A kultúra és a kreatív ipar találkozása

Cult-CreaTE Interreg EuropeElindult a kamara új projektje, amely elősegíti olyan kreatív ipari és turisztikai kezdeményezések kidolgozását, amelyek befolyásolják a helyi kkv-k versenyképességét és erősítik a fenntartható kreatív turizmust.

 

2018 tavaszán nyert támogatást a Cult-CreaTE elnevezésű (Cultural and Creative Industries Contribution to Cultural and Creative Tourism in Europe), a lett Vidzeme Turisztikai Egyesület vezető partnerségével benyújtott 54 hónapos Interreg Europe projekt.

Számos uniós kezdeményezésben nagy figyelmet fordítottak a kulturális és kreatív iparágakra (KKI), mivel nagy a hozzáadott értékük a kulturális és kreatív turizmushoz. A kulturális turizmusnak szüksége van a KKI-kre, hogy részben újjáélesszék magukat és vonzzák az új, fiatalabb generációkat is. A KKI-k ugyanakkor elengedhetetlen innovációs forrást jelentenek a fenntartható idegenforgalom más típusai, jellemzően a „kreatív turizmus” számára.

Másik oldalról megvizsgálva a turizmus a regionális vagyon egyik fő eleme. Az ágazat kis- és középvállalkozásainak jobb pozícionálásra van szükségük, valamint támogatásra. A cél olyan kreatív ipari és turisztikai kezdeményezések kidolgozása, amelyek befolyásolják a kkv-k versenyképességét. A nemzetközi területeken egyre nagyobb figyelmet kap a kulturális és kreatív turizmus, ezért a projekt célja, hogy új utakat, új lehetőségeket találjon a regionális kreatív és kulturális turizmus támogatására a regionális gazdaságfejlesztés érdekében.

A kilenc szervezettel megvalósuló projekt partneri összetétele és területi lefedettsége igen szerteágazó, például együtt dolgozunk a Cork városi tanáccsal Írországból, a Nicosia-i Turisztikai Bizottsággal Ciprusról, az olasz Veneto régióval vagy a lengyel Kujawsko-Pomorskie régióval.