Saját fejlődésük érdekében vállalták a megmérettetést

Mesterek ünnepének adott helyet a kamara székházának Zsolnay terme. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által négy szakmában – bútorasztalos, cukrász, kozmetikus, pincér – sikeres mestervizsgát tett szakemberek vehették át ünnepélyes keretek között mesterleveleiket.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Síkfői Tamás, köszöntőjében egyebek mellett arról szólt, a gazdasági életben egyre nagyobb a szerepe a magas szintű szakmai tudásnak. Ennek megszerzésében kiemelt szerepük van a mestereknek, akik a folyamatosan csökkenő gyereklétszám mellett, a szakemberhiány elkerülése érdekében is szerepet vállalnak a tanulók képzésével.

E gondolatokat továbbfűzve Decsi István alpolgármester többek között elmondta, felgyorsult világunkban a legnagyobb érték a tudás, éppen ezért fontos, hogy mindenki a saját területén folyamatosan fejlődjön, ezzel is megőrizve a versenyképességét a piacon. Kitért arra is, a mesterek nem csak a saját fejlődésük érdekében gyarapítják tudásukat, hanem a szakma csúcsát jelentő mesterlevél megszerzésével egyben arra is vállalkoznak, hogy azt továbbadva nevelik ki a jövő szakembereit.

– A mester cím egyszerre teher és öröm – emelte ki Várszegi Gyula, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara humánerőforrás-fejlesztési alelnöke, aki több mint két évtizeddel ezelőtt adta át az első mesterlevelet. – Az, aki nem vett még részt ilyen fajta megmérettetésen, nem is tudja elképzelni, hogy mennyi lemondással jár a mesterlevél megszerzése. Mindennek ismeretében, mindezt vállalva, egyre többen vágnak bele, hogy mester címet szerezzenek, s ennek birtokában vegyenek részt a tanulók képzésében. Mind többen érzik úgy, ez a lépés szakmai fejlődésükben fontos, minőségi ugrást jelent, amit jól mutat az a szakmai alázat is, amellyel a felkészítés során találkozhattunk, hiszen a résztvevők mindent megtettek azért, hogy sikerrel vegyék az akadályokat.
Annak a véleményének is hangot adott, fontos, hogy a mesterek összetartsanak, mert csak így vívhatják ki az általuk művelt szakma megbecsülését, s érhetnek el változásokat, nem csak a gazdasági életben, de a tanulóképzés területén is, ahol a saját példájukkal, az általuk elért eredményekkel tudják felkelteni a fiatalok érdeklődését a kétkezi munka iránt, megszerettetni az egyes szakmákat, ezáltal új értéket létrehozva.

– Annak érdekében vállalkoztam a mestervizsga letételére, hogy minél magasabb színvonalon tudjam művelni a szakmámat – emeli ki Méhn Tünde kozmetikus mester, aki nemcsak a gyakorlatban foglalkozik smink-tetoválással, de a kezdetektől fogva oktatja is. – Oktatási központjainkban szervezett képzéseken a magyarok mellett sok külföldi is részt vesz. A tanítás különleges élményt ad művelőjének, annak érdekében, hogy még több tudással vértezzem fel a tanulóimat, a felnőttképzéseinkben részt vevőket, fontosnak tartottam, hogy mélyebben megismerjem a szakmai összefüggéseket, például azt, hogy milyen élettani folyamatok játszódnak le a bőrben, az egyes bőrtípusok miként reagálnak a tetováló tűre, a festékekre. A mestervizsgára való felkészítés során megszerzett plusz tudás ehhez nyújtott segítséget, s egyben kinyíltak előttem újabb kapuk, amelyek segítenek abban, hogy még innovatívabbá váljak.
Szólt arról is, a tanfolyam során egymástól is sokat tanultak. A felkészítés ideje alatt barátságok is kialakultak, a mai napig tartják egymással és felkészítőikkel is a kapcsolatot. Továbbá, mint mondja, a családjaiknak is sokat köszönhetnek, akiknek nem kis szerepük volt abban, hogy sikerrel vették az akadályokat.

– Igazán jó kis csapat jött össze. A lányok rendszeresen összeültek, együtt gyakoroltak, igyekeztek minden új ismeretet elsajátítani. A kozmetikus szakma rohamlépésben fejlődik, egyre több területen – mint például a bőrproblémák esetében – kapcsolódik a gyógyításhoz. A nanotechnológiával új hatóanyagok, kezelési technikák jelentek meg. A szakembereknek éppen ezért folyamatosan képezniük kell magukat, naprakész ismeretekkel kell rendelkezniük a legújabb eljárásokról, kezelési módokról, valamint a kozmetikai cégek által kifejlesztett legújabb termékekről, azok hatásairól. Erre a mesterképzés jó lehetőséget biztosított a résztvevőknek – zárja beszélgetésünket Bánné Radnai Anna kozmetikus mester, a Kozmetikus Mestervizsga-bizottság elnöke.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló felkészítő tanfolyamok eredményeként Baranyában a 2018. évben összesen 40 fő tett sikeres mestervizsgát.

A mesteravatón készült fotók elérhetőek a lenti linkre kattintva.

Mesteravató képekben – 2018. november 9.