Vállalati e-autó program

A vállalkozások idén februártól jövő tavaszig kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez.

Mostanáig több mint 3200 cég igényelt forrást mintegy 3900 jármű megvásárlásához, több mint ezer pályázat esetében már a támogatói döntések is megszülettek.

A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU fejezetéből finanszírozott program az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti egy jármű beszerzését. A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Egy cégre így összesen akár 64 millió forint juthat.

A támogatási kérelmek 2025. március végéig nyújthatók be a www.palyazat.gov.hu oldalon elérhető kitöltő felület használatával. Az eddigi adatok szerint a messze legnépszerűbb járműkategóriából, a személyautókéból közel háromezer megvásárlását tervezik a pályázók. De a kisteherautók iránt is komoly érdeklődés mutatkozik, igényelt darabszámuk felülmúlta a kilencszázat.

A jövő a zöld energiáé, a klímavállalások teljesítésében pedig meghatározó eszköz az elektromos autózás népszerűsítése. A tisztán elektromos hajtású gépkocsik a leginkább környezetkímélők, számuk az évtized elejéhez képest már több, mint a hétszeresére nőtt.

A zöld járművek további terjedését a vidéki elektromos töltőhálózat bővítése is segíti, országszerte több, mint száz helyszínen létesülhet új, nyilvános e-töltőállomás egy augusztusban megnyíló támogatási lehetőség jóvoltából.

Forrás