Új páhollyal bővült a pécsi Színház tér: megnyitott a Páholy by Blöff Bisztró. A név bizonyára sokak számára már jól ismert, a Miseta Zoltán séf által irányított Jókai téri egység a minőségi vendéglátással vívta ki a vendégek elismerését. Az új étterem megnyitásával a korábbi sem zár be, úgyhogy ahogy Miseta Zoltán mondja, nem egyszerű költözésről van szó.

– A Páholy ötlete tavaly nyáron fogalmazódott meg, amikor a helyiség előző bérlője úgy döntött, hogy nem üzemelteti tovább az egységet. Ekkor gondoltunk arra, hogy a Blöffel átköltözzünk. A Jókai téren található helyet évek óta kinőttük, a vendégkörünk nagyobb létszáma miatt már jó ideje kerestem egy nagyobb üzlethelyiséget. Mindenképpen a belvárosban szerettünk volna maradni, mert azt is látni kell, hogy Pécsett vendéglátás szempontjából a belváros a legjobb helyszín. Úgyhogy amikor adódott ez a lehetőség, megnéztük, számoltunk és belevágtunk.
– Egyértelmű volt, hogy az elnevezés utaljon a színház közelségére? Egyáltalán miként kapcsolódik a Páholy a szomszédos teátrumhoz?
– A hivatalos nevünk Páholy by Blöff Bisztró. Valamilyen formában mindenképpen tovább akartam vinni a Blöff nevet, hiszen ezt jól ismerik a pécsiek, egy már egy bejáratott brand, ami az általunk nyújtott minőséget képviseli. Amikor az étterem elnevezésén gondolkodtunk, többféle lehetőség is szóba került, de a belsőépítészekkel és a színházi dolgozókkal való beszélgetés során magától adódott a Páholy. Ez egyrészt a színház közelségét szimbolizálja, másrészt pedig utal a belső enteriőrünkre, amelyben a dizájnfüggönyökkel kialakított részeken több helyütt visszaköszön a páholyok hangulata. Emellett az a filozófia is benne van a névben, amely a Blöfföt pozícionálja, azt az értéket, nívót képviseli, amit a vendégeinknek nyújtunk.
– A korábbi Blöff teljes egészében átköltözik a Jókai térről?
– Azt a fajta gasztronómiai minőséget szeretném átköltöztetni, ami ott fémjelzett bennünket, mert ez egy sokkal jobb környezet ehhez. A Blöff eddigi étlapját áthozzuk, nagyon szeretik a tengeri herkentyűket, a halakat a vendégeink, ez jelenti az étlapunk gerincét, valamint a modern, újragondolt ételek, amelyek szintén megtalálhatók lesznek a Páholyban. Viszont mellette egyelőre megmarad a régi Blöff is, ami egyszerűbb, de ugyanúgy minőségi ételekkel gasztropubként üzemel a továbbiakban. Szándékunk szerint kicsit fiatalosabb hellyé válik majd.
– Mi lesz a Páholy koncepciója, az új helyszín miként alakítja a korábbi kínálatot?
– Ez a helyszín alkalmas arra, hogy ne csak azokat szolgáljuk ki, akik ebédelni vagy vacsorázni jönnének, hanem azokat is, akik csak egy pohár borra vagy pezsgőre, esetleg kávézni szeretnének betérni hozzánk. Nagyon jó minőségű borokkal és pezsgőkkel készülünk az itallapon, illetve ezekhez az italokhoz passzoló antipasztikkal, kínálókkal, kóstolókkal, amelyeket helyi termelőktől szerzünk be. Ezek kiváló kísérőként szolgálhatnak egy-egy beszélgetéshez. Az ételek tekintetében is lesznek újdonságok, legfőképp konyhatechnológiában lépünk előre egy nagyot, de visszanyúlunk a közkedvelt magyaros ételekhez. Tesszük ezt egyrészt azért, mert a jellemzően étterembe járó középkorúak és idősebbek a hagyományos klasszikus magyaros ételeken nevelkedtek, és azokat az ízeket keresik. A közkedvelt ételeket, mint a harcsapaprikást, a gulyáslevest, a cigánypecsenyét stb. szeretnénk modern köntösben elkészíteni.
– A lokalitás mennyiben határozza meg a vendégek összetételét?
– Ez az étterem egy impozáns helyen van, emiatt is egyeztettünk többször a városvezetéssel a koncepciónkról. A Páholy by Blöffel egy értéket szeretnénk teremteni Pécsett, hiszen látjuk, hogy a jó minőségű éttermek az ennek megfelelő vendégkört húzzák be a belvárosba. Azt gondolom, ez a többi vendéglátóhely számára is előnyös lesz, és nem kell félni attól, hogy egymás konkurenciái leszünk.
– A korábbinál nagyobb alapterület milyen új lehetőségeket rejt magában, esetleg a színházzal terveznek-e közös eseményeket, aktivitásokat?
– Igen, a közös megmozdulások már a hely kialakításának kezdetén felvetődtek bennünk, és ez beleillik a koncepciónkba is. A színházvezetéssel is már tárgyaltunk az elképzeléseinkről, ők is örülnek a kapcsolódásnak. Nem titkolt célunk, hogy vacsora- és találkozási helyszínként szolgáljunk a színházba járó közönség számára. De a színházi munkatársak étkeztetésének igénye is felmerült már, mint ahogy az is, hogy kényelmes, diszkrét helyszínként szeretnénk rendelkezésre állni bármilyen megbeszéléseikhez, találkozóikhoz. Az ingatlan kétszintes, első körben az éttermet és a teraszt alakítottuk ki, ezt nyitottuk ki a nyári szezonra, de őszre a felső szintet is berendezzük, ami céges összejövetelekre, családi eseményekre, rendezvényekre is igénybe vehető majd.
K.T.