Megújult a Delanta panzió, de nem könnyű manapság a vendégfogadás

A Kisfaludy program keretében a közelmúltban felújították a pécsi Delanta panziót, ami a vendégforgalomra is hatással van. Új padlószőnyeg, új ágyak, ágybetétek, lámpák és tévék kerültek a szobákba, korszerűsödtek a fürdőszobák, minden helyiség klimatizált lett, új kazánok és telepített napelemes rendszer gondoskodik az energiatakarékos üzemelésről. Tágasabb és árnyékosabb parkoló fogadja a vendégeket, akik egy újonnan felszerelt wellness-részlegen frissülhetnek fel. Mint Sárosi István tulajdonos mondja, ez a beruházás már szükségszerű volt a panzió életében.

 

– Nagyon örültünk a lehetőségnek, ami által megújulhatott a Delanta, így a korábbinál sokkal komfortosabb körülmények között tudjuk fogadni a vendégeinket. A legboldogabb ember az elégedett. Sajnos azonban az utóbbi időben gyakran tapasztaljuk, hogy a hozzánk érkezők magyar vendégek nem tudnak örülni annak, ami van, például olyan kérdést tesznek fel, hogy miért nem szürke a szalagfüggöny színe vagy miért nem szürke-fehér minden. Azzal a hozzáállással is találkoztunk, hogy valaki a házunk előtt elsétálva igen alacsony értékelést adott a szolgáltatásunkra az interneten, úgy, hogy nem is volt vendégünk. Ezek a visszajelzések nem törölhetők, ami a jövőbeni vendégeink szempontjából nem túl kedvező. Természetesen mi sem vagyunk és a munkatársaink sem tökéletesek ezekben az időkben, de igyekszünk mindent megtenni vendégeink komfortjáért.

A másik, ami a mindennapjainkra hatással van, az a lakáskiadási rendszer, amely mindenki számára lehetővé teszi, hogy akár egy-egy napra fizetővendégeket fogadjon a saját lakásában. Ezáltal nagyon sok szálláshely keletkezik, akár itt Pécsett is. Ez a jelenség hasonló, mint a taxisoknál az Uber volt. Ez pedig a minőségi szálláshelyektől szippantja el a vendégeket. Ugyanígy említhetem az általunk üzemeltetett presszót, amelynek a dohányboltok lettek a konkurensei, az oda betérők közterületen fogyasztják az alkoholt, ami ugyan tilos, de nem ellenőrzik. Aztán amikor természetes szükségletük támad…, mindenkinek a képzeletére bízom a folytatást.

– Mit lehet ez ellen tenni? Hogyan tudnak reagálni ezekre a helyzetekre?

– A vendégek által megfogalmazott véleményekre minden esetben igyekszem reagálni, mert fontos a jó hírnevünk megtartása. Minden nap próbálunk úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy elégedettek legyenek a hozzánk érkezők. Sajnos azonban az utóbbi években egyfajta fokozott elégedetlenség van jelen nemcsak a vendégek, hanem a társadalom szintjén is, így sokszor nem könnyű megoldani a felmerült helyzeteket.

– Hogyan változtatja meg a vendégforgalmat az, hogy megújultak?

– A vendégforgalom meghálálja magát. Általában látják, hogy mennyi mindent megteszünk értük, és örülnek neki, megköszönik, visszajönnek. A vendégeink többsége nem a luxust várja el tőlünk, sokkal inkább a szeretetteljes, bensőséges vendégfogadást. Viszont azt is el kell mondani, hogy nem mindegy, miként találnak meg bennünket. A nagyobb szállásfoglaló portálok megemelték a közvetítési díjaikat, már 15%+áfát kérnek a közvetítésért, amit egyre nehezebb kigazdálkodni, hiszen nekünk a panzió fenntartásáról, a munkatársak fizetéséről is gondoskodnunk kell.

– Korábban jellemzően üzletemberek szálltak meg önöknél, változik-e a vendégek összetétele?

– Javarészt ma is mintegy 80%-ban üzleti utazók a vendégeink, és a fennmaradó 20% a turista. Nagyon sok visszatérő vendégünk van, de újak is jócskán akadnak. Amikor van valamilyen nagyobb rendezvény a városban, akkor érezhetően megemelkedik az ide érkezők száma, csak sajnos ilyenből kevés van.

– Kikkel működnek együtt a vendégforgalom élénkítése vagy a jobb kiszolgálás érdekében?

– Aki utazni akar, az általában konkrét tervekkel érkezik. Kevés olyan vendégünk van, akinek tájékoztatást kell adni arról, hogy mit csináljon Pécsen. Természetesen vannak partneri együttműködéseink, ajánljuk is a szolgáltatásaikat, azonban a nálunk megszállókat ez kevésbé érdekli.

– A szálláshelyek számára kötelező minősítési rendszer miként érintette önöket?

– Nagyon örülök neki, hogy kötelezővé tették, hiszen ez egyértelmű kritériumok szerint sorolja be az egyes szálláshelyeket különböző kategóriákba. Mi mintegy húsz éve ez alapján működünk, hiszen amint lehetett, elvégeztettük ezt a minősítést. A hazai szállodaszövetség tagja vagyunk, fontos számunkra a hiteles, korrekt üzemelés. Tehát számunkra semmilyen plusz kihívást nem jelentett a minősítési rendszer bevezetése. Amellett, hogy ezt nagyon jónak tartom, érdemes elmondani, hogy a vendégek erről mit sem tudnak, ezért nem is fontos számukra a minősítés megléte. Többségük nincs tisztában vele, hogy mi a szálloda és a panzió közötti különbség, vagy hogy mi szükséges egy magánszálláshely üzemeltetéséhez. Ezért is tartom aggályosnak az olyan nagy mértékben elharapódzott „lakáskiadásokat”.

K.T.