Jelentős beruházások a Forsz Kft.-nél

A Forsz Kft. két meghatározó beruházását mutatta be az elmúlt napokban, mellyel nem titkolt szándékuk az, hogy megerősítsék és növeljék piaci helyzetüket, eredményeiket.

 

Az 1993-ban alakult, magyar tulajdonú Forsz Kft. a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) tagja, jelenleg közel 20 főt foglalkoztat, 2018-as árbevétele csaknem 500 M Ft volt. A cég fő tevékenysége a szerszám gyártás és azok szervizelése (újraélezése). A gépipar, az autóipar, valamint az energetikai szektor számára készítenek nagypontosságú, speciális, egyedi tervezésű, kereskedelmi forgalomban nem kapható forgácsoló és egyéb, más szerszámokat, emellett magas minőségben végeznek szerszámélezést is.

A két beruházás közül az egyik egy közel 80 millió Ft-os beruházás volt, amely GINOP pályázat keretén belül valósult meg, amelyből 40 millió forint vissza nem térítendő támogatás volt. Ennek köszönhetően beszerzésre került egy új tervező szoftver, amely jelentősen megkönnyíti a tervezési folyamatokat. Ennek a projektnek a keretében valósult meg egy telephelyfejlesztés, raktárbővítés, melynek folyományként ki tudnak alakítani a cég telephelyén egy kereskedelmi eladó egységet a jövőben, így az ügyfeleiket közvetlenül is ki tudják szolgálni. Egy indukciós hegesztő gépet is beszereztek, aminek szintén nagy hasznát veszik az egyedi szerszámok gyártásánál, valamint vásároltak egy Walter típusú CNC köszörű gépet is.

A másik beruházás pedig egy speciális CNC gyártógép beszerzése volt, egy ANCA Fx7 CNC gépet vásároltak, amely a maga kategóriájában a legkorszerűbb eszköznek számít, hiszen ennél a gépnél már megvalósulnak az ipar 4.0 technológiák, úgymint pl. digitalizált rendszerek, robottechnológia, lézeres optikai mérő rendszer. A beruházás itt közel 83 millió Ft volt, 50% önerő + 50% hitel formájában. A gép egyediségét jellemzi, hogy Magyarországon ez az egyetlen ilyen típusú, felszereltségű gép. A géppel a Forsz Kft. szándéka a versenyképességének növelése, gyártási folyamatok felgyorsítása és a szállítási határidők csökkentése. A géppel változatlanul fognak tudni gyártani speciális, egyedi igény szerint tervezett szerszámokat is, valamint lehetővé válik a kereskedelmi szerszámok (fúró, maró szerszámok) gyártása is, akár sorozatban is.

A Forsz Kft.-ről bővebben a http://forszkft.hu/ oldalon olvashatnak.