Hírlevél – 2023. 06. 15.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. június 15.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a Kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását.

Módosult az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvény (Magyar Közlöny 70. szám), melynek következtében az egyéni vállalkozóknak a szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységi kódokat módosítaniuk kell.
Az Európai Bizottság tavasszal indította útjára a szellemi tulajdonjoggal foglalkozó KKV-knak szóló, Kínára, Délkelet-Ázsiára, Latin-Amerikára és Indiára vonatkozó helpdesk-ek új kiadását.
A 2022. szeptemberében indult nemzetközi projekt idén februárban fél éves mérföldkövéhez érkezett, mely alkalmából a projektpartnerek két napos, online találkozót tartottak.

2023. június 15-től ismételten meghirdeti a kormány a ,,Nyári diákmunka 2023.” munkaerőpiaci programot, amelynek keretében bértámogatást nyújt a hirdetményben megjelölt feltételeknek megfelelő munkáltatók részére a 16-25 éves nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához.
2022 őszétől EDIH-ek, európai digitális innovációs központok is segítik a digitális transzformációt. Ezek olyan egyablakos ügyintézőhelyként fognak működni, amelyek segítenek a vállalatoknak dinamikusan reagálni a digitális kihívásokra és versenyképesebbé válni. Magyarországon jelenleg 5 EDIH működik.

PÁLYÁZATOK
Az ADMA TranS4MErs 2. felhívásának célja, hogy elősegítse a gyártó KKV-k hatékonyabb és versenyképesebb gyárakká való átalakulását az innovatív és fenntartható, digitális, és fejlett gyártási megoldások bevezetésével és alkalmazásával.
Megjelent „A magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának keretéből” a BAR-2023 kódszámú felhívás. A pályázat célja, hogy magyar vállalkozások részére támogatást biztosítson azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, melyeket az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése miatt szenvedtek el.
A RE-CENTRE nyílt felhívás általános célja, hogy pénzügyileg támogassa a digitális és/vagy környezetbarát innovációkat és/vagy technológiákat tartalmazó új együttműködési modelleket létrehozó/elfogadó kis, ágazatközi partnerségeket a bútorokkal és lakberendezéssel, informatikával, zöld/körforgásos gazdasággal foglalkozó kkv-k számára.
A DYNAMO PCP projekt keretében a közbeszerzés célja K+F szolgáltatások beszerzése olyan eszközök formájában, amelyek támogatják az integrált egészségügyi és ellátási folyamatok modellezését és dinamikus értékelését, és fokozzák az egészségügyi rendszerek reagálási képességét.
Az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) 2023. március 30-án közzétette az Innovációs Alap harmadik felhívását a kis léptékű projektek számára (InnovFund-2022-SSC), 100 millió eurós költségvetéssel, 2,5 -7,5 millió euró közötti összköltségű projektek számára. A felhívás 2023. szeptember 19-ig áll nyitva a pályázók előtt.

Támogatott kutatási lehetőség a zöld kémia területén
Június végéig elérhető a UNESCO/PhosAgro/IUPAC partnerségének keretében meghirdetett, zöld kémia fókuszú pályázati csomagja, pályázatonként akár 30 ezer dollár összegű támogatással.

Megnyíltak a Virtuális Erőmű Program pályázatai
Már megnyíltak a 2023-es Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Heti EU jogász 2023. 23. hét

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Német kutatóintézet partnert keres a “nem fertőző betegségek személyre szabott megelőzése – a kielégítetlen szükségletekkel rendelkező területek kezelése több adatforrás felhasználásával” témában. Egészségesnek maradni (két szakasz – 2024) (HORIZON-HLTH-2024-STAYHLTH-01-két szakasz) További infromációt kérek >>>


Német szolgáltató és tanácsadó cég élelmiszeripari nyersanyagok beszállítóit keresi beszállítói szerződés alapján. További információt kérek >>>


Egy francia cipő- és lábbeliimportőr világszerte új beszállítókat keres kiszervezés / beszállítói megállapodások révén. További információt kérek >>>


Spanyol kkv keres európai kkv-kat a szeptemberben induló Eurostars pályázaton való részvételre innovatív műholdas platformok kifejlesztése céljából. További információt kérek >>>


Lett zöldségtermesztő szövetkezet hámozó és vágó funkcióval ellátott sárgarépa szállítószalagot keres. További információt kérek >>>


Spanyol felhasználói élményt kutató és szolgáltatástervező ügynökség K+F együttműködést keres a HORIZON-CL5-2023-D3-03-04 projektben, a digitális eszközökre összpontosítva. További információt kérek >>>


Egy svájci klímatechnológiai startup olyan agrár-üzleti kkv-t, nagyobb vállalatot vagy civil szervezetet keres, amellyel együttműködhetne egy Eurostars-projekt keretében, hogy közösen fejlesszék/teszteljék a kockázatkezelésre szolgáló éghajlati kockázatelemző eszközeiket és a mesterséges intelligencián alapuló, éghajlatváltozás mérséklésére/alkalmazkodásra irányuló intézkedéseket ajánló rendszerüket. További információt kérek >>>


Egészséges funkcionális italok és üdítőitalok gyártására szakosodott spanyol vállalat partnereket keres, hogy együtt dolgozzanak az új termékek kutatásában és fejlesztésében. További információt kérek >>>


Belga startup cég robusztus Bluetooth gombot keres a gyártóiparban történő kéz nélküli mobil interakciókhoz. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis . Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:

Go International Matchmaking Event az ICT Spring 2023 konferencia mellett kerül megvalósításra az Enterprise Europe Network támogatásával. A B2B rendezvényre minden informatikai vállalkozást várnak, akik a Benelux államok iránti üzleti lehetőségek iránt érdeklődnek.

RENDEZVÉNYEK

június 20. 10:00 – 12:00
A rendezvény célja, hogy bemutassa a jelenleg nyitott, egészségügyi témájú felhívásokat. A tájékoztatón az Európai Bizottság az egészségügyi adattérrel kapcsolatos témákról, az intenzív osztályok adatainak európai infrastruktúrájáról és az európai genomról fog szólni.

Az Innováció Nyomában – szakmai fórum
június 27. 10:00 – 12:00
A modern üzleti környezetben a kis és középvállalkozások számára kulcsfontosságú az innováció és a hatékonyság, hogy versenyképesek maradjanak. Többek között ebben nyújt segítséget a fórum, ahol megmutatják a legjobb gyakorlatokat, amelyek segítenek felgyorsítani a növekedést és optimalizálni a működést.

Torino Fashion Match 2023
június 28. – június 30.
Az Enterprise Europe Network társszervezésében idén is üzletember találkozóra kerül sor a Torinoi Divathét keretében. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosít a textil- és a divatipar cégeinek, a tervezőknek, a kis- és nagykereskedőknek a nemzetközi piacon való megjelenésre, a divatipar legújabb trendjeinek, technológiáinak feltérképezésére; a külföldi partnerkapcsolataik kialakítására, bővítésére, ezáltal potenciális üzleti partnerek megismerésére.

június 22. 14:00 – 17:00
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tajvani üzleti fórumot szervez a tajvani Chinese International Economic Cooperation Association (CIECA) delegációjának látogatása alkalmából. A résztvevők információkat kaphatnak az aktuális tajvani üzleti környezetről, az előadásokat követően üzleti megbeszéléseket folytathatnak tajvani partnerekkel.

Miért éppen Németország? – online tájékoztató és konzultáció
június 27. 10:00 – 12:00
Miért éppen Németország? címmel tart online tájékoztatót és konzultációt a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a német piacra készülő, vagy a már ott jelen lévő, de üzleti kapcsolatait bővíteni kívánó vállalkozásoknak.

Farmaforum 2023 – online nemzetközi üzletember találkozó
szeptember 21.
Az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat társszervezésével megvalósuló rendezvény fő célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az élettudományok területén aktívan tevékenykedő vállalatok, kutatóintézetek, egyetemek és egyéb szervezetek számára: gyógyszeripar, biopharma, kozmetika és labortechnológia területén.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas