Munkavállalóim képzésére támogatást nyertem, a képzésről kép- és hangfelvételt kell készítenem. – Valóban jogszerű ez?

A GINOP 6. prioritású pályázatok nyertesei és a képzések egyes oktatói, trénerei gyakran tartják aggályosnak a felhívásban szereplő követelményt, miszerint a képzés teljes időtartama alatt kép- és hangfelvételt kell készíteni. E kérdésben állásfoglalás született, amelyet most közzé teszünk.

 

A GINOP-6.1.5 és GINOP-6.1.6 „Munkahelyi képzések támogatása” pályázati felhívások így fogalmaznak: „(…) a képzésekről képzési irányonként és csoportonként egyidejű, a képzés teljes időtartama alatt képzési alkalmanként mozgóképet hangrögzítéssel, vagy óránként fényképfelvételt és hanganyagot szükséges rögzíteni.”

A kedvezményezettek (pályázaton nyertesek) részéről beérkező számos kérdésre válaszolva, az Irányító Hatóság (Pénzügyminisztérium) állásfoglalást tett közzé, amelynek lényege – több szempontból vizsgálva – az alábbiakban olvasható:

Feltétlen szükségesség, jogi kötelezettség teljesítése
A Támogató a Kedvezményezett támogatási jogviszonyból eredő kötelezettségeinek ellenőrzése céljából, vagyis a szerződésszerű teljesítés céljából követeli meg a kép/hangfelvételt.
Támogatónak nem csak a nemzeti jogszabályok, de a hatályos uniós rendelkezések is kötelezettségként jelölik meg a támogatás felhasználásának ellenőrzését, valamint további szervek ellenőrzési feladatának elvégzéséhez is szükségesek a szóban forgó kép- és hangfelvételek.

Kifejezett hozzájárulás
Az adatkezelő a személyes adatnak minősülő kép- és hangfelvételeket kizárólag ellenőrzési célból kezeli, és kizárólag az ellenőrzéshez szükséges mértékben és ideig.
A kép- és hangfelvétel készítése minden esetben hozzájáruló nyilatkozat birtokában történik, így az adatkezelés jogszerű.

 

Összefoglalva
Tekintettel arra, hogy az adatkezelés a hozzájáruláson alapul, valamint az adatkezelés jogi kötelezettség teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges, az adatkezelés jogszerű.
Hangsúlyozandó, hogy a Támogató csak olyan adatot követel meg, amely az adatkezelés céljának eléréséhez feltétlenül szükséges és arra alkalmas.

 

A teljes állásfoglalás elérhető INNEN.

Az elnyert pályázatok megvalósításához segítséget nyújt a gyakran ismételt kérdések gyűjteménye (GY.I.K.) is, amely elérhető a GINOP-6.1.7 szakmai támogató projekt munkaerokepzes.hu című weboldalán, IDE kattintva.

 

További információ:

Fülöp Attila
20/287-7736