Az „Y” generáció hódit már a cégtulajdonosok között is

Az “Y” generációból már több mint 170 ezer fiatal cégtulajdonos van hazánkban, és szerepvállalásuk évről évre növekszik.

A teljes hazai cégbázis tulajdonosi körét vizsgálva jelenleg az 1960 és 1979 között született „X” generáció a domináns, de arányaiban már visszaszorulóban vannak.

Szintén ez a helyzet az 1940-1959 között született „Baby Boom” generációval is, ezen cégtulajdonosok tagjai még valamivel többen vannak, mint az „Y” generáció képviselői, de a trendek alapján 2019 végére ez változni fog.

A fiatalok előretörése még erősebben kirajzolódik a cégjegyzésre jogosultak vizsgálatánál. Az „Y” generáció tagjai ebben a szerepkörben már akár 2018 végére megelőzhetik a Baby Boom tagjait. Ugyanakkor az „X” generáció a menedzserek között domináns igazán, és magas számuk egyelőre stabilnak is látszik. Jelenleg az „X” generáció alkotja mind munkavállalói, mind vállalkozói oldalról a gazdaság gerincét.

A nagyobb cégek tekintetében azonban még várat magára az „Y”-os generációváltás, ott még csak az elmúlt években zajlott le egyáltalán az „X” generáció és a „Baby Boom” generáció közötti csere.

Az „Y” generáció térhódítását legjobban a frissen létrejövő vállalkozások mutatják. Jelenleg még egy hajszállal több az új „X” generációs vállalkozó, mint az „Y”, de a trendek alapján ez várhatóan 2018-2019 környékén megcserélődik. Természetesen kell néhány év, hogy az újonnan induló vállalkozások komolyabb piaci tényezővé váljanak, de egyértelműnek látszik, hogy az „Y” generáció évei következnek a cégvilágban is.

Forrás, valamint a teljes cikk elérhető: www.opten.hu