„A szakma szeretetét, a munka megbecsülését és a szakmai alázatot kell megtanítani a ma szakembereinek”

Országos és nemzetközi hírű elismert vendéglátóipari szakemberként évtizedek óta ápolja és őrzi a gasztronómiai értékeket, hagyományokat Zsiga István. Hosszú éveken át iskolában és külső gyakorlati képzőhelyeken is dolgozott gyakorlati szakoktatóként. A gyakorlati képzés mellett aktív volt a vizsgáztatásban, a mesterképzésben és a szakértésben is és eredményesen készítette fel saját diákjait a különböző szakmai versenyekre. Zsiga István munkásságát a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el.

– Miért volt fontos az ön számára, hogy az elmúlt évtizedekben részt vegyen a szakképzésben?

– Talán az, ami engem is motivált, amikor szakmát választottam és bekerültem a Nádor Szállodába. Ott ugyanis kiváló szakemberek adták át a tudásukat a fiatalabb korosztálynak. Ahogy tanultam és egyre nagyobb bizalmat kaptam, rájöttem, hogy milyen nagy érték, ha az ember azt csinálhatja, amit szeret, hogy megfelelő körülmények között, kiváló kollégákkal dolgozhat. Szerettem volna én is továbbadni a felhalmozott tudást, ez nagy megtiszteltetés, egyben motiváció is volt a számomra. Az, hogy fiatalokkal foglalkozhattam, folyamatosan arra sarkallt, hogy én magam is állandóan tanuljak.

– Mit élt meg sikerként a pályafutása alatt?

– Mindig kiváló munkahelyeken dolgozhattam és a bizalom, amit kaptam, illetve az, hogy a kollégáim mögöttem álltak és segítették a munkámat, nagyon sokat jelentett nekem. A szakma szeretete mellett azt a fajta gondolkodást, amit a Nádor Szállodában sajátítottam el, nagyon jól tudtam kamatoztatni a szakképző iskolában is. Később bekerültem a Magyar Gasztronómiai Szövetségbe, ahol különböző pozíciókat töltöttem be, végül örökös tiszteletbeli elnökként köszöntem el. Dolgoztam az országos mestervizsga bizottságban és a szakmai életmű bizottságban, a Schnitta-bizottság országos titkára lehettem – mindenütt olyan kiváló szakemberek vettek körbe, akiktől átvehettem azt a fajta tudást, amit aztán itt, a megyében kamatoztatni tudtam. Ezzel is segítettem a fiatal szakembereket. Számomra ez óriási motiváció volt.

–  Mit kell megtanítani a ma szakembereinek ahhoz, hogy kiválóan tudják művelni a szakmájukat?

– Elsősorban a szakma szeretetét, a munka megbecsülését és a szakmai alázatot. Az, hogy elvégzik az iskolát, önmagában nem elég, folyamatos tanulásra van szükség, tanfolyamokon, képzéseken kell részt venniük és versenyeken megméretni magukat. Fontos az igényesség és a színvonal, a jó munka természetes, de ennél lehet többet tenni. Látva a Pécsi Szakképzési Centrum, az iparkamara és a vállalkozók együttes, harmonikus munkáját, azt gondolom, hogy ezzel a lehetőséggel mindenképpen élni kell. Ismerve az országos szakképzés helyzetét, elmondhatom, hogy büszkék lehetünk a baranyai szakképzésre, a kamarában több mint 100 mestert tanítottunk az elmúlt években, és szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon jó helyeken folytak a gyakorlati képzések. Éppen ezért azt gondolom, hogy a most kapott Baranya Megyei Szakképzési Díj nem csak az én érdemem, hanem mindazoké a kiváló szakembereké, akikkel együtt dolgozhattam a szakképzésben.