Paksi Atomerőműben a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter

Az 55. Benchmarking ülését 2019. márciusában Pakson rendezte a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK), ahol a klasztertagok a Gépszer Kft. vendégeként ezúttal látogatást tehettek a MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben.

A Benchmarking a Gépszer Kft. telephelyén kezdődött, ahol meghallgathattak egy rövid cégbemutatót a résztvevők. A Gépszer Kft. fő tevékenységi körébe a gép, és csőszerelés, hegesztés, valamint a nagynyomású víztechnikával való tisztítás tartozik. A partnereik az élelmiszeripari gyártástól kezdve a műanyag feldolgozásig sokrétű tevékenységgel foglalkoznak.

A résztvevők a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontban folytatták a programot, ahol bemutatták az erőművel kapcsolatos fontos információkat, a felépítését, működését, környezeti hatásait. Ezt követően a csapat 2 részre oszlott, az egyik fele a gyár üzemi területén tett látogatást. A látogatók a csoportkísérő vezetésével egy előre meghatározott útvonalat jártak be; a látogatófolyosókról betekinthettek a blokkvezénylőbe, illetve a reaktorcsarnokba, valamint az egyéni védőfelszerelések (védősisak, füldugó) felvétele után rövid sétát tettek a turbinacsarnok egyik turbinagenerátora körül. A csoport másik fele az Atomerőmű szomszédságában található Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyére ment, ahol tájékoztatást kaptak arról, hogy hol és milyen formában kezelik és tárolják a Magyarországon keletkezett radioaktív hulladékokat. A közel egy órás túrák után a jelenlévők közösen megtekintették az Atomerőmű Karbantartó Gyakorló Központját, ahol testközelből, kézzelfoghatóan bemutatták, hogy mi történik a gyárban, élesben.

 

Az ülés végül a Gépszer Kft. telephelyén zárult, ahol tagok az aktuális Klaszter ügyekről cseréltek eszmét.