„Időtálló anyagminőségből készülő színkavalkád”

A faműves játékkészítő, Lebedy János magas szintű kézműves tevékenységével hívta fel magára az emberek figyelmét. Egyedi figurái keményfából készülnek. 2002 óta a Kaptár Egyesület oszlopos tagja. Minden évben részt vesz a Mesterségek Ünnepén, a legfőbb büszkesége, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 2005-ös augusztusi kiállításán is jelen lehetett. A kézművességet erdei iskolákban is népszerűsíti. Lebedy János munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Az Év Kézművese Díjjal ismerte el.

Lebedy János irányítja a Három Fia alkotóműhelyt, amely egy családi kezdeményezés. Névválasztásukat a népmesék ihlették, ezzel is szeretnék kifejezni ragaszkodásukat a gazdag magyar hagyományvilághoz, hiszen ez alkotásaik forrása, alapszelleme. Igényes, szép kivitelű munkáik között római, íjász és görög figurák, gombaházak, kisautók ugyanúgy megtalálhatók, mint az Árpád-kori hadijátékok, a márciusi huszárok vagy a festett bababútorok. Ajándéktárgyaik, alkotásaik közül több népi iparművészeti zsűrizett darab. Jellegzetes faállatkáik nagyrészt egyediek, saját tervezésűek, keményfa (tölgy, bükk, gyertyán) kivitelben készülnek, a fa természetes erezetének, mintázatának lehető legjobb megőrzése mellett.

– A mondai ihletettségű Három Fia elnevezés már önmagában rendhagyó. Termékeink egyedisége abban rejlik, hogy új életet adunk a fának. Különlegességük, hogy az általunk elkészített termékek mindegyike mosolyt fakaszt, azt is szoktam mondani, hogy időtálló anyagminőségből készülő színkavalkád. Lehet dísz csupán vagy játék, a lényeg, hogy mindenkinek örömet okozzon – válaszolja arra a kérdésre Lebedy János, hogy mitől egyediek, különlegesek a Lebedy-féle fa ajándéktárgyak.

– Hol van ma helyük a fából készült játékoknak a gyerekek és a felnőttek világában?

– Van, akinek dísztárgy, és van, akinek örök emlék egy-egy általunk készített tárgy. Kínálat mindarra teremtődik, amire kereslet van. Szemléletem szerint a kreativitásnak csupán az emberi elme szab határt. Az állatvilág sokaságán át a fejlődő technika tudományáig minden korosztály számára érdeklődést keltenek az általunk megformázott famunkák.

– Ön miért éppen fafaragással foglalkozik, milyen örömet, szépet talál benne a mai napig?

– Tervezőmérnökként a műszaki gondolkodás az életem része. A természet adta csodák, mint a virágzó fa, mindig is lenyűgöztek. Ahogy a fának gyökere, szára, virága van, úgy közöljük a múltat, a jelent, és a jövőt a fatárgyainkkal. Kihívás számomra és örömmel tölt el, ha megelevenedik egy újabb forma. Ezzel a szemlélettel dolgozunk és készítjük generációkon keresztül kézműves munkáinkat.

Kis Tünde