A kicsik között nagyok, a nagyok között kicsik vagyunk

A komlói Art-Innova Kft. alapítói mindannyian asztalosok és nagyon szeretik a szakmájukat. Az általuk gyártott termékek immár két évtizede a legmagasabb minőséget képviselik. Elsősorban külföldre készítenek egyedi búrokat nagy üzlethálózatoknak, intézményeknek, kórházaknak, idős otthonoknak, szállodáknak.

A legtöbb megrendelés Németországból és Ausztriából érkezik, ez utóbbiban saját céget is létrehoztak, ahol a saját munkatársaikat alkalmazzák. Itthon a nagy üzletláncok mellett, a benzinkutak belső tereibe terveznek és gyártanak berendezési tárgyakat. Az utóbbi időben sajnos egyre nagyobb gondot jelent számukra is a szakemberhiány, emellett már azzal is szembe kellett nézniük, hogy hosszú ideje nagyon kevesen választják az asztalos szakmát.

– Komlón még rosszabb a helyzet, mint Baranyában – kezdi beszélgetésünket a cég ügyvezetője, Bischof Balázs. – Folyamatosan csökken a nyolcadikat végzett diákok száma, kevesebben vannak, mint ahány gimnáziumi férőhely van a városban. E mellett ebben a szakmában is sokan máshol keresik a boldogulásukat, szinte egy egész korosztály hiányzik már a munkaerőpiacról. A fémipari szakmák összefogtak, számos kedvezményt kínálnak, ez még inkább háttérbe szorítja a faiparosokat. E mellett a fémiparhoz kapcsolódókkal ellentétben, csak idén került be a hiányszakmák körébe, de sajnos ennek ellenére asztalosokat Komlón már évek óta nem képeznek, aki mégis ezt választaná, annak Pécsre, Bonyhádra, vagy Mohácsra kell járnia. Jelenleg egy tanulónk van, aki a három éves szakképzésben vesz részt, nyolcadik után választotta az asztalos szakmát.

Miután egyre nagyobb gondot jelentett számukra a munkaerő-hiány a technológia fejlesztések irányába mentek el, azonban folyamatosan bíznak abban, hogy újra lesznek, akik ezt a kézműves szakmát választják, s megint lesznek tanulóik, mint ahogy a korábbi években. Szinte kivétel nélkül a szakmában maradtak, többen velük dolgoznak, mert a tanulóéveik alatt európai szintű szakmai tudásra tehettek szert a cég elmúlt években beszerzett komplett, a bútorgyártáshoz használatos CNC-megmunkáló gépparkjának köszönhetően.

– Ebben a szakmában is fontos az innovációra való képesség – ad hangot véleményének. – Természetesen ezen felül fontos, hogy e szakma művelője folyamatosan képezze magát. Már jó két esztendeje a megoldást az Ipar4.0 technológia bevezetésében, az automatizálásban láttuk, amit muszáj volt meglépnünk, hogy ne veszítsük el a megrendelőinket. A megtervezett bútorokat 3D-ben mutatjuk be a megrendelőinknek, s csak azt követően kezdjük meg a gyártásukat, amit a terv alapján gépparkunk automatikusan irodai vezérlés mellett legyárt. Ma már emberi kéz érintése nélkül is képesek vagyunk magas minőségben bútorokat gyártani. E mellett folyamatosan kutatjuk és alkalmazzuk az újabb és újabb alapanyagokat, technológiákat, a piacon maradásunknak ez a záloga. Nagy előnyt jelent, hogy gyorsan tudunk alkalmazkodni a megrendelők elvárásaihoz, a kicsik között ugyanis nagyok, a nagyok között pedig kicsik vagyunk.

A komlói cég prémium kategóriás egyedi bútorokat gyárt. Vallják van jövője ennek a szakmának, az átlagtól eltérő megoldásokra mindig lesz kereslet. A különleges darabok mindig kelendőek lesznek. Őket is ezért keresik meg a külföldi megrendelők, idén a tengerentúlról is érkezett hozzájuk felkérés, az amerikai és kanadai posták részére gyártanak bútorokat. A fa megmunkálása, a belőle készülő termékek gyártása igazi kihívást jelent, kreativitást igényel. Szinte kivétel nélkül mindannyiukat az alkotás lehetősége fogta meg, az a folyamat, amíg egy darab fából, bútorlapból elkészül a megrendelő, vagy a belső építész által megálmodott bútor.

Szalai Kornélia