Csavard el a fejét!

Mostoha sorsa volt, de sokaknál még az is van idehaz a csavarzáras boroknak. A nagyközönség jelentős része mai is azt hiszi, a csavarzár egyenlő a silány minőséggel. Holott a modern palackzárásban egyáltalán nem arról van szó. A borok jelentős része ugyanis jobban érzi magát csavarzáras palackban, mint parafával lezárva. És bizony lehet akár csúcsminőségű is ugyanakkor.

Amíg a világban egyre inkább terjed a csavarzár és a gyártók egyre jobb és hatékonyabb modelleket fejlesztenek, nálunk még mindig ellenérzéseket vált ki az átlagfogyasztóból. A parafa beidegződött, a minőség szimbólumává lett, holott gyakran éppen miatta van gond a borral.

A parafadugó használata a 17. század óta terjedt el, értelemszerűen a paratölgyből, annak kérgéből készül és ez a leggyakoribb eljárás a palackok lezárására évszázadok óta, főleg, ha érlelni is szeretnénk egy bort.

A pafara viszont hajlamos egy betegségre és vegyészeti vizsgálatok kiderítették, hogy a TCA a rossz minőségű parafából, pontosabban az abból készült dugóból kerül át a borba. És bizony tönkre teszi a bor élvezhetőségét, ekkor mondjuk a borra, hogy bizony dugós. A drágább parafa ritkán dugós, a nagy borok árában ezt is kifizetjük, de hát a borok jelentősebb része esik az olcsó kategóriába, ahol a palack zárására is olcsó, de biztonságos megoldás kell.

A csavarzárat ne keverjük össze a koronazárral, teljesen más minőségről beszélünk. Ez a folyamatosan terjedő zárás ideális a reduktív, friss, nem érlelésre szánt borokra (rozékra, könnyed fehérekre, gyöngyözőborokra), de még az egy-két éven belüli fogyasztásra szánt vöröseknél sem életidegen. A szomszédjaink élen járnak, az osztrákok vagy a szlovének szinte mindent csavarzáraznak, ami a könnyed bor kategóriájába esik, közte a legválogatottabb borokat is akár, amelyeknek nem az archívumokban, inkább mielőbb a pohárban a helyük.

A csavarzár praktikus, visszazárható, a bor jó pár napig túlél a bontott palackban, nem kell hozzá semmiféle segédeszköz, a dugóhúzó romantikájától eltekintve ez sokszor tud hasznunkra lenni. Ne tartsunk tőle, ezentúl ha (elsősorban frissebb évjáratban) találkozunk csavarzáras palackozott borral, ne habozzunk elcsavarni a fejét!

 

Győrffy Zoltán

a Pécsi Borozó főszerkesztője

www.pecsiborozo.hu