Kresz Erika – Kresz és Fiedler Kft.

Bár Kresz Erika, a fröccsöntéssel, szerszámkészítéssel és termék-összeszereléssel foglalkozó pécsváradi Kresz & Fiedler Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt mondja, hogy „mi nem innovációval foglalkozunk”, a beszélgetés végére maga is azzal szembesül, hogy folyamatos fejlődésük maga az innovatív tevékenység. A 28 éve működő vállalkozás növekedése, piaci elismertsége az infrastrukturális, a technológiai és a szervezeti innovációnak köszönhető. Ezt megrendelőik értékelték, értékelik, és ma már el is várják tőlük. Ennek köszönhető, hogy a vállalkozást bevonják az új termékeik fejlesztésébe.

– Ezek a fejlesztések újabb és újabb szakmai kihívást jelentenek számunkra, és ez fontos része az egyéni fejlődésnek, a szakmai megújulásnak – fogalmaz Kresz Erika. – Az újdonságok felkutatásának – legyen az új technológia, egy új alapanyag vagy egy új szervezeti struktúra – jelentős szerepe van abban, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő körülmények között termelünk. A munkatársaim megszokták a kihívásokat és ma már igénylik is, fontos része lett a mindennapjaiknak.

– Miért fontos az önök számára az innovációs tevékenység?
– Egy gyártó cég eredményes működéséhez elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, a megújulás, az új technológiák, technikák megjelenésének figyelemmel kísérése és minél gyorsabb alkalmazása. A szlogenünk is ez: „mindig egy lépéssel a versenytársak előtt”. Az innovációs tevékenység során három dolog jelenik meg egyszerre: az idő, a költségvetés és a minőség. Mi egy dologból nem engedünk soha: a minőségből.

– Van-e innovációs terve, stratégiája a vállalkozásnak?
– Ez számunkra természetes. 5 éves tervünk van, amit személyes fejlesztési tervekre bontunk. Most az új üzemi bővítést követően a belső folyamatfejlesztések, optimalizálások vannak soron a szervezeti fejlesztéssel együtt. Ezután az automatizálások további bővítését, és az „ipar4.0” szerinti fejlesztéseket tűztük ki célul. Mindenre ki kell, hogy terjedjen a figyelmünk a technológiától az anyagokon keresztül azok felhasználási területeiig – a gazdaságitól az ökológiai és társadalmi fenntarthatóságig. A projektötletek esetében megvalósíthatósági elemzéseket végzünk, mert tudnunk kell, hogy belevághatunk-e például egy lebomló műanyagokkal foglalkozó projektbe.

– Miért vállalkoztak az IMP3rove felmérésre, és milyen új információkat tudtak meg belőle?
– A műanyagiparban is sok a versenytárs, belföldön és külföldön egyaránt. Fontos tudnunk, hogy hol helyezkedünk el ezen a területen, miben vagyunk jók, miben gyengébbek, hol kell fejlődnünk. Mint ahogy az előbbiekben már említettem, a Kresz & Fiedlernél minden munkatársnak fontos a siker és a kihívás – ez az eredményességünk kulcsa. A felmérés eredménye jobb lett, mint gondoltuk, megtudtuk, hogy jó irányba haladunk! Erre persze külső jelek is utaltak már, hazai versenytársainktól is érkezett már elismerő visszajelzés, amivel visszaigazolták, hogy a mi stratégiánk a célravezető. Büszke vagyok a munkatársaimra!

– A felmérés eredménye alapján terveznek változtatásokat?
– Elhamarkodott lépéseket nem szeretnék tenni, szükség van időre a kiértékeléshez. A felmérés eredményét a következő héten fogom megismertetni a munkatársaimmal, ezek után kerül sor a kiértékelésre és annak eldöntésére, hogy min és hogyan fogunk fejleszteni, bevonunk-e a munkába külsős segítséget.
#ajelenajövőd
(megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság júniusi számában)