2019 első negyedévében is tovább száguldott az építőipar

Még magasabb fokozatba kapcsolt az építőipar, a cégalapítások egy negyedév alatt 15 százalékkal növekedtek, a termelési volumen pedig már havi 5-10 százalékos növekedést produkál.

Az év első 3 hónapjában 1523 új cég jött létre az ágazatban, ami több mint 5 éves rekord, ám ami igazán különleges a cégalapítások tekintetében az a tény, hogy az előző negyedévhez képest is több mint 15 százalékos volt a növekedés.

A KSH adatai szerint a termelési volumen is tovább növekedett, a februári érték 48 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, a havi 5-10 százalékos növekedés kezd általánossá válni. A termelési adatok tekintetében annyi negatívum viszont megjelent, hogy az egyéb építmények tekintetében már tetőzni látszik a növekedés. A szerződésállomány tekintetében pedig már visszaesés is mutatkozik az egyéb építmények esetében. Február hónapban az épületek építése viszont 50 százalék feletti növekedést mutat még a szerződésállomány viszonylatában. A cégalapítások száma és a termelési volumen egyaránt pozitív vállalkozási kedvet és növekvő keresletet jelez, ugyanakkor a negatívumok mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Hosszú évek után már beállni látszottak az ágazati cégtörlések, de a 2019 első negyedéves cégtörlési érték 17 százalékos növekedést mutat az előző negyedévhez képest. A cégalapítási és cégtörlési szám tehát együtt emelkedik, komoly fluktuációt és bizonytalanságot indukálva a szektorban.

Ezt a folyamatot jelzi az is, hogy az alkalmazotti létszám közel sem tud a termeléssel azonos mértékben növekedni. Az ágazat továbbra is súlyos munkaerőhiánnyal küzd. A növekedő termelési számokat jelentős részben a hatékonyság növekedésben kell keresni, de a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő még rengeteget jelenthetne a szektornak. A hosszú távú egyensúly azonban még számtalan tényezőtől függ. A 2020 utáni csökkenő EU támogatások, a lakás ÁFA hosszú távú megoldása, az építőipari cégek likviditási helyzete mind-mind olyan kérdés, ami a hosszú távú fenntartható növekedést befolyásolhatja.

Az Opten – Cégfluktuációs Index első negyedévre vonatkozó értéke átlagosan 20 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Veszprém, Vas és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) céljai többek között az ágazati munkaerőhiány csökkentése.

A klaszter tagjai a pályaorientációs rendezvényekben látja a hosszútávú megoldást erre a hiányra, így nyílt napokon, iskolai rendezvényeken, versenyeken népszerűsítik az építőipart.

Forrás: www.opten.hu