„A mai napig rajongok a fekete kerámiáért”

Édesapjától örökölte meg a Mohácsra jellemző fekete kerámia elkészítésének tudományát Lakatos László. A mesterségét magas színvonalon művelő szakember folyamatosan fejleszti tudását. A város nagy idegenforgalmi rendezvényeihez köthető edényei – mint például a busóbögre vagy a babfőzőedény – közismertek. Nincs olyan turisztikai esemény, ahol ne jelenne meg termékeivel. A néhány éve felújított bemutatóműhelye a városi turistaútvonal része. Lakatos László munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Mohácsi Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

– Milyen speciális tudást igényel a mohácsi fekete kerámia készítése?

– Sokan azt gondolják, hogy az agyagban vagy a technológiában van valamilyen különlegesség, amitől fekete lesz a kerámia, de nem az agyagon múlik, hanem az égetési technikán. Az edények fekete színét égetéskor a kemence lefojtásával, az ún. redukcióval nyerjük, ez a titok. Ezt csak fatüzeléses kemencében lehet végrehajtani, nem jó sem a villany-, sem a gázkemence, hiszen a füsttől lesz fekete a kerámia. A füst ég bele az izzó edénybe, ettől nyeri el a végleges színét.

– Ön miért foglalkozik ezzel?

– Édesapámtól tanultam a mesterséget, ő pedig Mohácson az egyik leghíresebb fazekasmesternél, Horváth Jánosnál szerezte meg a tudást. Ugyan ő nem volt családtag, de édesapám ott kezdte a szakmát, én pedig átvettem tőle, és viszem tovább. Én ennek a bűvkörében nőttem fel, tetszett, megszerettem, és a mai napig rajongok érte. Bízom benne, hogy a jelenleg 13 éves fiacskám, aki pályaválasztás előtt áll, továbbviszi a hagyományt.

– Honnan jött annak az ötlete, hogy a város rendezvényeihez készítsen speciális edényeket?

– Amikor szellemi kulturális örökség lett Mohácson a busójárás, akkor kértek fel a mohácsi busóbögre elkészítésére, amit azóta is minden évben megismétlek. Évről évre igyekszem valamit változtatni a bögrén. A babfőző fesztiválból már több mint húsz volt Mohácson, és mivel én csak a fekete kerámia elkészítését tanultam meg édesapámtól, tovább kellett magamat képezni, hogy a mázas, használati színes kerámiákat is meg tudjam formázni. Már tizenöt éve készítem a babfőzőedényeket, ami igen népszerű. Mivel a mohácsi fekete kerámia nagy többségében csak dísztárgy, abból kevesebb fogy, hiszen ma inkább a használati tárgyakat vásárolják az emberek.

– Az ön tevékenysége miként illeszkedik a város idegenforgalmába? Kikkel működik együtt a turisztikai szereplők közül?

– 2016-ra építettem egy kiállítótermet, ahol komplett tárlatvezetéssel várom a látogatókat, főként csoportokat. Bemutatom a korongozást, megnézhetik a kemencét, ismertetem a kerámiakészítés folyamatát. Apám emléknek adózva berendeztem egy emlékműhelyt régi kerámiákkal, de az én alkotásaim is helyet kaptak itt. Fotókat és a kerámiázással kapcsolatos tárgyakat is bemutatok. A várossal, illetve a helyi turisztikai szereplőkkel kiváló az együttműködésünk, egymást ajánljuk a látogatóinknak.

Kis Tünde