„A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottak legyünk a munkánkban és örömmel csináljuk”

Márkus-Késmárki Krisztina a Pécsi SZC Garai Miklós Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának oktatójaként lelkiismeretesen foglalkozik a rá bízott tanulókkal. A kamarai mestercímmel is rendelkező pedagógust magas szintű elméleti és gyakorlati oktatásáért, az iskolai rendezvények szervezésében való aktív közreműködésért és a tanulók neveléséért ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara vezetése a Siklósi Szakképzési Díjjal.

– Mi vitte a gyakorlati oktató-pedagógus pálya felé?

– 24 évesen, fiatal nőként, családalapítás előtt állva arra gondoltam, hogy nem lesz könnyű pincérként érvényesülni, akár egy gyerekkel is. Nem fognak alkalmazni, mert nem tudok dolgozni este és hétvégén. Így, mivel a vendéglátás az életem, arra gondoltam, ha oktató leszek, megmarad a szerelem a munka terén, hiszen azt csinálhatom, amit szeretek, csak kicsit másképp. Most elmondhatom, hogy az életemben van a vendéglátás, de oktatóként a munkám hétköznapokon és leginkább csak délutánig tart. Így marad idő a gyerekeimre is.

– Mit akart, illetve akar a mai napig átadni, megtanítani a gyerekeknek?

– Szeretem a fiatalokat, tetszik, ahogy rácsodálkoznak a világra. Örülnék, ha ők is megtalálnák azt a tevékenységet, azt a munkát, amit szívesen csinálnak egy életen át. És ha ez véletlenül pont a vendéglátás, akkor én vagyok a legboldogabb. Szeretném megtanítani nekik, hogy az egyik legfontosabb dolog a szakmánkban az alázat. Hogy persze sokat számít a pénz, de a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottak legyünk a munkánkban és örömmel csináljuk. És hogy mindig fejlődni, tanulni kell, sosem hagyhatjuk abba.

– Mi jelenti a sikert a munkájában? A kamarai mester cím miként járul hozzá ehhez?

– Siker, amikor egy régi tanulóm megkeres vagy amikor találkozunk és látom, hogy amit csinál, azt örömmel teszi. És persze siker, amikor a pécsi iparkamara szakképzési díjban részesít. A kamarai mesterképzés olyan volt számomra, mint egy továbbképzés, rengeteget tanultam általa.

– Az iskolai rendezvények, amelyekben önnek jelentős szerepe van, miként segítik a diákok szakmára, „életre” való felkészítését?

– Nagyon szeretnek részt venni a diákok az iskolai rendezvényeinken, mindig nagy számban jelentkeznek ezekre. Ilyenkor végre kipróbálhatják magukat éles helyzetekben, nem csak a kabinet falai között. A hibákból ők is és mi is tanulunk, így lehetőségünk van a legjobb tudásunk szerint formálni őket.

Kis Tünde