Decsi István, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere:

– A pécsi önkormányzat minden olyan kezdeményezésre nyitott, amely a helyi vállalkozások megerősítését szolgálja. Úgy gondoljuk, a műszaki vállalkozások a pécsi gazdaság szempontjából meghatározó jelentőséggel bírnak, így az arculatépítés fontos és megkerülhetetlen program. Ebben a maga eszközeivel Pécs is partner lesz, hiszen a műszaki vállalkozások láthatóbbá válásával mind a képzett munkaerő, mind a potenciális új befektetők érdeklődése fokozható. Éppen ezért minden olyan programban partner Pécs, amely a fiatalok számára megismerteti az itt működő vállalkozásokat, a szakképzési lehetőségeket. Mindez garantálhatja, hogy a fiatalok helyben maradjanak.
– Eddig a pécsi önkormányzatnál milyen együttműködések, összefogások valósultak meg a cégekkel, egyetemmel, más szereplőkkel annak érdekében, hogy a város, a térség vonzó legyen az itt végző munkavállalók számára? Esetleg a képzett munkaerő visszacsábítására van-e valamilyen koncepciója, programja a városnak?
– Pécs a kamarával és az egyetemmel, emellett a középfokú képesítést nyújtó intézményekkel évek óta folytat rendszeres párbeszédet annak érdekében, hogy a város vonzó legyen az ágazatban. Ennek köszönhető többek között, hogy a városban meglévő foglalkoztatók megerősödhettek, a bővítésben érdekeltek, s jól érzik magukat Pécsett.
Bízunk és bízhatunk abban, hogy a városba az elmúlt évekbe betelepülő vállalkozásokat újak is követik, ennek érdekében a város többek között adókedvezményeket nyújt termelő tevékenységet végző cégeknek, zöldmezős beruházásoknak. Mindezek mellett nagy hangsúlyt helyez az önkormányzat olyan tárgyalásokra, amelyek segítségével pécsi vállalkozások nagyvállalatok beszállítóiként jelenhetnek meg. Így alulról építkezve is fejlődésnek indulhatnak a kisebb vállalkozások is, amelyek a piac megkerülhetetlen szereplőivé válhatnak a későbbiekben. #ajelenajövőd
/megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság júliusi számában/