„Vállalkozásunk az ökológiai gazdálkodás számára fejleszt technológiát”

Kereskedelmi és fejlesztési tevékenysége mellett a precíziós ökogazdálkodás egyik régiós témavezetője a Tomelilla Kft. Dr. Borsiczky István, a cég vezetője nemcsak támogatja, de tevékenységeivel segíti is a helyi gazdákat és érdekcsoportokat az ökogazdálkodás bevezetésébe. A vállalkozás tevékenységét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal ismerte el.

– Az egészséges élelmiszerekhez és az egészséges környezethez mindenkinek joga van. A gazdák között egyre terjed az ökogazdálkodás, egy olyan termelési mód, amikor nem szennyezik a környezetüket sem vegyszerrel, sem mesterséges anyaggal. Az látható, hogy egyre nő a fogyasztók biotermékek iránti bizalma. A termelői oldalon viszont nem mindenki tud ilyen terméket előállítani, ugyanis nagy a termelési kockázat, igen szigorú technológiai fegyelmet kell követni és oda kell figyelni, hogy mikor, minek van itt az ideje. Ez utóbbi az egyik legnehezebb dolog az ökológiai termesztésben – foglalja össze röviden Dr. Borsiczky István az ökogazdálkodás legfőbb ismérveit.

– Miként támogatja az ökológiai termesztést folytató gazdákat a Tomelilla?

– Olyan gépeket értékesítünk és olyan technológiát fejlesztünk, amely kiszolgálja az említett igényeket. A PhD-munkám is az ökogazdálkodásban előállított napraforgó termesztési technológiájának fejlesztéséről szólt. Vállalkozásunk tehát az ökológiai gazdálkodás számára fejleszt technológiát és a technológiához szükséges gépekkel együtt értékesíti.

– Miért ebbe az irányba indultak el?

– A környezettudatosság nem csak az ökogazdálkodásban figyelhető meg, hanem a hagyományos, kemikáliákat használó gazdálkodásban is. Az Európai Unió a vegyszercsökkentés irányába kényszeríti a növényvédőszer-előállítókat. Előírások szabályozzák, hogy mennyivel kell kevesebb vegyszert használni. Nem egyszerű a feladat, ugyanis a vegyszerek mennyiségét nem lehet egyoldalúan csökkenteni, hiszen megfelelő dózis hiányában hatástalanokká válnak, ezért inkább az integrált növényvédelem felé kell komolyabb lépéseket tenni. Ebbe beletartozik a talajelőkészítés, a mechanikai gyomirtás és a vegyszerkijuttatási technológiák különböző kombinációja. Mi, a Tomelillánál ezeket a megoldásokat fejlesztjük és elmondhatjuk, hogy jelenleg az előírásoknál lényegesen kevesebb vegyszerrel tudnak termelni partnereink. Mindnyájan tudjuk, hogy minél kevesebb mennyiségű mérgező anyagot juttatunk a környezetbe, annál kevesebb problémával kell később szembenéznünk. A Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj azon túl, hogy elismeri a munkánkat, azt a célt is szolgálja, hogy felhívja az érintett döntéshozók figyelmét arra: van olyan vállalkozás, amelynek jó megoldásai vannak az EU-direktíváknak való megfeleléshez. Ha valakinek a mi tudásunkra van szüksége, akkor megtalál bennünket.

K. T.