„A szellemi fittség mellett a test edzettségére is oda kell figyelni, fontos a kettő összhangja”

Fiatalabb korában versenyszerűen teniszezett, mellette pedig hosszú ideig néptáncolt Svastits Krisztián, a BC Marketing & Personnel Consulting Kft. ügyvezetője, akit „komoly” vállalkozói munkája mellett egyedi hangulatú pécsi utcafotóiról, nagy méretben, minőségi vászonnyomatként is készülő városképeiről is ismerhetünk. Krisztián egy időben napi szinten futott, aztán a kispályás foci mellett néhány évig a strandröplabda és a squash jelentette számára a rendszeres mozgást. A foci ma is megmaradt, jelenleg heti 2-3 alkalommal játszik.

– Mi az előnye annak, hogy nem egyedül sportol, hanem csapatban?

– Az egyéni sportok jellemzője, hogy ott az ember csak magára számíthat, csak a saját elszántságán, tudásán, felkészültségén múlik a siker. A csapatsportok viszont megfelelő társaságban kifejezetten szórakoztatóak tudnak lenni. A mozgás öröme mellett a csapattagokkal való együttműködés, a csoportosan átélt sikerélmény is sokat jelent számomra.

– Látható, hogy az aktív mozgás fontos szerepet játszik az életében. Volt esetleg hagyománya az iskolában vagy a családban?

– Számomra mindig is magától értetődő volt, hogy a sport, a rendszeres testmozgás alapvető része az életnek. Édesapám is aktívan sportolt, a testvérem is, úgyhogy a sport mindig is jelen volt a családban. A Leőwey Klára Gimnáziumba jártam, német nemzetiségi tagozatra, ahol az iskola néptáncegyüttesének aktív tagja lettem. Az együttes tagjaként az érettségi után, az egyetemi tanulmányaim alatt és még diploma után is néhány évig a tánc mint mozgásforma – a sport mellett –meghatározó része volt az életemnek. Azt szokták mondani, sportolni férfinek ajánlott, negyven felett pedig kötelező.

– Milyen többletet ad az ön számára a mozgás, mi motiválja a sportolásban?

– Ha teljes mértékben rá tudsz hangolódni a mozgásra, hogy ott, adott pillanatban csak arra a feladatra koncentrálj, akkor az valóban segít kikapcsolni, segíti kezelni és leküzdeni a mindennapi stresszt. Fontos, hogy az ember a sportban is olyan célokat állítson fel magának, amelyek reálisak, elérhetők, de az elérésükhöz erőfeszítés szükséges.

– Mit tanult meg a sport által, amit az élete más területén, pl. a munkájában is kamatoztatni tud?

– A képesség a határozott, gyors döntésre, a kitartás és a kudarcélmények méltósággal történő viselése mind olyan tulajdonságok, amelyek az élet más területein is fontosak. A sport segít megismerni önmagadat, segít feltérképezni az erényeidet és a gyengeségeidet, így komoly támogatást nyújt egy reális énkép kialakításához. Hiszem, hogy a sportban megtanult másik fél tisztelete és a fair play hosszú távon megtérülnek az üzleti ténykedésünk során.

– A vállalkozás irányítása, illetve a fotózás, a család mellett miként tud időt szakítani a mozgásra? Van esetleg valamilyen jó módszere az „időteremtésre”?

– Sok számítógépnél, íróasztalnál, vagy éppen autóban ülve töltött óra után érdemes testmozgással levezetni a feszültséget. A szellemi fittség mellett a test edzettségére is oda kell figyelni, mert nagyon fontos a kettő összhangja. Persze, a nagy rohanásban nehéz napi szinten időt szakítani a sportra, de a heti 2-3 alkalmat azért igyekszem betartani. Kettő és kilenc éves fiaimat is szeretném a sportos életmód felé terelgetni, és legalább hétvégenként közös sportos programokat beiktatni.

– Miként támogatja az üzlet- és kapcsolatépítést a sport? Volt már esetleg ilyen tapasztalata?

– A másokkal együtt végzett sport- vagy szabadidős tevékenység klasszikus nonformális helyszíne az üzleti kapcsolatépítésnek. A sportnak köszönhetően kialakul egy személyes kontaktus, egyfajta sporttársi közös nevező és kölcsönös bizalom a felek között. Születnek barátságok sportpályán, és ugyanígy kialakulhatnak üzleti kapcsolatok is.

Kis Tünde