Megtört a cégalapítási lendület 2019 második negyedévében

6 százalékkal kevesebb új cég indult 2019 második negyedévében, mint az év első három hónapjában.

2019 első negyedévéig töretlennek tűnt a cégalapítási kedv növekedése, és minden céginformációs mutató pozitív hangulatról árulkodott.

Ez a 6 százalékos visszaesés hosszú idő óta az első negatívnak tekinthető céginformációs jelenség.

A cégalapítási kedvet ugyanakkor még távolról sem kell temetni, egyrészt 2018 azonos időszakához képest ez még mindig 8 százalékos emelkedést jelent, másrészt a cégalapításokra jellemző egyfajta szezonalitás.

Általában az év harmadik negyedéve szokott a leggyengébb lenni cégalapítás tekintetében, de volt már arra is példa, hogy a második negyedév volt a mélypont.

Ugyanakkor a 2018. évben tapasztalt meredek cégalapítási növekedés és a gazdasági felfutás is arra engedett következtetni, hogy 2019 második negyedéve még pozitív lesz cégalapítási szempontból.

Második negyedévben 7741 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, ami 28 százalékos visszaesést jelent 2019 első negyedévéhez képest.

A cégfluktuáció visszaesése stabilabb cégbázist jelent, de egy negyedévi adatból még korai lenne hosszú távú következtetést levonni.

A nyári időszak céginformációs szempontból általában alacsonyabb aktivitást mutat az év többi részénél, ha tovább csökkennek a második negyedéves fluktuációs értékek, akkor nincs kizárva, hogy a harmadik negyedévben rekord alacsony fluktuációs értékekről tudunk majd beszámolni.

1323 felszámolás indult a vizsgált időszakban, ami 15 százalékos visszaesés az előző negyedévhez képest.

A negyedéves felszámolási mutató ugyan nem rekord, de megközelíti a 2018 harmadik negyedéves rekord alacsony – 1269 felszámolási eljárás – értéket.

Az adóhatóság és a követeléskezelők ugyanakkor nem lassítottak a második negyedévben sem. Áprilistól júniusig 17115 cég ellen indult végrehajtási eljárás, ami nagyságrendileg megegyezik az első negyedéves értékkel, de a hosszú távú tendencia növekedést mutat.

Összességében tehát még mindig sok a végrehajtás, a felszámolás és a megszűnés is, van tere a hazai cégstruktúra stabilizálódásának.

Remélhetőleg a fluktuáció csökkenése hosszabb távon is kitart, és a vállalkozások élete kiszámíthatóbbá válik.

Forrás, valamint a teljes cikk: www.opten.hu