Hírlevél – 2023. 05. 18.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. május 18.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Kollektív megjelenés az Ipar Napjai kiállításon
A Pécsi Tudományegyetem, kamaránk, valamint kilenc helyi ipari vállalkozás közösen jelenik meg az Ipar Napjai 2023. szakkiállítás és vásáron, melyet május 16. és 19. között rendeznek meg a Hungexpo területén. A kollektív megjelenésünk célja, hogy megmutassuk a térség, Pécs város műszaki portfólióját, az egyetemi tudásbázis értékeit és kapcsolódó kutatásait. A kollektív standmegjelenéssel erősítjük a társkiállítók közötti kapcsolatokat és ismételten megmutatjuk a meghatározó szereplők, a Pécsi Tudományegyetem és a gazdaság partnerségét.


Igazságos Átmenet források kérdőív – fontos az Ön véleménye is!
Az Igazságos Átmenet Alap forrásai hamarosan megnyílhatnak a Baranya vármegye kis-és középvállalkozásai (KKV) számára, amivel pénzügyi támogatást kaphatnak az energiahatékonyságukat növelő beruházásokhoz, a kutatás-fejlesztésen és innováción alapuló technológiaváltáshoz, a zöld gazdasághoz és a körforgásos gazdasághoz tartozó beruházásokhoz, valamint az ezekhez kapcsolódó munkaerőpiaci beavatkozásokhoz a munkahelyek megtartása és új munkahelyek teremtése érdekében.

Eurogia 2030 – felhívás fenntarthatóságot elősegítő K+F megoldások támogatására
Az Eurogia2030 az energiaszektorban az élen jár a szén-dioxid-semlegességi célok elérésében. A program célja, hogy ösztönözze a tevékenységet ezen a fontos területen, transznacionális együttműködési projektek létrehozásával olyan alkalmazásokban, amelyek támogatják a gazdasági növekedést és a társadalom egészének javát szolgálják.

Szentpéteri Csilla & Band jótékonysági koncertshow
A KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY 2023. május 31-én 19:00-kor jótékonysági koncertshow-t rendez Szentpéteri Csilla zongoraművésszel. Az est vendégei: Király Linda, Gájer Bálint, Szécsi Bálint.


Karriertervezés a mesterséges intelligencia támogatásával – ismerje meg a Career Intelligence projektet
A digitalizáció nagy segítség lehet az oktatásban, ha jól használják. A „Career Intelligence” projekt keretében a mesterséges intelligencia (MI) a pályaorientációban hivatott támogatni a fiatalokat. A két napos workshop első napján a résztvevők megismerhetik a tanulási platformot és a platformon használt MI eszközöket. A második napon pedig ki is próbálhatják a felületet.

NAV-tájékoztató a rendezvények és a vásárok árusainak
Az ünnepi, hagyományos és egyéb rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokban, ahova árusok és szolgáltatók is kitelepülnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi a szabályok betartását. Azért, hogy a szabálytalanságok miatt kiszabott mulasztási-, vagy jövedéki bírság ne vigye el a hasznot, olvassa el a legfontosabb tudnivalókat, szabályokat, amelyeket be kell tartani az árusoknak.

A mai divatfogyasztók szokásai és prioritásai – tanulmány
Nagyon érdekes – a kreatív-, és divatiparban dolgozó vállalkozások számára bizonyára hasznos – tanulmány látott napvilágot a Nemzeti Divatliga Magyarország Egyesület részvételével.

PÁLYÁZATOK

Szinte valamennyi KKV-t érinti az új Euroklaszterek pályázati program
Ebben a ciklusban 42 millió eurós pályázati költségvetéssel indult el az Euroklaszterek pályázati program. Reálisan a KKV pályázói kör élvezheti kisebb-nagyobb támogatásokon keresztül a számos támogatási program előnyeit.

SynergistEIC – első nyílt felhívás
Startuponként legfeljebb 50 000 EUR a kiválasztott termékek vagy szolgáltatások piaci felkészültségének és lefedettségének támogatására és/vagy az EIC Accelerator pályázatra való felkészültségre.

Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Pályázat
A hazai gazdaság számos olyan kézzelfogható termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek a klímacélok hosszú távú megvalósítását szolgálják az egyes termékek és szolgáltatások környezeti lábnyomának mérséklése révén.

Megjelentek az EIT Culture & Creativity első pályázatai
Az EIT Culture & Creativity közzétette első nyílt pályázati felhívásait. A közösség olyan javaslatokat vár, amelyek erősítik a vállalkozói kedvet és innovációs kapacitást, valamint hozzájárulnak az európai kulturális és kreatív ipar versenyképességének növeléséhez.

A magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának keretéből
Megjelent „A magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának keretéből” a BAR-2023 kódszámú felhívás. A pályázat célja, hogy magyar vállalkozások részére támogatást biztosítson azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, melyeket az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése miatt szenvedtek el.

RE-CENTRE pályázati felhívás bútoripari, IT és zöld/körforgásos gazdasággal foglalkozó KKV-k számára
A RE-CENTRE nyílt felhívás általános célja, hogy pénzügyileg támogassa a digitális és/vagy környezetbarát innovációkat és/vagy technológiákat tartalmazó új együttműködési modelleket létrehozó/elfogadó kis, ágazatközi partnerségeket a bútorokkal és lakberendezéssel, informatikával, zöld/körforgásos gazdasággal foglalkozó kkv-k számára.

K+F pályázat kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzésre egészségügyi területen
A DYNAMO PCP projekt keretében a közbeszerzés célja K+F szolgáltatások beszerzése olyan eszközök formájában, amelyek támogatják az integrált egészségügyi és ellátási folyamatok modellezését és dinamikus értékelését, és fokozzák az egészségügyi rendszerek reagálási képességét.

Innovációs Alap – felhívás kisléptékű projektek számára
Az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) 2023. március 30-án közzétette az Innovációs Alap harmadik felhívását a kis léptékű projektek számára (InnovFund-2022-SSC), 100 millió eurós költségvetéssel, 2,5 -7,5 millió euró közötti összköltségű projektek számára. A felhívás 2023. szeptember 19-ig áll nyitva a pályázók előtt.

Támogatott kutatási lehetőség a zöld kémia területén
Június végéig elérhető a UNESCO/PhosAgro/IUPAC partnerségének keretében meghirdetett, zöld kémia fókuszú pályázati csomagja, pályázatonként akár 30 ezer dollár összegű támogatással.

Megnyíltak a Virtuális Erőmű Program pályázatai
Már megnyíltak a 2023-es Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.

Kreatív Európa MEDIA pályázatok 2023
6 új felhívás jelent meg a Creative Europe Programme (Kreatív Európa) keretében, melyek keretében a baranyai cégeknek is lehetőségük van pályázni többek között játékfilmek gyártására, közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatására is.

Mobilitási pályázat művészeknek és kreatív ipari szakembereknek: Culture Moves Europe
A Culture Moves Europe a Kreatív Európa programban részt vevő országok művészei, alkotói és kulturális szakemberei között teremt kapcsolatot. A mobilitási program különösen a feltörekvő művészekre összpontosít. A program az I-Portunus kísérleti szakaszának eredményeire épül, amely megelőzte a Culture Moves Europe 2018 és 2022 közötti időszakát.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Heti jogász 2023. 19. hét

DDGK bővülés – Fókuszban a Dovi-Plast Kft.

Szeretne részt venni a CADSOL Kft. munkáinak kivitelezésében?

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Horizon Europe – Német gyógyszeripari vállalat különböző partnereket keres a mikrovaszkuláris szövődmények betegségkezelésének javítását célzó projekthez. A partnereknek európai nyilvántartást kell létrehozniuk, klinikai vizsgálatokat kell végezniük vagy egészségügyi adatokat kell értékelniük. További infromációt kérek >>>


Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó ivóvíz lett gyártója, valamint zabpehely importőr és exportőre forgalmazási és/vagy gyártási megállapodás keretében keres üzleti partnereket. További információt kérek >>>


Lengyel, több ágazatban tevékenykedő gyermekcikkek nagykereskedője, importőre és forgalmazója keres tapasztalt beszállítót gyermekkocsik és gyermekágyak (ágyak) beszerzésére. További információt kérek >>>


Német konzorcium KKV-kat és kutatóintézeteket keres egy idén induló kollektív kutatási hálózatépítési projekthez többek között a mikroelektronika, a csomagolás, az orvostechnika, az anyagok stb. különböző szektorokból, új alkalmazási lehetőségek feltárására. A téma a fejlett modellalapú kötés reaktív többrétegű rétegekkel. Ennek egyik előnye a nagyobb folyamatbiztonság egyes alkalmazások esetében. További információt kérek >>>


Sürgős: Osztrák cég keres partnert egy felhasználó-központú és mesterséges intelligenciával támogatott életmód-alkalmazás megvalósításához. A szándéknyilatkozat és a kitöltött kérdőív beküldési határideje 2023. május 25. További információt kérek >>>


Finn KKV ökológiailag fenntartható napszemüveg/szemüvegtok gyártóját keresi. További információt kérek >>>


Lengyel, több ágazatban tevékenykedő háztartási és kerti berendezések nagykereskedője, importőre és forgalmazója gyártókat keres világszerte. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


A szellemi tulajdon jelentősége kis- és középvállalkozások számára –
2023. május 30., online
Uniós finanszírozás kis- és középvállalkozásoknak a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaik védelme érdekében. Az online szemináriumot az EUIPO a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) együttműködve szervezi. A szakértők előadásokat tartanak a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) és az induló vállalkozásoknak szóló kezdeményezésekről.

RENDEZVÉNYEK


Fashion Business Conference 2023 – a divat is üzlet
május 23. – május 26.
A divat- és életmódmárkáktól egyre inkább elvárják, hogy fenntarthatóbb módon működjenek, és ezt hatékonyan kommunikálják vásárlóik felé. A hollandiai Almere-ben május 23-án tartott konferencia ezt a témát járja körül.

Üzleti és befektetési lehetőségek Thaiföldön
május 23. 14:30 – 16:30
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Thaiföldi Nagykövetség, valamint a Thailand Board of Investment közösen szervez üzleti szemináriumot a Thaiföldön elérhető üzleti és befektetési lehetőségekről 2023. május 23-án.

Webinárium – Adatvezérelt marketing – DIH² MOOC
május 24. 12:00 – 12:45
Az esemény szakértője Mark Ralphs, stratégiai és tervezési igazgató a Saatchi & Saatchi Wellness UK-nál, aki megosztja tudását az ‘Adatvezérelt marketing’ témában. DIH² hisz a robotika erejében, amely átalakíthatja a kis- és középvállalkozások gyártási folyamatait, és az Európai Unió egész területén előmozdíthatja a gazdasági növekedést. Feladata az, hogy elősegítse azokat a kapcsolatokat, amelyek lehetővé teszik az agilis termelést a gyárakban, ahol a sebesség és a sokoldalúság elengedhetetlen a vevői igények kielégítéséhez.

GreenTech 2023 – konferencia és nemzetközi B2B
május 25. – május 26.
Lesz-e folyamatosan elegendő energiánk? Tudjuk-e finanszírozni az energiaszükségletünket? Hogyan alakul Magyarország energiamixe? Elérhetjük-e az energiafüggetlenséget? A Zalaegerszegen negyedik alkalommal megrendezésre kerülő GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Konferencia és szakkiállítás keretében ilyen és hasonló kérdésekre keresik a lehetséges válaszokat.


Energetikai megoldások a 21. században – OMC 2023 – Med Energy Conference and Exhibition
május 23. – május 31.
Az Enterprise Europe Network társszervezésében, hibrid formában zajló esemény a hagyományos olaj- és gázipari és a fenntartható energiaágazat közötti együttműködések létrehozását tűzte ki célul.

City for the Future – CEE Expo & B2B Üzleti Fórum a Fenntartható és Okos Településfejlesztésért
május 24. 08:00 – 17:00
A Czech Trade kereskedelemfejlesztési ügynökség által szervezett rendezvény résztvevői megismerhetik a jelenlegi technológiai trendeket a smart city területén, és találkozhatnak a közép- és kelet-európai régió innovatív smart city szolgáltatóival.

NTAK ismeretterjesztő roadshow
május 25. 9:00
2023. július 1-jétől Magyarország összes online pénztárgépet használó vendéglátó üzlete és jeggyel látogatható turisztikai attrakciója köteles szoftvert használni, és forgalmi, statisztikai adatait szoftveren keresztül továbbítani a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Annak érdekében, hogy a vállalkozók időben felkészülhessenek az adatszolgáltatásra, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos NTAK ismeretterjesztő roadshow-t indít.

Klímasemleges épületgépészeti megoldások – nemzetközi üzletember találkozó
május 29. – május 30.
Az Enterprise Europe Network társszervezésében megvalósuló online esemény lehetőséget kínál az épületgépészeti termékek és rendszerek szolgáltatóinak arra, hogy találkozzanak a klímasemleges megoldásokat kereső potenciális partnerekkel – ingatlantulajdonosokkal és befektetőkkel.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas