Bányász napok Komlón

2018. december 3-i héten került megrendezésre Komlón a „Borbála-napok”, az esemény keretein belül pedig a vidéki kulturális örökség revitalizációját megcélzó, CE1013 azonosítószámú, REFREsh nevű nemzetközi projekt is bemutatásra került.

Ezen rendezvényre 2018. december 4-én, kedden került sor Komló Város Önkormányzatának tanácstermében melyen nagy számban vettek részt az érdeklődők. A több, mint 60 fős hallgatóság Polics József Komló Város polgármesterének köszöntője és rövid bevezetője után Benovics Gábor projektmenedzsert hallgatta meg, aki ismertette a projektet, annak célkitűzéseit, és eddig elért eredményeit, és legfőképpen a nemzetközi benchmarking eszközöket.

A 10 partnerrel futó nemzetközi projektben Komló Város Önkormányzatán kívül Magyarországról a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) is részt vesz. A két partner külső szakmai szakértők segítségével végzi feladatát. Míg Komló Város Önkormányzata az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt.-t kérte fel, addig a PBKIK az Eco-Cortex Kft.-t bízta meg a szakmai feladatok elvégzésével.

A 2020. júniusáig tartó projekt keretein belül a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény felújítására is sor kerül, valamint további munkaanyagok készülnek a vidék és a régió revitalizációjára vonatkozóan.

A projektmenedzseri bevezetést követően Agócs Dóra (Eco Cortex Kft.) részletesen bemutatta a régióra elkészített megvalósíthatósági tanulmányt, majd Tamás Miklós (MSB Zrt.) ismertette röviden az újrahasznosíthatósági koncepciót.

Az előadások után a résztvevők kérdéseket tehettek fel, valamint megvitatták az elhangzottakat, melyet követően rövid állófogadásra voltak hivatalosak.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.