Turisztikai információs nap Pécsen

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésben tartott turisztikai információs napot május 29-én a pécsi Littke Pezsgőházban, melyet a város polgármestere dr. Páva Zsolt és a kamara főtitkára Rabb Szabolcs nyitott meg. A fő téma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) és a szálláshelyek idei évben induló, kötelező adatszolgáltatása volt.

 

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója tartott előadást az NTAK aktualitásairól. Kiemelte, hogy az NTAK egyik külföldi mintája, a horvát eVisitor rendszer 2016-os bevezetését csak pozitív visszajelzések kísérték.

Az egységes adatszolgáltatási rendszert fokozatosan vezetik be a szálláshelyeken. Márciusban elindult az országos tájékoztató és az info.ntak.hu oldal. Július 1-jétől mintegy ezer magyarországi szállodában indul el a rendszer, a panzióknak 2019 októberétől, az egyéb szálláshelyeknek pedig 2020. január elsejétől kell majd adatot szolgáltatniuk a regisztrációt követően. A rendszer országosan 2020 év elejétől lesz teljes. A maximum 8 szobával, 16 ággyal rendelkező szálláshelyeknek ingyenes vendégnyilvántartó alkalmazást fejleszt az MTÜ. A beküldött statisztikai adatokhoz a Központi Statisztikai Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az MTÜ Kutatási Igazgatósága és az önkormányzatok férhetnek majd hozzá, a rendszer minden törvényi előírásnak megfelel – ismertette. Az is cél, hogy az idegenforgalmi adó bevallása is ezen a felületen keresztül történjen, de ehhez még rendeletet kell módosítani.

A rendezvényen megjelent Lukács Krisztina, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programjának képviseletében, aki a digitális fejlesztések két lehetséges forrásáról beszélt.

A két éve létező Modern Vállalkozások Programja a kevésbé fejlett régiók kis- és középvállalkozásainak ad díjmentesen tanácsokat és megoldási javaslatokat a digitális fejlesztésre. A két bemutatott forrás, amelyből a vállalkozók támogatást nyerhetnek: a GINOP 3.2.2 pályázat vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatására, valamint a Digitális Jólét Pénzügyi program-hitelprogram. Ezek a források az NTAK-kal kapcsolatos fejlesztésekhez is igénybe vehetők – bár a közeli határidő miatt a támogatás összege már csak csúszással érkezhet meg, de nagy bizonyossággal lehet rá számítani az előadó szerint.

A konferencia zárásaként a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara bemutatta Cult-CreaTE „Kulturális és kreatív iparágak a turizmus fejlesztésében” című projektjét, valamint ismertette a saját és a stakeholderek által szinergiában működő turisztikai vonatkozású projekteket.