kapcsolatot. A mobilitási program különösen a feltörekvő művészekre összpontosít. A program az I-Portunus kísérleti szakaszának eredményeire épül, amely megelőzte a Culture Moves Europe 2018 és 2022 közötti időszakát.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Heti jogász 2023. 14 – 15. hét

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Olasz innovatív KKV, amely teljes körű szoftvermegoldásokat készít az elektronikus egészségügyi nyilvántartások és az orvosbiológiai adatok kezelésére, jelenleg az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és az antimikrobiális rezisztencia területén bővíti know-how-ját, és olyan partnereket keres, akik konkrét kórokozókat kimutató érzékelőket értékesítenek vagy gyártanak. További infromációt kérek >>>


Német élelmiszer- és ital-kereskedelmi vállalat kereskedelmi megállapodás keretében sörgyárat keres sör exportálására Japánba. További információt kérek >>>


Finn KKV társfejlesztő és gyártó partnert keres a hackmanit alapú lemezanyaghoz. További információt kérek >>>


Francia vállalat élvonalbeli perifériás és robotikai megoldásokat keres forgalmazási szolgáltatási megállapodások keretében. További információt kérek >>>


Innovatív és automatizált valós idejű építésfelügyeleti megoldás szlovén fejlesztője partnereket keres továbbfejlesztéshez. További információt kérek >>>


Üzemanyag-hatékonysággal foglalkozó belga kis- és középvállalkozás technológiai partnert keres tehergépkocsik és buszok számára adalékanyag-befecskendező (Mechanical Mobile Proportional Additive Injector – MMPAI) kifejlesztéséhez. További információt kérek >>>


Portugál szolgáltató KKV keres partnert egy olyan alkalmazás kifejlesztéséhez, amely a villamosenergia-, gáz- és vízfogyasztás mérésére és ellenőrzésére szolgál, hogy javítsa a fogyasztók hatékonyságát. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


Webinárium | Interface Design & Usability | DIH² MOOC –
2023. május 3., online
A 45 perces angol nyelvű online esemény szakértője Jason Cranford Teague design & creativity tanácsadó, aki megosztja tudását az “Interface Design & Usability” témakörben. A DIH² MOOC eseményén való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

RENDEZVÉNYEK


Digitális transzformáció – segítünk a kezdeteknél!
április 24. – április 25.
Vajon az Ön vállalkozása számára mit tartogat a digitalizáció? Ismerje meg lehetőségeit Digital Coach projekt keretében személyesen, kézzel foghatóan is. A két napos hibrid workshopon sok kérdésre választ kaphatnak a résztvevők. Emellett több új koncepciót (pl. a tanuló üzem, Digital Coach a cégen belül), és a vállalkozások digitális törekvéseit segítő szervezetet (EDIH – European Digital Innovation Hub) is megismerhetnek.

EUREKA | EUROSTARS – AG TECH & BIO-SOLUTIONS
április 25. 08:00 – 17:00
Plenáris ülések, célzott pitchek és B2B találkozók biztosítanak lehetőséget új üzleti, kutatási és innovációs együttműködések kialakítására az Enterprise Europe Network társszervezésében megvalósuló online eseményen. Kiemelt témák: intelligens gazdálkodás, alternatív mezőgazdasági megoldások, drónok és műholdak alkalmazási területei, rovarok és kártevők kezelése, növénynövekedés-szabályozás, talajgazdálkodás.

JEC World 2023 – nemzetközi kiállítás és üzletember találkozó
április 25. – május 4.
Az Enterprise Europe Network szervezésében hibrid üzletember találkozóra kerül sor a JEC World kiállítás keretében, ahol a legújabb eredmények és technológiák kerülnek bemutatásra a kompozit anyagok és alkalmazásuk területén. Kiemelt témák: rostok, kompozitok, műanyagok, polimerek, szén, üveg.

Nemzetközi B2B Szoftver Napok 2023 – a digitális üzlet jövője
május 8. – május 10.
7. alkalommal kerül megrendezésre Bécsben az International B2B Software Days 2023 – the Future of Digital Business kiállítás és partnertalálkozó. A rendezvény elsősorban a technológiai, kutatási és üzleti együttműködésre vágyó cégeket és K+F intézményeket célozza meg.


CyberMatch 2023 – nemzetközi kiállítás és üzletember találkozó
április 24. – május 5.
Az Enterprise Europe Network társszervezésében, hibrid formában megvalósuló nemzetközi üzletember találkozón várják minden, az adatvédelem és információbiztonság területén működő vállalkozás részvételét! Az esemény lehetőséget biztosít az iparág képviselőinek új üzleti kapcsolatok, technológiai és szakmai együttműködések kialakítására.

Minőségirányítási belső auditor képzés
április 25. 09:00 – április 27. 16:00
A képzés célja kiemelten az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerinti minőségirányítási rendszert bevezetni szándékozó, vagy már működtető kis- és középvállalkozások minőségkultúrájának fejlesztése azzal, hogy közérthetően, tömören összefoglalja a minőséggel és minőségirányítással, továbbá az auditálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és gyakorlati módszereket.

Üzleti lehetőségek a svéd állami közlekedési beruházásokban – webinárium
május 4. 10:00 – 11:00
A Svéd Közlekedési Hivatal munkatársa online előadás keretében ad tájékoztatást a svédországi közutak és vasutak építésére, üzemeltetésére és karbantartására kiírt aktuális tenderekről és beszállítói lehetőségekről a magyar vállalatok számára. A Svéd Közlekedési Hivatal előadása előtt a webinárium résztvevőinek Magyarország Nagykövetsége rövid áttekintést ad a svéd piac sajátosságairól.

GreenTech 2023 – konferencia és nemzetközi B2B
május 25. – május 26.
Lesz-e folyamatosan elegendő energiánk? Tudjuk-e finanszírozni az energiaszükségletünket? Hogyan alakul Magyarország energiamixe? Elérhetjük-e az energiafüggetlenséget? A Zalaegerszegen negyedik alkalommal megrendezésre kerülő GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Konferencia és szakkiállítás keretében ilyen és hasonló kérdésekre keresik a lehetséges válaszokat.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas