Az egyéni és a vállalati szervezeti fejlesztéseket is saját informatikai szoftvereik támogatják

A 2023-as év új lendületet és számos lehetőséget hozott a szervezetfejlesztés különböző területein működő, illetve coachinggal foglalkozó MyPro Solutions Kft. életébe. Egyre többen keresték meg vezetői működésük támogatása igényével a pécsi-budapesti vállalkozást, emellett a saját szoftveres fejlesztéseik – HR-analitika, ill. irodai adminisztrációs rendszer – is mind több vállalkozás napi működését segíti. Mint Dobos Elvira tulajdonos-ügyvezető mondja, az elmúlt években a tevékenységük erőteljesen a speciális szoftverek fejlesztésének irányába fordult, ezt a fajta megújulást fejezi ki a vállalkozás modern arculata is.

 

– Annak idején nem terveztük tudatosan, hogy szoftverfejlesztéssel foglalkozzunk. Vállalkozásunk a coachingra épült, de azt tapasztaltuk, hogy szükséges bővíteni az eszköztárunkat. A szervezeti diagnosztika irányában kezdtünk el fejleszteni egy informatikai rendszert, amely mára több modulból épül fel. Az egyikben például igen összetett képet lehet kapni az egyes munkatársakról, a komplex szervezeti diagnosztika modulban 8 blokk információi alapján pontosan fel lehet térképezni a szervezet működési módját, a mentális jólét támogatását célzó modul pedig a munkatársak hangulatának, visszajelzéseinek monitorozásával segíti a teljesítményösztönzést. Alapvetően ezzel a saját munkánk eredményességét igyekeztünk megalapozni, de olyan sok szegmenst rendeztünk egy egységes keretrendszerbe, ami az ügyfeleink számára is jól kezelhetővé vált. Tavaly pedig megnyitottuk a lehetőséget a szoftver használatára a tanácsadócégek, coachok, szervezetfejlesztők felé is.

– Emellett kifejlesztettek egy irodai adminisztrációs terheket csökkentő szoftvert is, amelyet már 500 cég használ. Az, hogy új irányokba is nyitottak, miként változtatta meg a MyPro működését?

– Jelentős mértékben átalakította, a tulajdonostársam, Ruszák Miklós az elmúlt években megtanult programozni, így ő már kizárólag a fejlesztéssel foglalkozik. Mindig is a folyamatos tanulás volt a koncepciónk, emellett pedig nyitottak vagyunk az újdonságokra, illetve igyekszünk reagálni az ügyféligényekre is. Mivel szakmai tudással és a megvalósítás képességével is rendelkezünk, így nagyon gyors válaszokat tudunk adni a szükségletekre.

– Ma mi jelenti a kihívást a mindennapi működésben?

– Jelen pillanatban az, hogy jól osszuk be az időnket, mert rengeteg mindent szeretnénk csinálni egyszerre. Ezért szükséges strukturálni a működésünket, hogy az tényleg eredményes legyen. Tavaly számos szakmai kiállításon és rendezvényen vettünk részt, már csak azért is, mert továbbra is fontosnak tartjuk a szakmánkért folytatott munkát. Magam a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetségének elnöke, illetve a Magyar Coach Egyesület elnöke vagyok, ezek a megbízatások szakmaképviseleti és cégszinten is sok lehetőséget jelentenek.

– Miből táplálkozik az a lendület, amellyel előrefelé mennek és bátran megvalósítják az ötleteiket?

– Természetesen meggondoljuk a következő lépést és tájékozódunk, hogy miként fogadja a piac az általunk létrehozott szolgáltatásokat. Pénzügyileg is óvatosak vagyunk, de mivel általában saját erőforrást teszünk bele a fejlesztésekbe, így nagyobb a mozgásterünk az innovatív ötleteink megvalósítására. Mindig az visz bennünket előre, hogy hiszünk abban, amit csinálunk, ha megszületik egy gondolat, szinte alig várjuk, hogy formába öntsük és próbára tegyük. A pályafutásunk alatt mi is megvalósítottunk olyan dolgokat, amelyek nem bizonyultak működőképesnek, vagy éppen abban a pillanatban nem volt rá kereslet. Ez szerintem minden vállalkozásnál így van.

– Miként tervezik a jövőt, milyen célokért dolgoznak?

– A további fejlődésünket olyan partnerekkel együtt látjuk, akik szívesen használják az eszközeinket. Mi nem szervezeti szinten szeretnénk bővülni, tehát nem célunk, hogy minél többen dolgozzanak nálunk, sokkal inkább partnerségekben gondolkodunk. A folyamatos változás tőlünk is alkalmazkodást kíván. Igyekszünk minél több feladatunkat automatizálni, másrészt partnereket keresni, azaz egyfajta franchise-jellegű működésmódot kialakítani. Egyre többször kerül előtérbe a mesterséges intelligencia alkalmazása a HR, a coaching területén, minket is felkértek már ilyen jellegű előadások megtartására. A dilemma mellett, hogy miként használjuk az AI-t ezeken a területeken, az is aktuális kérdés, hogy egyáltalán nem tudjuk, milyen szabályozásokat hoz a jövő, érdemes-e komolyan gondolkodni abban, hogy egy ilyen irányú fejlesztést is hozzákapcsoljunk-e a rendszereinkhez. Foglalkoztat bennünket és keressük rá a választ, hogy ez hogyan működhet etikusan, amire szerintünk nagy hangsúlyt kell fektetni.

K.T.