A telephely különös esete az iparűzési adózásban

Egyéni vállalkozó a székhelyén kívül más településeken egy üzletlánc parkolóit takarítja. Van, ahol bejelentett alkalmazott dolgozik, van, ahol alvállalkozót von be a munkába. Be kell jelenteni a parkolókat telephelynek a helyi iparűzési adózás (hipa) szabályai szerint? Keletkeztet ez a munka önkormányzatonként hipafizetési kötelezettséget?

 

Az iparűzési adót szabályozó 1990. évi C. törvény 52. paragrafusának 31. pontja értelmében telephely az adóalany olyan állandó üzleti létesítménye (ingatlana) – függetlenül a használat jogcímétől –, ahol részben vagy egészben iparűzési tevékenységet folytat, azzal, hogy a telephely magában foglalja a gyárat, üzemet, műhelyt, raktárt, irodát is. De szintén telephelynek minősül a termőföld és a különböző erőmű-berendezések is.

A telephely tartósan a vállalkozás rendelkezésére bocsátott ingatlan jellegű helyiség, ahol az adóalany vállalkozási-gazdasági tevékenységet folytat. A helyiség lehet a vállalkozó tulajdona vagy bérelt vagy bármely más módon használt helyiség is.

Ha az adott helyiséget tartósan a vállalkozó rendelkezésére bocsátották, hogy ott vállalkozási tevékenységet folytasson, akkor létrejön a telephely az iparűzési adó szempontjából.

A kérdésben szereplő parkolók is ingatlannak minősülnek, ahol ha tartósan megvalósul az iparűzési tevékenység, akkor telephelynek minősülnek. Az iparűzési tevékenység akkor tartós, ha huzamosabb ideig van jelen egy vállalkozás egy adott helyen. Szintén állandónak tekinthető a jelenlét, ha egy hosszabb időszakban rendszeresen visszatérően van jelen egy vállalkozás egy adott helyen.

A fentiek alapján, ha a vállalkozás tevékenysége alapvetően takarításra irányul és tartósan illetve huzamosabb ideig rendszeresen visszatérően van jelen abban a helyiségben, vagy azon a helyen, amelyet takarít, akkor az adott helyiség vagy hely állandó telephelynek minősül az iparűzési adózásban.

 

Forrás: adozona.hu