Már 500 ezer egyéni vállalkozó működik Magyarországon

2018-ban is tömegesen alakultak egyéni vállalkozások Magyarországon, a számuk összességében a fél milliót közelíti.

 

2018-ban 75.558 egyéni vállalkozás jött létre, emellett „csak” 35.828 szűnt meg, így az egyéni vállalkozások száma jelenleg 496 600.

A tendencia egyértelmű, néhány héten belül fél millió fölé emelkedik a magyarországi egyéni vállalkozások száma.

Rövid távon kétségtelenül segíthet a gazdaságnak a sok új vállalkozás, hosszú távon azonban a sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat rendszer szinten.

Jelenleg a legnagyobb probléma az egyéni vállalkozókkal, hogy az alacsony adminisztrációs szint egyben alacsonyabb transzparenciát is jelent, az alacsony transzparencia pedig kockázatokat vihet a partner vállalkozások életébe.

Ugyan látszik némi fejlődés az egyéni vállalkozások beszámolóinak megismerhetőségében is, de a KATA-s adózási formát választó tömegről még mindig keveset lehet tudni.
Az egyéni vállalkozások döntő többsége mikrovállalkozásnak számít, de azért általánosítani itt sem lehet.

Igaz alacsony számosságban, de még 1 milliárd Ft feletti éves árbevételt produkáló egyéni vállalkozások is működnek Magyarországon.

Ágazatonként jelentős különbségeket mutat a gazdasági forma népszerűsége.

A cégek számához viszonyítva a legtöbb egyéni vállalkozó az oktatásban, pénzügyi területen, mezőgazdaságban és művészeti területen működik.

A számokat abszolút értékben nézve viszont az látszik, hogy építőiparral, kereskedelemmel és szakmai tudományos tevékenységgel foglalkozó egyéni vállalkozások alkotják a tömeget.

 

Forrás, részletes kimutatás: www.opten.hu