Egy éves az Építőipari Technológiai Klaszter

2019. márciusában ünnepli megalakulásának első évét az Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK).

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) menedzselésével 2018. március 21-én alakult meg az ÉTK, 15 generálkivitelező cég összefogásával.

Az elmúlt egy év során a klaszter saját arculatot alakított ki, valamint több intézménnyel, iskolával és céggel vette fel a kapcsolatot a közös együttműködés céljából.

A klaszter egyik elsődleges céljaként tűzte ki a szakképzés fejlesztését, az építőiparban egyre növekvő tendenciát mutató munkaerőhiány csökkentését a munkaerő utánpótlás támogatásával.

Ennek eléréséhez a tagok több iskolai rendezvényen, állásbörzén is részt vettek, valamint iskolákat kerestek fel, és ajánlották fel a klaszter segítségét a pályaorientáció terén.

Az első év során megrendezésre került, és nagy sikert aratott az általános iskolások számára meghirdetett Épít-Ésszel szakmaismereti verseny is.  A döntőben több klasztertag is részt vett, ahol az általuk kitalált és levezényelt feladatokat kellett a diákoknak elvégezni. Emellett további klasztertagok támogatták a versenyt és a döntőbe jutottak jutalmazását ajándékokkal, értékes tárgynyereményekkel. A verseny sikerére való tekintettel az jövőre is megrendezésre kerül.

Két kisfilm készítésében is közreműködött a klaszter, mely két hiányszakmát, a kőműves, valamint az ács szakmát mutatja be a pályaválasztás előtt állóknak, biztatva őket ezen szakmák választására. A harmadik, festő szakmát bemutató kisfilm készítése folyamatban van.

A klaszter a 2019. évben is tovább folytatja a munkát, célja a pályaorientáció mellett egy első közös, klaszter szintű beruházás megvalósítása.