Sikeres nemzetközi rendezvényt bonyolított le az Alkalmazott Földtudományi Klaszter

Az Alkalmazott Földtudományi Klaszter 2018. május 15-16-án tartotta a “GEO-ENERGY EUROPE” (GEE) című nemzetközi projekt partnertalálkozóját. A klaszter francia, belga, spanyol, német, ír és török partnereket látott vendégül a kamara székházában, illetve Kővágószőlősön, a Geochem Kft., a Kőmérő Kft. és a Mecsekérc Zrt. laboratóriumaiban.

Az Európai Unió által támogatott GEE projekt célja egy olyan metaklaszter létrehozása, amely platformon összegződik a résztvevők tudása, közös kutatás-fejlesztési, innovációs és gazdasági tevékenység generálható, és a gazdasági életben betöltött szerepe folytán megerősödik a konzorciumi tagok tagvállalatainak nemzetközi piacképessége.

Dr. Fedor Ferenc, a klaszter elnöke így nyilatkozott:

“Geotermikus projektekről van szó, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokról. A mi klaszterünk erőssége a kutatás-fejlesztési tevékenység, de ebben a klaszter együttműködésben fúrással foglalkozó cégek, nemzetközi tapasztalattal rendelkező ír és francia cégek egyaránt megtalálhatók – sőt, még a törökországi piac is.

A geotermikus energia hasznosításában olyan piaci rés van, ahol gazdasági sikereket érhetünk el, együtt. Nem Európára koncentrálunk, hanem a harmadik piacokra – például Mexikó, Dél-Amerika, Afrika, ahol az energiaszükséglet kielégítése elég komoly kihívást jelent. Ezeken a területeken a magyar klaszter tagjai kutatási tevékenységgel, valamint a megfelelő technológiai háttér kiépítésével is foglalkoznak.

A nemzetközi klaszter ötlete francia cégektől származik. Az Alkalmazott Földtudományi Klaszter a kamara Enterprise Europe Network irodájának közreműködésével kapott meghívást a projektbe. A rendezvény megszervezéséhez a kamara erőforrásait is igénybe vettük, munkatársaik költséghatékony és jó munkát végeztek.”

Magyarország gazdag geotermikus energiákban. Egyebek mellett azért is fontos a klaszter ez irányú tevékenysége, mert a külföldi jó gyakorlatok átvételétől ezen energiák magasabb fokú hasznosítását is remélhetjük, emellett a hazai tudás exportjára is sor kerülhet.

A GEE projektről a Cluster Collaboration Platform-on

Az Alkalmazott Földtudományi Klaszter honlapja