Közeleg a határidő – új jogszabályi kötelezettség a vállalkozások nagy részének!

A 2023. július 24-ei határidőt követően 2023. december 17-től már az 50 fő feletti vállalkozásoknak is meg kell felelniük a 2023. évi XXV. törvény, az ún. „Panasztörvény” rendelkezéseinek.

A jogszabállyal kapcsolatban dr. Egerszegi Zoltán, a Meló-Diák Dél Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja, ügyvéd, munkajogi szakjogász az alábbiakat emelte ki:

Az uniós irányelv nyomán átvett jogintézmény a magyar vállalkozások versenyképességét, hatékonyságát, valamint a munkavállalók jóllétét is emelheti, amennyiben az adott vállalkozás megfelelő módon kiépíti és működteti bejelentővédelmi rendszerét.

A jogszabály sarkalatos pontja a bejelentés kivizsgálásakor a függetlenség és pártatlanság követelményének való megfelelés. Ennek a követelménynek a vállalkozások leghatékonyabban külső szolgáltató igénybevételével tudnak eleget tenni. A bejelentővédelmi rendszer bevezetése és működtetése egyrészt jogszabályi kötelezettség, másrészt hatékonyságnövelés a cégek számára.

Az alábbi linken részletes információk érhetők el a témával kapcsolatban:

https://www.hrportal.hu/hr/veszesen-kozeledik-a-hatarido-hogy-legyen-2-heten-belul-visszaeles-bejelento-rendszered-20231201.html